Tripsen

Tripsen

Dit soort klein ongedierte van kamerplanten is als het ware een insect dat het hele seizoen door is. De meest agressieve toestand wordt echter verergerd in de lente en de zomer. Stip, kleine zwarte stip, op de achterkant (onderkant) van het papier. Wat is het? En dit is de kleine larve van de plaag-trips. Hoewel het ongedierte klein is, kan de schade die het aan een kamerplant toebrengt zeer aanzienlijk en gevaarlijk zijn voor de plant.

Opgemerkt moet worden dat naast het reeds volwassen individu, hun larven ook een aanzienlijk gevaar voor de plant vormen. Als ze broeden, leggen ze eieren. De structuur, dat wil zeggen de locatie van de gelegde eieren, als je ernaar kijkt, ziet het eruit als een soort kolonies. En het celsap van het blad is hun voedsel. Een andere bijwerking hiervan is het optreden van roetschimmel. Dit komt door hun plakkerige afscheidingen.

Wat eet trips, of liever wat voor planten houdt hij van? Hier zijn enkele van zijn favorieten: rozen, palmen, laurier, ficusen, dracaena, monstera en citroen, natuurlijk. Hoe herken je het? Het is heel eenvoudig: de bladeren van de plant beginnen van kleur te veranderen of verkleuren. En de randen van dit blad zijn bezaaid met veel stippen. Het optreden van bruine vlekken komt ook voor. Merk op dat dit kan resulteren in het "afsterven" van het blad of vervorming van de bloem.

Tripsen bestrijden

Preventie, trainen met planten, hier is het beste gevecht! En meer specifiek, met een lage luchtvochtigheid en weinig aandacht voor de bloem, helpt het hun uiterlijk en ontwikkeling. Dat wil zeggen, ten eerste is het noodzakelijk om periodiek te herzien; ten tweede om voor een bepaalde plant een bepaalde luchtvochtigheid te creëren; en ten derde, aangezien dit type insect vliegt, hebben we vangplaten naast de bloemen.

Wat moet u doen als uw plant ziek is van dit soort plaagorganismen. Ten eerste moet de plant worden geïsoleerd, natuurlijk moeten zieke bladeren worden verwijderd. En ten tweede is het noodzakelijk om het te behandelen met een speciale oplossing, bijvoorbeeld een insecticide.

Het is uiterst zeldzaam dat dergelijke trips, die in ieder geval geen schade toebrengen aan planten, schade aanrichten en meestal in de herfst verdwijnen. Tripsen kunnen worden bestreden naar analogie met spintmijten. Houd van je planten, want wij zijn er verantwoordelijk voor. Pas op, want ze houden ook van zorg en aandacht.


Alles wat u moet weten over anjerzaailingen

Internationale naam:

Complexiteit:
Ontwikkelingscyclus:
Lichtmodus:
Bewateringsmodus:
Temperatuur:
De grond:
Belangrijk kenmerk:

Bladkleur

Knop kleur

Bloemmaat

Domein:
Koninkrijk:
De afdeling:
Klasse:
Bestellen:
Familie:
Geslacht:

De naam zelf van de anjer komt van de nagel, namelijk van het feit dat de vorm van de anjer lijkt op de kop van een nagel. De Molukken zijn de geboorteplaats van deze prachtige bloem.

 1. Populaire soorten en variëteiten
 2. Chinese
 3. Turks
 4. Nederlands
 5. Shabo
 6. Grenadine
 7. Gras
 8. Thuis planten
 9. De nuances van het zaaien van zaden
 10. Ziekten en plagen
 11. Tripsen
 12. Medvedka
 13. Kruidnagel bolletjes
 14. Heterosporia
 15. Roest
 16. Handige video

Deze bloemen zijn erg populair bij tuinders, omdat de plant lang bloeit en een heerlijk aroma afgeeft, er zijn veel kleuren van de bloem en bovendien niet veel problemen veroorzaakt. Iedereen en zelfs een beginner kan het laten groeien. Anjers worden meestal in tuinen gekweekt, omdat ze tuinen en moestuinen prachtig versieren met hun prachtige uiterlijk.


De langverwachte start van het tuinseizoen heeft dit jaar al voor veel problemen en teleurstellingen gezorgd.

Ik kweek pas een paar jaar zaailingen, dus ik heb niet veel ervaring. Maar niet één keer in deze tijd heb ik te maken gehad met PESTS op jonge zaailingen, omdat ik elk jaar dezelfde geteste grond gebruikte en het me nooit in de steek liet. Maar niet dit seizoen.

