Celosia

Celosia


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Celosia

Celosia is een plantensoort die op grote schaal in Europa wordt gekweekt om in appartementen te worden tentoongesteld, omdat het zeer intense en levendige kleuren heeft. Deze plant komt oorspronkelijk uit Amerika, Azië en zelfs sommige delen van Afrika. De belangrijkste Celosia is de Argentea, omdat deze bloemen heeft met een heel bijzondere kleur en daarnaast vele andere planten van de soort kan voortbrengen. De eigenaardigheid van sommige soorten van het geslacht is dat zelfs als alle bloemen zijn gedroogd, ze de rest van de tijd dezelfde originele kleur behouden. Om deze bloemen te drogen, moet je ze nemen en ze met uiterste zorg in een donkere kamer plaatsen, waar de zon om welke reden dan ook niet doordringt, ze uiteindelijk omdraaien en dat is alles. Dus binnen een paar dagen worden ze droog en kunnen ze als decoratie worden gebruikt.

Celosia is een zeer makkelijke plant om te kweken, in de tuin of in een pot. De zaailingen komen vaak voor in kwekerijen, maar we kunnen ervoor kiezen om ze direct uit zaad te laten groeien, vooral als we een grote hoeveelheid nodig hebben. Zeer decoratief in bloembedden, borders en zelfs in de rotstuin (vooral de lagere soorten). Zijn bekendheid is echter grotendeels te danken aan het gebruik als snijbloem. Het bijzondere kenmerk is in feite het vermogen om de kleuren van de bloembladen ook na het drogen intact te houden: het wordt daarom het ideale onderwerp om langdurige trossen te creëren of om te worden opgenomen in droge composities, om gedurende een groot deel van de kou te worden tentoongesteld. seizoen.


Geschiedenis van Celosia

Celosia is vrij recent in Europa aangekomen: de plant was eigenlijk tot halverwege de 19e eeuw vrijwel onbekend. Vanaf dat moment begonnen variëteiten en hybriden te worden geselecteerd, beginnend bij ongeveer 50 soorten die in de natuur voorkomen, meestal afkomstig uit de tropische gordel van de Afrikaanse, Aziatische en Amerikaanse continenten. In dat klimaat wordt het normaal gesproken als een vaste plant behandeld: in Italië moet het echter, vanwege zijn zeer beperkte rustiek karakter, in plaats daarvan als een eenjarig worden beschouwd.

Dankzij de kruisingen tussen de verschillende soorten zijn er tegenwoordig echt veel variëteiten beschikbaar. Het kleurengamma is erg breed en de verschillende hoogtes (van slechts 20 cm tot meer dan een meter) laten ons een groot aantal toepassingen toe: uitstekend is de opname in gemengde borders (waar ze de aandacht zullen trekken vanwege excentriciteit of verticaliteit van de bloeiwijzen ), maar de celosia het wordt ook gebruikt als een uitstekende bodembedekker of rotstuinplant. Het zal ons verbazen met zijn uithoudingsvermogen en lange bloeitijd.


Milieu en blootstelling

Zelfs voor deze kamerplant variëren de omgeving en blootstelling afhankelijk van de tijd van het jaar, in feite zal je hem tijdens warme periodes heel vaak aan de zon moeten blootstellen, waarbij je tegelijkertijd de voorkeur geeft aan een vochtige omgeving. Terwijl u in de winter echter hetzelfde moet doen met betrekking tot de blootstelling, dat wil zeggen, het zoveel mogelijk in de zon houden, maar wat het milieu betreft, zult u een minder vochtige moeten kiezen met een meer gematigde temperatuur. klimaat.

CELOSIA IN HET KORT
Familie, geslacht, soortAmaranthaceae, celosia zilverachtig
Plaatsen van herkomstAmerika, Azië, Afrika; in de tropische gordels
Type plantVaste plant geteeld als eenjarige, kruidachtige plant
Evenwichtrechtop
Bloemen kleurRood, oranje, geel, wit, roze
GebruikBorders, bloembedden, rotstuin, pot, snijbloem, groentetuin
Hoogte tot volwassenheidVan 20 cm tot meer dan een meter
Breedte Van 20 tot 50 cm
GroeisnelheidNormaal tot snel
Onderhoudgemiddelde
Irrigatieveel voorkomend
Minimum temperatuur10 ° C
Ideale temperatuur 20-25 ° C
BlootstellingVolle zon-halfschaduw (in het zuiden)
GrondRijk, fris, goed gedraineerd
KunstmestRijk aan kalium, vloeibaar, elke 15 dagen (per pot), korrelig in de volle grond; ook blad
Bodem pHSubacid-neutraal
BodemvochtAltijd vers; uitstekende afwatering
Luchtvochtigheidhoog
VermenigvuldigingZaaien


