Groeicondities voor salvia

Groeicondities voor salvia

Lees het vorige deel. ← Salvia soorten

Groeicondities voor salvia

Salvia hibrida Mystic Spire

Vanwege de grote verscheidenheid aan soorten is het onmogelijk om universele aanbevelingen te doen voor de teelt van salvia.

Salvia-soorten, afkomstig uit de woestijnen en halfwoestijnen van Californië en Mexico, houden van de zon, zijn niet bang voor droogte en hitte; Salvias uit de bossen van Zuid-Amerika zijn vaak zeer grote planten die meer vochtige omstandigheden nodig hebben en de voorkeur geven aan halfschaduw.


Er is echter een algemene regel: de groeiomstandigheden moeten zo dicht mogelijk bij de natuurlijke groeiomstandigheden van dit type salvia liggen.

Alle soorten salvia hebben een beetje water nodig, maar in de hete zomerperiode hebben ze regelmatig en overvloedig water nodig. Tegelijkertijd heeft salvia niet alleen in de winter, maar ook in de zomer last van overmatig vocht als gevolg van frequente regenval of overmatig water geven. Om dit probleem op te lossen, moet je bij het planten van een plant een pot kiezen met een bredere opening, ?? plaats dan normaal kleine steentjes of zelfs stukjes afgevallen pleisterwerk op de bodem, aangezien de aanwezigheid van kalk de pH van de grond verhoogt, wat nodig is voor de groei van salvia. De grond voor het vullen van de tank moet grof zand of zelfs fijn grof materiaal bevatten om de afvoer te vergroten.

Om te voorkomen dat de mooie en delicate bladeren van Salvia gaan rotten, vooral die met grijze of fluweelzachte donzige bladeren, zoals Salvia zilver, is het aan te raden om de planten op richels of op verhoogde plaatsen te planten zodat de bladeren het grondoppervlak niet raken. Maar tegelijkertijd is het noodzakelijk om te zorgen voor overvloedig water geven, vooral in een hete periode, het beste natuurlijk met behulp van een druppelsysteem, zodat de decoratieve bladeren 's avonds niet vallen en niet verliezen hun schoonheid.

Salvia vereist ook regelmatige bemesting. In de zomer elke 10-15 dagen. Beter als het zal organische meststoffen.


Een landingsplaats kiezen

Salvia azurea grandiflora

Alle salvias groeien goed op zonnige plaatsen, met uitzondering van enkele soorten uit Azië en andere landen, bijvoorbeeld de Italiaanse Salvia Glutinosa groeit goed in schaduwrijke gebieden.

Heestersoorten salvia met grote bladeren groeien goed en bloeien in halfschaduw, daarom kunt u bij het kiezen van een plantplaats stoppen waar de plant enkele uren per dag in de schaduw staat. Salvia, groeit in halfschaduw, verdraagt ​​droogte beter. Deze stand heeft geen invloed op de bloei, maar vergroot wel de kans op ziekteschade aan de plant.

De grond

Voor alle soorten salvia moet de grond bevatten limoen​Het is noodzakelijk om salvia in de grond te planten die alleen zeer goed doorlatend, licht en relatief humusrijk is om plantenziekten te voorkomen.

Plantenopslag

Salvia guaranitica Argentijnse luchten

In droge omstandigheden, met temperaturen die niet dalen tot 0 ° C, verliezen bijna alle soorten salvia hun blad niet. Dus zelfs in de meest noordelijke regio's kan salvia in de zomermaanden in het open veld worden gekweekt en bij het begin van koud weer uit de grond worden gehaald. Voor het graven moeten de planten worden gesneden, waarbij de stengels 10-12 cm hoog blijven en de onderste bladeren moeten worden verwijderd, waarbij de bovenste intact blijven.

Planten die voor de winterperiode worden verzameld, moeten worden bewaard in dozen met lichte aarde, en ze in lichte kamers plaatsen waar de temperatuur niet onder nul daalt.

Aan het einde van de winter worden ze overgeplant in grote potten.