Vandaag wil ik het hebben over mijn ervaring met het gebruik van een insecticaricide met een contact-intestinale werking "Fitoverm 'in de strijd tegen trips op tomatenzaailingen.

 • Plaats van aankoop: tuinwinkel.
 • Inhoud: 4 ml.
 • Prijs: 17 roebel.
 • Productie: LLC "Farmbiomedservice", Rusland.
 • Werkzame stof: aversectine C

Natuurlijk avermectinecomplex van de bodemschimmel Stereptomyces avermitilis. Bij het verwerken van planten veroorzaakt het medicijn verlamming en vervolgens de dood van ongedierte.

Mijn keuze viel in de eerste plaats op Fitoverm omdat het biologisch product. Het hoopt zich niet op in de plant, maakt het niet giftig voor ongedierte en valt snel uiteen. Maar zijn verdediging is natuurlijk zwakker.

Ik kocht het medicijn in een gewone tuinwinkel in de buurt van het huis in een ampul van 4 ml. Tegelijkertijd zei de verkoper dat deze hoeveelheid wordt verdund met 1 liter water. Maar toen ik de tafel op de verpakking had gelezen, realiseerde ik me dat ik de trips op mijn tomaten met zo'n concentratie alleen maar zou lachen. En sproeien zal voor hen als een verfrissende douche zijn.

Fitoverm wordt in verschillende maten en uitvoeringen geproduceerd. Ik heb dit:

Op de achterkant staat alle nodige informatie over het gebruik van insecticaricide. Voor elk ongedierte een bepaald verbruik.

Ik ga trips vergiftigen: 1 ml per 100 ml water.

In de verpakking zit een plastic ampul met een gele olieachtige vloeistof.

"Geur'Specifiek. Het ruikt naar vocht en schimmel, alsof ik een eeuw geleden de meest muffe kelder ben binnengegaan. In een afgesloten ruimte (badkamer) duurt het ongeveer vier uur.'

Tegen welk ongedierte helpt het?

Ik kan niet met volledige zekerheid zeggen hoe effectief Fitoverm is tegen de teek, aangezien ik het zelf niet tegen deze plaag heb gebruikt. Maar beoordelingen van datsja-forums zijn tegenstrijdig en de meeste merken op dat het medicijn bij uitgebreide tekenlaesies niet veel helpt, het is raadzaam om het voor profylactische doeleinden te gebruiken.

Het lijkt om te gaan met ander ongedierte, maar het is beter om de maximale dosering te nemen in verhouding tot de hoeveelheid water.

Wijze van toepassing.

Om de werkoplossing te bereiden, wordt de vereiste hoeveelheid van het medicijn (volgens de tabel) onder constant roeren opgelost in een kleine hoeveelheid water. Voeg vervolgens water toe tot het gewenste volume.

Veiligheids maatregelen.

Voer de verwerking uit met behulp van persoonlijke beschermingsmiddelen. Niet roken, drinken, eten tijdens het werk. Was na het werk uw gezicht en handen met zeep, spoel uw mond. Bewaar het medicijn in een koele, droge kamer bij temperaturen van -15C tot + 30C, gescheiden van voedsel en medicijnen, op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor kinderen en huisdieren! Opslag van de werkende oplossing is niet toegestaan. Bij gebruik in persoonlijke bijplaatsen is het verboden om te mengen met andere drugs.

Hoe ziet trips eruit?

Herbivore trips zijn zeer kleine insecten. Volwassenen zijn slechts 1-2 mm lang en de larven en nimfen zijn nog kleiner.

Volwassen insecten hebben een smal, langwerpig donker lichaam met een kegelvormige kop, een gestreepte buik en twee paar vleugels die eindigen in een "franje" van kleine haartjes. De jongere generatie is nog moeilijker op te merken - de larven zijn doorschijnend.

En hier zijn de resultaten van zijn activiteiten.

Ik heb deze tomaten als laatste gezaaid, en het zijn nog steeds behoorlijk kruimels met delicate blaadjes, wat erg naar de smaak van trips is.

Voordien merkte ik enkele vreemde plekken op de onderste bladeren van andere variëteiten, maar ik hechtte niet veel belang aan het geleidelijk verwijderen van deze bladeren voor het planten. Bovendien plant ik grotendeels onbepaalde tomaten, en tegen de tijd dat ik geïnfecteerde grond kreeg, waren ze al krachtig en lang. Daarom werden ze langzamer verslonden.