Zaaien

Celosia is een plant die zowel de meest ervaren kweker als de beginner veel voldoening kan schenken. Zoals veel eenjarige planten groeit het snel en kiemt het, mits in de juiste periode gezaaid, zonder problemen.

Hier zijn enkele tips om indrukwekkende, gezonde exemplaren te maken.

Het zaaien van celosia levert geen grote problemen op. Het is alleen nodig om bijzondere aandacht te besteden aan minimumtemperaturen en een hoge luchtvochtigheid in de omgeving te handhaven.

Het is echter uitermate belangrijk om te beginnen met kwaliteitszaden, geselecteerd en op een optimale manier bewaard: laten we ze aan het einde van de winter kopen en de houdbaarheidsdatum controleren.

Hoe ga je verder met zaaien?

Als we op de bloei willen anticiperen, is het mogelijk om al aan het einde van de winter, ongeveer in februari, te beginnen met zaaien. Om kieming te verkrijgen, moet u er echter rekening mee houden dat we een constante minimumtemperatuur van ongeveer 17 ° C moeten garanderen (hoewel het raadzaam is om op 20 ° C te blijven). Dit kan door de potten op een radiator te plaatsen, bovenop een koelkast (waar warme lucht naar buiten komt) of door een verwarmingsmat te gebruiken.

Even belangrijk is om altijd een hoge luchtvochtigheid te behouden: we stomen vaak en dekken de potten af ​​met huishoudfolie. Een uitstekend alternatief is ook om doorzichtige plastic dozen met deksel te gebruiken, met enkele ventilatieopeningen (bijvoorbeeld die voor de verkoop van aardbeien). Dit is wat het dichtst bij een serretta komt.

We gebruiken een rijke compost, maar kunnen het water goed afvoeren: we mengen grond voor bloeiende planten, tuingrond en zand in gelijke delen.

De zaden worden eenvoudigweg verspreid en bedekt met een lichte laag gezeefde grond (of, beter nog, landbouwvermiculiet).

Als we willen buiten zaaien (of direct thuis) is het goed om minimaal mei te wachten, waarbij je er altijd voor zorgt dat de minimumtemperaturen nooit onder de 15 ° C komen.

Houd er in ieder geval rekening mee dat het ontkiemen vrij traag is: het kan minimaal 10 tot 20 dagen duren, afhankelijk van de kwaliteit van de zaden en de klimatologische omstandigheden.

Na het ontkiemen is het belangrijk om, zodra we de eerste bladeren zien, de zaailingen bloot te stellen aan een intens, maar niet direct, licht. Op deze manier zullen we voorkomen dat die "spin" onbruikbaar wordt. Als ze ongeveer 3 cm zijn, kunnen we doorgaan met het uitdunnen, terwijl voor de transplantatie moet worden gewacht tot ze minstens 10-15 cm bereiken (afhankelijk van de variëteit). In dat stadium proberen we het aarden brood niet te breken: de wortels zijn erg delicaat. Vanuit dit oogpunt worden bij het zaaien veilige resultaten behaald door gebruik te maken van honingraatbakken.

Zodra de zaailingen 10 cm hebben bereikt, zullen ze erg snel groeien en bloeien binnen 45 dagen. Om meer gebalanceerde, rijkbloeiende en geclusterde exemplaren te krijgen, is het goed om meerdere toppings te maken.


Grond

Deze soorten planten hebben een grond nodig die wordt verkregen uit een mengsel gevormd door een zeer vruchtbare grond en wat turfzand. De te observeren pH moet minimaal 6,3 zijn.

Zoals alle langbloeiende planten heeft celosia een voedingsrijk substraat nodig. Een ander belangrijk kenmerk is in dit geval de mogelijkheid om lang vers te blijven.