Salvias zijn over het algemeen niet vatbaar voor ziekten, tenzij het schimmelinfecties zijn die worden veroorzaakt door overmatig vocht in de bodem of atmosfeer. Jonge scheuten kunnen worden aangevallen door slakken en naaktslakken, maar ook door bladluizen.

Salvia snoeien

Salvia acaliifolia

Alle soorten heesters of halfheestersalvia hebben een sterke plant nodig formatief snoeien in de lente. Zo'n snoei voorkomt dat de planten uitrekken en strippen.

Om door te bloeien is het erg belangrijk om de verwelkte "aartjes" af te snijden en de groene stengels in te korten, dit stimuleert de groei van nieuwe scheuten en zorgt voor de bossigheid van de plant. Aan het einde van het seizoen is het verplicht om te mulchen met hoogwaardige tuincompost.

In salvias met een wortelrozet is het voldoende om na de bloei eenvoudig de stelen af ​​te snijden, en de rozet moet bedekt zijn met compost, dit zal bijdragen aan de vorming van nieuwe wortelscheuten


Salvia zaden en stekken kweken

Salvia indigo torenspitsen

Salvia brilliant en salvia officinalis worden gekweekt als stekkenen zaden. Ze worden in februari gezaaid.

Planten duiken op zodra ze twee echte bladeren loslaten en worden in potten overgeplant als ze een hoogte van 10 cm hebben bereikt. Nadat de dreiging van de voorjaarsvorst voorbij is, worden ze rond mei in de volle grond geplant.

Salvias worden gemakkelijk vermeerderd door half verhoute stekken gedurende het seizoen, maar de eenvoudigste methode is om luchtstekken te gebruiken.

Om dit te doen, hoeft u alleen maar een van de goed ontwikkelde stengels in de buurt van de grond te bevestigen, en na een paar maanden zullen er nieuwe wortels op worden gevormd. Vervolgens kan de gewortelde tak van de moederplant worden afgesneden en naar een nieuwe locatie worden overgeplant.

Elena Kulishenko, Italië,
speciaal voor het tijdschrift "Floraprijs"


Salvia, ook bekend als salie

Salvia is een bizarre naam die de bekende wijze verbergt. Zolang ik me kan herinneren, groeide hij altijd op in onze tuin - eerst bij mijn grootmoeder, toen bij mijn moeder en nu in de mijne. Zijn betoverende en licht bedwelmende aroma omhuld, vult de hele ruimte eromheen. Liefde voor Salvia was niet op het eerste gezicht geboren, ze leek altijd in mij te hebben geleefd. In dit artikel wil ik het met je delen en je vertellen over de fijne kneepjes en geheimen van het kweken van mijn favoriete plant - salvia.


Salvia sprankelend

Iedereen kent de naam salie, maar de tweede naam lijkt voor velen bizar en ongebruikelijk. Het feit is dat in Rusland een pittige en medicinale plant meestal salie wordt genoemd, en alle decoratieve worden salvia genoemd.


Salvia

Volgens één versie komt de middelste naam van het Latijnse "salvare", wat "redden" betekent. En het is waar, salvia is een echte redder, waarvan de genezende eigenschappen al meer dan een eeuw bekend zijn bij de mensheid. Medicinale salie wordt al sinds de dagen van het Romeinse rijk gekweekt en gebruikt deze wonderbaarlijke plant om verkoudheid, keelpijn, tandpijn en meer te behandelen.

Volgens een andere versie komt de naam "salvia" van het Latijnse "salvus", wat "gezond zijn" betekent. En niet tevergeefs: in de oudheid zeiden ze: "plant salie in de tuin - je hebt geen dokters nodig."

Trouwens, salie werd niet alleen bewonderd door genezers en genezers, maar ook door dichters die er prachtige liedjes en gedichten over schreven. Ik zal de dichters uit de oudheid niet citeren, maar een fragment uit de gedichten van onze tijdgenoot Vasily Fedorchenko - graag:

Van het geurige gras, speelse feeën
We dronken thee om de schoonheid warm te maken.
En ze noemden het gras gekscherend "shal-fee"
Ter ere van dierbaren zelf. Nou, hoe kan het anders zijn?