Op deze foto een deel van een blad van een volwassen zaailing.

Het ziet eruit als zonnebrand. Maar helaas, dit is hem niet. Zulke vlekken worden geleidelijk meer, het blad krimpt en verdroogt.

Jonge planten worden meer aangetast. Tripsen beweegt zich van onder naar boven en is een feest voor de hele wereld.

Natuurlijk kunnen alle aangetaste planten worden weggegooid, maar:

1. Ik ben een beginnende tuinman en heb medelijden met ze

2. Dit ras produceert een uitstekende oogst, zelfs onder ongunstige omstandigheden.

Vorig jaar waren de zaailingen goed, maar ik had geen tijd om de schuilplaats op tijd te verwijderen en hij brandde uit, alleen de toppen bleven over.

Tripsen vielen dit jaar aan.

Applicatie-ervaring.

Zoals de instructies zeggen, hoeft u alleen een vers bereid medicijn te gebruiken, omdat de werkzame stof snel wordt vernietigd in de externe omgeving.

Ik mengde 400 ml water in een fles en 4 ml Fitoverma-ampul in een plastic container, schroefde de sproeier vast en ging naar de badkamer.

Ik woon niet alleen, dus ik wilde niet dat het hele balkon naar een 18e-eeuwse kelder ruikt.

Ter bescherming heb ik een masker en rubberen handschoenen opgezet.

Ik behandelde de aangetaste planten, met bijzondere aandacht voor de achterkant van de bladeren, en liet ze 4 uur in het donker in de badkamer liggen.

Tomaten verdroegen perfect het sproeien met Fitoverm, maar ze verdraaiden de bovenkant van hun hoofd een beetje, maar dit ging binnen een paar uur voorbij nadat ze waren teruggekeerd naar hun gebruikelijke plek.

400 ml werkoplossing was genoeg voor 20 planten.

Maar ik heb niet gered. Zowel de tomaten zelf als de aarde grondig verwerkt. En besprenkeld met de overblijfselen van andere zaailingen, die naast de beschadigde stonden.

De volgende week hield ik de toestand van mijn zwakke zaailingen nauwlettend in de gaten.

Alleen de bovenste jonge bladeren bleven schoon.

Na 7 dagen moet de behandeling worden herhaald. Tripsen leggen eieren en er komen nieuwe insecten uit.

Ik deed dit later, want het was tijd om tomaten in de volle grond te planten, het was koud en het regende constant.

"Do", zwakke, onderdrukte planten. Alleen de toppen van het hoofd zijn in goede vorm.

Er zijn 12 dagen verstreken sinds de tweede behandeling. Tomaten zien er veel beter uit.

De bladeren zijn schoon en vertonen geen tekenen van ongedierte. Alleen de onderste bladeren doen denken aan trips, die ik geleidelijk zal verwijderen.

Ik was tevreden met het resultaat. Maar ik zal de verwerking nog een keer herhalen.

Fitoverm werkt het beste bij hoge temperaturen, net als andere soortgelijke medicijnen. Dit insectacaricide dringt de plant niet binnen, werkt in op het oppervlak, verlamt ongedierte. Ze kunnen niet bewegen en voeden, daarom gaan ze dood.

Fitoverm loste de taak op en redde mijn zaailingen van trips.

✅ ontleedt snel in de bodem en is niet belastend voor het milieu

✅ heeft een darmwerking tegen ongedierte en wordt niet door de plant opgenomen

✅ begint snel te werken en beschermt langdurig (als er geen neerslag valt)

✅ korte wachttijd - 3 dagen.

Ik heb geen nadelen opgemerkt in Fitoverme, maar er zijn enkele nuances waar je op moet letten:

 • hoe lager de omgevingstemperatuur, hoe zwakker het medicijn werkt
 • eventuele neerslag zal het van de plant spoelen
 • als u grote oppervlakken moet bewerken, zal dit duur zijn
 • zeer onaangename sterke geur. In principe ruiken alle "gifstoffen" niet naar rozen, en Fitoverm is geen uitzondering.

Over het algemeen was ik tevreden met de resultaten die Fitoverm liet zien.

Dit medicijn bleek behoorlijk effectief en vooral weinig gevaarlijk te zijn.