De voorbereidingen voor bloeiende planten doen het redelijk goed; om het beste te krijgen, wordt echter een mengsel, in gelijke delen, van aarde, tuingrond en rivierzand aanbevolen.

Om het gevaar van tamelijk veelvuldig rotten te voorkomen, leggen we altijd een draineerlaag op de bodem met grind of geëxpandeerde klei.

DE KALENDER VAN CELOSIA
ZaaienVan februari tot april / geleidelijk zaaien mogelijk
BloeiendJuni-november
Bloemen drogenaugustus september
Zaadcollectieseptember


Planten en verpotten

Verpotten is een bewerking die bij Celosie bijna nooit wordt gedaan, omdat het planten zijn die jaarlijks worden gekweekt en dus niet geplant en verpot hoeven te worden.

Positionering

Deze eenjarigen houden van zeer belichte, warme en heldere locaties. We kunnen ze dus in het zuiden plaatsen of in ieder geval waar ze minimaal 5 uur per dag door de zon worden bereikt. Ook binnen of op de veranda groeien ze goed: in dat geval zullen we echter voorzichtiger moeten zijn om te voorkomen dat de zonnestralen door de ramen geconcentreerd worden en bladverbrandingen veroorzaken.


Water geven

Celosia heeft geen constante dagelijkse watergift nodig, en de grond moet ook vochtig worden gehouden, maar niet te veel. Als je te veel water geeft, loop je het risico dat de wortels van je plant gaan rotten. Verder moet u oppassen dat u geen plassen water onder de pot laat staan, want zelfs in dit geval kan het water de plant na verloop van tijd binnendringen en als gevolg daarvan rotten en zal zijn leven in korte tijd ophouden.

Omdat het een plant is die de voorkeur geeft aan het tropische klimaat, moet je voorzichtig zijn om hem goed vochtig te houden in de zomer, maar je moet voorzichtig zijn om alleen de bladeren een beetje nat te maken en niet de hele plant, vanwege het gebruikelijke probleem van de wortels. Ten slotte raden wij u aan dit vooral in de ochtend te doen, zodat alle bladeren bij aankomst van de avond goed gedroogd zijn.

De grond van de celosia's moet altijd vers zijn, maar waterstagnatie moet worden vermeden. Naast bijzondere zorg voor het substraat, is het altijd goed om zeker te zijn van de toestand van de grond alvorens weer water toe te dienen: we wachten altijd tot de meest oppervlakkige cm helemaal droog is. Om de planten in de heetste periodes te helpen, kan het ook handig zijn om de luchtvochtigheid te verhogen door de bladeren en de gebieden eromheen te stomen.


Bevruchting

Bemesting moet gebeuren met vloeibare meststoffen; het moet één keer per maand gedaan worden en het is meestal goed om het te matchen met de watergift Als de Celosia plant begint te bloeien, moet er vaker bemest worden, minimaal twee keer per maand. Om uw plant op natuurlijke wijze te laten groeien, heeft u een meststof nodig met een verhouding van 3: 1: 2 van stikstof, fosfor en kalium.

Voor potplanten is een vloeibaar product met een hoog kaliumgehalte uitstekend, om de 10-15 dagen toe te dienen. In de volle grond zijn korrelige producten met langzame afgifte echter effectiever, altijd met dezelfde samenstellingseigenschappen (meststoffen voor tomaten zijn bijvoorbeeld uitstekend).

Ook met bladbemesting worden goede resultaten behaald, volgens de instructies van de fabrikant.


Snoeien

Celosia heeft erg mooie bloemen, om ze te zien en ze helder en krachtig naar voren te brengen, moet je de topping aanbrengen op de vegetatieve top van de plant; op zo'n manier dat het veel andere takken doet groeien. Op deze manier kan de plant meer ademen en prachtige bloemen produceren.

Schoonmaak

Om voor een snelle vernieuwing van de bloemstelen en een langdurig esthetisch effect te zorgen, is het goed om je regelmatig te wijden aan het schoonmaken van de planten. We elimineren systematisch verdorde of door regen beschadigde bloeiwijzen: dit zal ons ook helpen om de zelfverspreiding onder controle te houden.