En ze fluisterden bezweringen ter voorbereiding
En afkooksels voor baden, en lotions voor altijd,
En van ziekte tot goede mensen, drugs
Ja, en een sterke infusie van de mysterieuze schade.

En dat gras groeide in hun gereserveerde tuin,
Waar de feeënwijze in het geheim opgroeide.
En niemand hoorde, zag of wist het
Waarom zijn ze zo slim en mooi?

Afhankelijk van de soort en variëteit kan salvia in hoogte groeien van 30 cm tot 1,5 m met tetraëdrische stengels, bladeren van paarsgewijs tegenoverliggende bloemen kunnen verschillende vormen en kleuren hebben: rood, lila, blauw, geel, paars, wit of roze.


3. Kasomstandigheden

Na het planten moet de container worden afgedekt om de spruiten een hoge luchtvochtigheid in de lucht en grond te geven; gewone huishoudfolie of plastic zak is hiervoor geschikt. De transparante hoes belemmert het binnendringen van licht niet, veroorzaakt geen uitrekking en geeft de zaden de gelegenheid om zich los te maken van de schaal. Na het openen van de zaadlobben wordt de bescherming verwijderd. In tuinwinkels kun je speciale raamkassen kopen, ze vereenvoudigen het onderhoud, zorgen voor frisse lucht en zorgen voor een gunstig microklimaat.

Foto: Pixabay


Populaire soorten salvia met foto's

Er zijn honderden soorten salvia. De meeste zijn vaste planten tot 120 cm hoog, maar in klimaten met koude winters en hete zomers wordt salvia meestal als eenjarige geteeld. Verschillende soorten gewassen zijn het populairst bij het decoreren van balkons, terrassen en gebieden.

Glimmend

Het is de bekendste soort Salvia, afkomstig uit Brazilië. De teeltduur als gewassen is ongeveer 200 jaar. Dankzij fokken kun je vandaag schitterende salvia vinden, niet alleen rood, maar ook wit, paars, lila en zelfs tweekleurig. Hij bloeit schitterend vanaf het begin van de zomer tot aan de eerste nachtvorst. Er zijn veel soorten grote en ondermaatse salvia: de hoogte van het eerste type is 80-90 cm, de tweede - tot 50 cm.

Medicinaal

Deze soort is bekend bij alle salie, die veel wordt gebruikt in de geneeskunde en in de keuken. Onder natuurlijke omstandigheden is het een meerjarige struik. In uw tuin kan het worden gekweekt als een eenjarig gewas. Het behaagt met paarse bloeiwijzen van bloemen in het midden van de zomer.

Rood

De plant wordt jaarlijks gekweekt, maar bereikt tegelijkertijd een hoogte van 50-70 cm De bloemen lijken op zowel schitterende salvia als salie. De bloeiperiode is van begin juli tot het eerste koude weer.

Kleinbladig

Deze soort valt op door zijn kleine clusters van karmijnrode bloemen en groene stengels met aromatische etherische oliën. De bladeren en stengels van Salvia kleinbladig worden gebruikt in de geneeskunde en parfumerie. De bloei van de plant duurt van begin juni tot eind oktober.

Bloemig

Deze variëteit heeft rechte stengels, langwerpige bladeren en bloeiwijzen van blauwe of paarse kleur, waarvan de lengte 20 cm bereikt. De hoogte van de plant zelf is 90 cm. De bloeiperiode begint in augustus en duurt tot het begin van de vorst.

Motley

Salvia van deze soort valt op door de schutbladeren die aan de bovenkant van de 50 centimeter lange stengels groeien. De bloeiwijzen combineren maximaal zes bloemen van roze of lila kleur, ze bloeien in de vroege zomer.

Het nadeel van bonte salvia is de plaatsing van de stengels. Om het probleem te voorkomen, is het noodzakelijk om de steunen op tijd te installeren.


Bekijk de video: UPDATE On My Thunbergia and Salvia! . Garden Answer