Trips besmetting gat

De meeste mensen merken pas ongedierte op als de bloem praktisch is afgestorven. Insecten verstoppen zich in de sinussen of bloemstampers van de plant. Als u echter de nodige aandacht besteedt aan de verzorging van bloemen, valt op tijd het volgende op tekenen van besmetting Bladeren:

 1. trips, die insecten al hebben gegeten, kleintjes krijgen bruine vlekken.
 2. De meeste bladeren zijn bedekt met een gaas of grijze strepen, en sommige verkleuren volledig en verdwijnen.
 3. Aan de achterkant van de bladeren verschijnen talrijke bruine vlekken.
 4. De bloembladen drogen bloemen uit, de knop ondergaat vervorming en valt dan, als hij tijd heeft gehad, niet af, zoals het hoort, om te bloeien.


Vind en vernietig

Door trips aangetaste bladeren van kamerviolet

 • Wanneer een populatie wordt gedetecteerd, doet zich een probleem voor: hoe de planten behandelen om niet alleen schadelijke parasieten te doden, maar ook om schade aan uw favoriete bloemen te minimaliseren? Het gevaar wordt immers gevormd door zowel volwassen vraatzuchtige insecten als larven.
 • Een enkele behandeling, zelfs met krachtige medicijnen zoals Karbofos, Vertimek, Karate, Fitoverm en anderen, zal niet het gewenste effect geven.
 • Periodiek sproeien en gecombineerde methoden (water geven, afvegen) zullen de efficiëntie van de plantbehandeling aanzienlijk verhogen.
 • Voordat u chemische samenstellingen gebruikt, kunt u eerst een zeepoplossing op alle delen van de plant aanbrengen, de plant een dag zo laten staan ​​en daarna de oplossing spoelen. Of laat aardappeltoppen (600 g) 8 uur in water staan ​​en besproei de bloem met deze compositie.
 • Mospilan, Apache of Dantop (neurotoxines) worden aanbevolen voor de chemische behandeling van trips. Als er meerdere planten zijn aangetast, moeten alle planten in huis worden behandeld met een insecticide. De meest delicate bloemgewassen mogen niet worden bespoten.
 • Opvallend is de breedspectrum tripsremedie Gaupsin. Het is zowel een fungicide als een bioinsecticide. Het doodt niet alleen de schimmelformaties die parasiteren op de kleverige afscheiding, maar ook de trips zelf. Met een bijna absoluut resultaat (90-94%) wordt het medicijn uit planten verwijderd, hoopt het zich niet op in de grond en is het niet giftig voor mensen en huisdieren.


Tripsen het.

Tripsen of bubbels (Latijn Thysanoptera) - een detachement van insecten, dat een zeer kleine omvang heeft. De eerste beschrijvingen van trips werden in 1744 gemaakt door Karl de Geer. De huidige naam, Tripsen, kregen ze dank aan de natuuronderzoeker Karl Linnaeus in 1758. In 1836 verhoogde de Engelse entomoloog Alexander Holiday hun taxonomische rang in de orde van de orde en hernoemde ze tot Thysanoptera.

Tripsenkolonie (Suocerathrips linguis)

Tripsen komen veel voor op alle continenten, met uitzondering van Antarctica. Volgens Wikipedia zijn er momenteel 6091 soorten trips bekend bij de wetenschap, waaronder 153 fossiele soorten. Biologen hebben trips onderverdeeld in meer dan 100 geslachten. Meer dan 300 soorten zijn bekend op het grondgebied van de landen van de voormalige USSR.

Tripsen hebben een langwerpig lichaam - lengte van 0,5 tot 14 mm (meestal 1-2 mm). Het orale apparaat is van het piercing-zuigende type. De benen van de meeste soorten zijn slank, rennen. De poten hebben een tand en een zuigbelvormig apparaat. Tripsen doorlopen in hun ontwikkeling stadia: ei, larve, pronymf, nimf, imago. Larven en nimfen hebben verschillende leeftijden.

De meeste tripssoorten zijn schadelijke plantenplagen die de landbouw grote schade toebrengen. Soorten van het geslacht Aelotrips zijn roofdieren - ze voeden zich met de eieren en larven van herbivore trips. Soorten van het geslacht Scolotrips voeden zich met spintmijten. Deze soorten kunnen worden gebruikt in het programma voor ecologische bescherming van cultuurgewassen.

De moderne wetenschap heeft elementen van sociaal gedrag bij trips aan het licht gebracht, die alleen kenmerkend zijn voor sociale insecten: bijen, mieren, enz. Sommige soorten trips, bijvoorbeeld Anactinothrips gustaviae uit Panama, kunnen zich dus in groepen van maximaal 200 individuen verzamelen om te beschermen. eieren en larven, leggen geurige paden voor catering.