Reproductie

De Celosia-plant plant zich voort door zaad; het gevolg hiervan is dat de dochters totaal anders zullen zijn dan de moederplant; maar dit mag om welke reden dan ook niet als een handicap worden beschouwd, integendeel, u kunt andere planten in uw appartement bewonderen. Wat betreft de vermenigvuldiging met zaden, moet worden gezegd dat dit in het vroege voorjaar moet gebeuren, wanneer het klimaat gematigd zal zijn. De zaden moeten ongeveer twee mm onder de grond worden geplaatst, vlakbij de moederplant. Om u bij deze operatie te helpen, kunt u geschikt gereedschap gebruiken, maar u moet ervoor zorgen dat ze goed worden schoongemaakt, anders brengen ze parasieten naar de plant. Voor de zekerheid is het beter om een ​​houten schep te nemen en de zaden te begraven. Zodra de zaden zijn ontkiemd, neemt u de pot en stelt u deze volledig bloot aan de zon, zodat op deze manier de nieuwe scheuten sterker worden en hun levensduur veel langer zal zijn dan de gemiddelde celosia's. Eindelijk, als ze een hoogte van ongeveer vijf centimeter hebben bereikt, kun je ze verdelen en in kleine potten doen. Vanaf dit moment ga je het behandelen als een volwassen plant.


Bloeiend

De bloei van Celosia begint voornamelijk tegen het einde van mei, periodes die overeenkomen met het einde van de lente, tot november, en dan laat in de herfst.


Ziekten en parasieten

Een ziekte die vaak voorkomt bij Celosia is die waardoor de plant verdort; dit alles gebeurt als de plant te lang aan de kou wordt blootgesteld. Als je het op tijd opmerkt, moet je de plant naar een warmere plek verplaatsen, vooral uit de buurt van tocht die hem kan blijven beschadigen.


Temperaturen voor celosia

Celosia is zeker niet rustiek. Zoals we al zeiden, groeit het spontaan in tropische streken en in Italië kan het beginnen te lijden zodra het 10 ° C bereikt. Buitenkweek kan over het algemeen plaatsvinden van april (in het centrum-zuid) -mei tot september. In de overige maanden is het goed om de potten binnen of in de kas te verwijderen. In het geval van plotselinge temperatuurdalingen kunnen ze naast muren op het zuiden worden geplaatst of worden beschermd met een speciale stof.

Locaties die aan wind zijn blootgesteld, moeten ook worden vermeden, vooral in de lente en de herfst.

In ieder geval worden de ideale groeiomstandigheden verkregen bij temperaturen boven 20 ° C.


Zaadcollectie

Celosia's produceren in overvloed zaden (en kunnen in feite extreem invasief zijn). Dit kan echter ook een voordeel zijn, aangezien we niet jaar na jaar gedwongen zullen worden om sachets te kopen. We houden er alleen rekening mee dat planten die zijn verkregen met “zelfgeproduceerde” zaden zelden het behoud van de oorspronkelijke kleur (of andere bijzondere kenmerken) garanderen.

De granen kunnen in de nazomer worden geoogst, waardoor sommige stelen goed kunnen rijpen. Na het drogen is het voldoende om de "pluimen" in een papieren zak te schudden. Bewaar ze dan in het donker, op een koele en niet vochtige plaats.


Celosia als snijbloem

Zoals we al zeiden, is de verspreiding van celosia op een bepaalde manier verbonden met de houdbaarheid ervan als snijbloem.

De bloeiwijzen kunnen vers of gedroogd gebruikt worden en, bijvoorbeeld gecombineerd met andere bloemen, het interieur decoreren tijdens de lange wintermaanden.

Om de mooie kleuren ongewijzigd te houden, is het belangrijk om de nieuw bloeiende takken te verzamelen: ze komen dan in een donkere, koele en luchtige ruimte te staan ​​zodat ze hun vochtigheid volledig verliezen.

We kunnen prachtige boeketten maken door celosia te combineren met korenaren of gerst, met herfstbessen of met alchechengi capsules.
Hoe celosia te cultiveren

De teelt van celosia is heel eenvoudig: het groeit en bloeit zelfs met weinig zorg rijkelijk. We zullen alleen overmatige irrigatie moeten vermijden, de verdorde bloeiwijzen moeten elimineren en af ​​en toe een geschikte meststof moeten verdelen.

De beste manier van vermeerderen is ongetwijfeld zaaien: met de juiste temperaturen en een beetje aandacht word je zelden teleurgesteld. Als we maar een paar exemplaren nodig hebben, kunnen we daarom zaailingen in kleine potten kopen in gespecialiseerde kwekerijen: het is een plant die in het voorjaar bijna overal te koop is tussen de eenjarige planten.

Familie, geslacht, soort

Amaranthaceae, celosia argentea

Tropische gebieden van Amerika, Azië en Afrika

Kruidachtige vaste plant die voornamelijk als eenjarige wordt gekweekt

Geel, rood, roze, oranje, wit

Voor potten, in bloembedden of borders, snijbloemen, droogbloemen

Breedte op de eindvervaldag

Ideale temperatuur in het groeiseizoen

Ideale temperatuur in vegetatieve rust

Rijk aan kalium in bloei, vloeibaar, elke 15 dagen


Teeltomstandigheden van celosia

Blootstelling

Celosia waardeert de volle zon en warmte.

Land-

Celosia-plant op een goed beschutte locatie, zeer doorlatende, vruchtbare en frisse grond.

Celosia planten of zaaien

Zaai Celosia zodra Maart in een doos of in de verwarmde minikas bij 18 ° C. Zaai de zaailingen in individuele potten en houd ze warm totdat de laatste paar nachtvorst is doorgebracht door ze in de grond te installeren. Door dit vroege zaaien kan de teelt en bloei vorderen, omdat het ongeveer 90 dagen duurt tussen het zaaien en het verschijnen van de eerste bloem.

fabriek celosia gekocht in de emmer in mei in de volle grond als elk risico op vorst is verwijderd, want deze plant is dat niet helemaal niet rustiek.

Irrigatie en meststoffen

Celosia houdt van frisse maar niet drassige bodems. Geef vaak maar in kleine hoeveelheden water en altijd aan de voet van de plant. Kijk vooral in de zomer naar potten en pannen zodat ze geen last hebben van droogte.

toevoegen aan vloeibare meststof "bijzondere bloeiende planten" om de 15 dagen naar irrigatiewater voor ongehuwde mensen in potten. of kras het organische mestkorrels aan de voet van de planten die in de lente en zomer in de volle grond worden gekweekt.

Lezen: Weten hoe u potplanten moet voeren

Celosia-onderhoud

Snoei de stelen zo snel mogelijk om de bloei te verlengen.


Celosia, of de Cresta di Gallo

pollicegreen.com maakt deel uit van de WELLNESS AREA van het IsayBlog-netwerk! wiens redactienetwerk bestaat uit thematische onafhankelijke informatiesites die rekenen op de inbreng van enthousiastelingen en experts in de sector.
Voor advertenties, persberichten en samenwerkingen: [email protected]

pollicegreen.com maakt deel uit van de WELLNESS AREA binnen de IsayBlog! netwerk waarvan de licentie eigendom is van Nectivity Ltd.
Voor advertenties, persberichten en andere mogelijkheden: [email protected]

We gebruiken cookies om u de beste ervaring op onze website te geven.
Door op de pagina te klikken, te scrollen of de banner te sluiten, stemt u in met het gebruik van alle cookies
U kunt meer lezen over welke cookies we gebruiken of hoe u ze kunt uitschakelen in de instellingen

Wijzig de cookie-instellingen

Strikt noodzakelijke cookies

Deze website maakt gebruik van cookies zodat we u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals het herkennen van u wanneer u terugkeert naar onze website en helpt ons team te begrijpen welke delen van de website u het meest interessant en nuttig vindt.

Strikt noodzakelijke cookies moeten altijd zijn ingeschakeld om uw voorkeuren voor cookie-instellingen op te slaan.

Als u deze cookie uitschakelt, kunnen we uw voorkeuren niet opslaan. Dit betekent dat u elke keer dat u deze website bezoekt, cookies opnieuw moet in- of uitschakelen.

Deze website maakt gebruik van Google Analytics om anonieme informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van de site en de meest populaire pagina's.

Door deze cookie ingeschakeld te houden, kunnen we onze website verbeteren.

Activeer strikt noodzakelijke cookies zodat u uw voorkeuren kunt opslaan!


Inhoud

In de Slag om Bosworth Field (1485) nam Henry VII, van het House of Lancaster, de kroon van Engeland over van Richard III, van het House of York. Hij maakte daarmee een einde aan de met terugwerkende kracht gedoopt "Wars of the Roses." Kings of the House of Lancaster had soms een rode of gouden roos als insigne gebruikt en het House of York had onlangs een witte roos als insigne gebruikt. Henry's vader was Edmund Tudor, en zijn moeder was Margaret Beaufort van het Huis van Lancaster. In januari 1486 trouwde hij met Elizabeth van York om alle facties samen te brengen. (In de strijd vocht Richard III onder de vlag van het zwijn, en Henry onder de vlag van de draak van zijn geboorteland Wales.) De combinatie van witte roos en rode roos was Henry's uitvinding. [1] De historicus Thomas Penn schrijft:

De rode roos "Lancastrian" was een embleem dat nauwelijks bestond vóór Henry VII. Lancastrische koningen gebruikten de roos sporadisch, maar als ze dat deden was het vaak goud in plaats van rood. Henry VI, de koning die de leiding had over de afdaling van het land in een burgeroorlog, gaf de voorkeur aan zijn insigne van de antilope. Tijdgenoten noemden het traumatische burgerconflict van de 15e eeuw zeker niet de "Rozenoorlogen". Gedurende het grootste deel van een kwart eeuw, van 1461 tot 1485, was er maar één koninklijke roos, en die was wit: het kenteken van Edward IV. De rozen zijn eigenlijk gemaakt na de oorlog door Henry VII. [1]

Bij zijn huwelijk adopteerde Henry VII het Tudor-rozenbadge tussen de White Rose of York en de Red Rose of Lancaster. De Tudorroos wordt af en toe in kwarten gezien (heraldisch als "in vieren gedeeld") en verticaal (in heraldische termen) voor schoppen) rood en wit. [2] Vaker wordt de Tudor-roos afgebeeld als een dubbele roos, [3] wit op rood en wordt altijd heraldisch beschreven als "juist" (dat wil zeggen, natuurlijk gekleurd, ondanks dat ze niet echt in de natuur bestaat).

Historisch gebruik Bewerken

Henry VII was terughoudend in zijn gebruik van de Tudor-roos. Regelmatig gebruikte hij de Lancastrian roos op zichzelf, zijnde het huis waartoe hij behoorde. Zijn opvolger Henry VIII, afstammeling van beide huizen, zou de roos vaker gebruiken. [4]

Toen Arthur, Prins van Wales, stierf in 1502, gebruikte zijn graf in de kathedraal van Worcester beide rozen en bevestigde daarmee zijn koninklijke afkomst uit zowel de huizen van Lancaster als York. [4]

Tijdens zijn bewind liet Henry VIII de legendarische "Ronde Tafel" in Winchester Castle - waarvan toen werd aangenomen dat het echt was - opnieuw geverfd. [5] De nieuwe kleurstelling omvatte een Tudor-roos in het midden. Voordien had zijn vader Henry VII de Henry VII-kapel in Westminster Abbey gebouwd (deze werd later gebruikt voor de locatie van zijn tombe) en deze was voornamelijk versierd met de Tudor-roos en de Beaufort-valhek - als een vorm van propaganda om te definiëren zijn aanspraak op de troon.

De Tudor Rose-badge kan verschijnen uitgegleden en gekroond: weergegeven als een stekje met een stengel en bladeren onder een kroon. Deze badge komt voor in Nicholas Hilliard's "Pelican Portrait" van Elizabeth I en heeft sinds een Order in Council (gedateerd 5 november 1800) gediend als het koninklijke bloemenembleem van Engeland.

De Tudor-roos kan ook verschijnen gedimidieerd (in tweeën gesneden en gecombineerd met een ander embleem) om een ​​samengestelde badge te vormen. De Westminster Tournament Roll bevat een insigne van Henry en zijn eerste vrouw Catherine van Aragon met een uitgegleden Tudor-roos verbonden met Catherine's persoonlijke insigne, de Spaanse granaatappel [6] hun dochter Mary I droeg hetzelfde insigne. [7] Na zijn beklimming van de Engelse troon, gebruikten James VI van Schotland en I van Engeland een insigne bestaande uit een Tudor-roos gedimideerd met een Schotse distel en bekroond door een koninklijke kroon. [8] De Tudorroos werd ook gebruikt in het wapen van William, graaf van Schaumburg-Lippe. [9]

Hedendaags gebruik Bewerken

De gekroonde en uitgegleden Tudor-roos wordt gebruikt als het plantenteken van Engeland, aangezien Schotland de distel gebruikt, Wales de prei en Ierland de klaver (Noord-Ierland gebruikt in plaats daarvan soms vlas). Als zodanig is het te zien op de gala-uniformen van de Yeomen Warders in de Tower of London en van de Yeomen of the Guard. Het komt voor in het ontwerp van de munt van 20 pence die tussen 1982 en 2008 is geslagen, en in het koninklijke wapen van het Verenigd Koninkrijk. Het staat ook op het wapen van Canada.

Als onderdeel van de badge van het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt de Tudor-roos Engeland naast de bloemenbadges van de andere samenstellende delen van Groot-Brittannië en Noord-Ierland.

Het heraldische insigne van het toekomstige vlaggenschip HMS van de Royal Navy koningin Elizabeth gebruikt een Tudor-roos met kleuren verticaal verdeeld (voor schoppen), die de heraldiek van het begin van de twintigste eeuw heeft geërfd van het super-dreadnought oliegestookte snelle slagschip HMS koningin Elizabeth​De Tudor-roos maakt deel uit van de pet-badge van het Intelligence Corps of the British Army. De Tudor-roos wordt gebruikt als het embleem van The Nautical Training Corps, een geüniformeerde jongerenorganisatie opgericht in 1944 in Brighton met 20 eenheden in Zuidoost-Engeland. De corps-badge heeft de Tudor Rose op de schacht van een anker met het motto "For God, Queen and Country". Het wordt ook gebruikt als onderdeel van de cap-badge van het korps.

De Tudorroos is ook prominent aanwezig in een aantal dorpen en steden. De koninklijke stad Sutton Coldfield maakt vaak gebruik van het embleem, omdat de stad door Henry VIII de status van Royal Town heeft gekregen. De Tudorroos staat op het wapen van Oxford. Het wordt ook met name gebruikt (zij het in een monochrome vorm) als het symbool van VisitEngland, het toeristenbureau van Engeland. [10]

De gemeente Queens in New York City gebruikt een Tudorroos op zijn vlag en zegel. [11] De vlag en het zegel van Annapolis, Maryland, is voorzien van een Tudorroos en een distel met daarop een kroon. De stad York, South Carolina heeft de bijnaam "The White Rose City", en de nabijgelegen stad Lancaster, South Carolina heeft de bijnaam "The Red Rose City".


 • Celosia argentea: type soort, vaste plant gecultiveerd in eenjarig. Zilverwitte bloeiwijze in de zomer.
 • Celosia argentea 'Century geel': Goudgele cultivar 'Plumosa'. Ideaal voor gedroogde bloemen.
 • Celosia argentea 'Kimono': Plumosa Group. Dwerg cultivars 20 cm hoog. Pastelkleuren
 • Celosia argentea 'Kurume' : Cristata Group. Breed scala aan felle kleuren, soms bont. Bloeiwijzen van 20 cm doorsnee, ideaal voor boeketten.
 • Celosia argentea "Nieuwe look": Plumosa Group. Paars blad, dieprode bloemen.

Celosia - Celosia 'Cristata'

Celosia 'Cristata' - Celosia

Roze selderij (Celosia argentea 'Plumosa)

Gerelateerde artikelen Video: Verzorging van tuinplanten: Celosia-plantenverzorging.

Regulering in termen van verkoop van overschotten, uitwisseling van zaden of planten in permacultuur.


Video: Vida Planta. Celosia o Flor de terciopelo


Opmerkingen:

 1. Auctor

  Volgens mij heb je het mis. Ik kan mijn positie verdedigen. E-mail me op PM, we praten.

 2. Art

  Verrukkelijk ..

 3. Garaden

  Gefeliciteerd, wat een woorden ... geweldige gedachte

 4. Shakarisar

  Zeker. Ik ben het eens met alles wat hierboven is gezegd.

 5. Mathers

  De auteur merkte alles heel toepasselijk op

 6. Elijah

  Ik bedoel, je staat de fout toe. Ik kan het bewijzen.Schrijf een bericht