Hoe om te gaan met trips

Om het ongedierte te verslaan, is het allereerst noodzakelijk om agrotechnische controlemaatregelen toe te passen: het is noodzakelijk om de residuen na de oogst te vernietigen en het bed waarop de trips "regeerde" diep op te graven.

Ook kunnen chemische gewasbeschermingsmaatregelen worden toegepast. Een uitzondering is het uienbed, waar planten op een veer worden gekweekt. Allereerst wordt aanbevolen om het nieuwe medicijn BI-58 te gebruiken. U kunt ook breedspectruminsecticiden gebruiken: "Inta-Vir" en "Iskra" (1 tablet per 10 liter water). Behandelingen moeten na 5-7 dagen worden herhaald vanwege het feit dat een deel van het ongedierte zich in de grond of in het eistadium bevindt.

© Auteur: Nikolay Petrovich Borisenok, agronoom, Brest

Hieronder vindt u andere artikelen over het onderwerp "Huisje en tuin - doe het zelf"

Abonneer u op updates in onze groepen en deel ze.

Laten we vrienden zijn!

5 opmerkingen

Tripsen zijn kleine insecten met een donkerbruine of zwarte kleur die tuinders veel problemen bezorgen.

Tripsen nestelen zich in kolommen op bladeren van planten en voeden zich met hun sap. Als gevolg hiervan krijgt het bovenste deel van het blad een zilverachtige glans en verschijnen er donkere vlekken op het onderste deel. Dan vallen de bladeren eraf. Insecten kunnen zich ook nestelen in bloemen en knoppen.
Om trips te bestrijden worden de aangetaste planten meerdere keren per dag met koud water besproeid. Een goed resultaat wordt gegeven door te sproeien met infusies van knoflook of pyrethrum, evenals met een oplossing van nicotine of anabasinesulfaat met toevoeging van een zeepoplossing (4 g zeep, 2 theelepels van het medicijn - per 10 liter water) .

Tabakstrips zijn vaak te vinden op komkommers als ze naast uien groeien. Boog -
een van de favoriete habitats van deze plaag, en om het niet opnieuw aan te trekken, is het beter om een ​​komkommertuin te maken weg van de ui.
De larven van tabakstrips zijn erg klein en bijna transparant, maar ze zijn gemakkelijk te vinden op komkommertoppen. Ten eerste wordt het aangetaste blad bedekt met donkergele vlekken, begint het uit te drogen en op te krullen. Ten tweede, als je naar de binnenkant van een blad kijkt, kun je een hele horde van dit ongedierte vinden. Tripslarven voeden zich met het sap van de bladeren, waardoor de planten verzwakken en zelfs kunnen afsterven. Na actieve groei graven de larven zich in de grond en vliegen ze vervolgens uit in de vorm van volwassenen met vleugels.
Om te voorkomen dat tabakstrips in bernagie regeren, is het belangrijk om vochttekort te voorkomen. Tripsen houdt erg van droge lucht en verdraagt ​​helemaal geen vocht. In de late herfst moet de grond op het komkommerbed 20 cm diep worden gegraven, de larven van trips komen aan de oppervlakte en bevriezen.

De plaag kan ook mechanisch worden bestreden door de aangetaste komkommerbladeren te plukken en te verbranden. Sproeien met uieninfusie met een snelheid van 2 liter blikken schil per 4 liter water is ook effectief - laat een dag staan, voeg nog eens 5 liter water en krullen wasmiddel toe. Deze oplossing is onschadelijk voor komkommers, maar dodelijk voor trips.

Tripsen die zich voeden met tomaten en komkommers die groeien in een kas of open veld laten karakteristieke sporen achter: verkleurde plekken (prikken) en uitwerpselen in de ogen van zwarte stippen <мельчайших коричневых="" капель).="" при="" этом="" листовые="" пластинки="" скручиваются,="" а="" растения="" замедляют="" рост="" и="" развитие.="" и="" к="" защите="" томатов="" от="" этих="" вредителей="" надо="" подойти="" со="" всей="">
De insecten zelf zijn erg klein, net als de kleinste vliegjes. Zonder in te gaan op de subtiliteiten van taxonomie, zal ik de belangrijke kenmerken van hun biologie beschrijven. Volwassen trips overwinteren in de grond op een diepte van 4-7 cm. In mei komen ze naar de oppervlakte en beginnen ze zich te voeden met planten. Het vrouwtje legt eieren; binnen 25 dagen kan ze tot 100 eieren leggen. Het is bijna onmogelijk om met het blote oog larven van volwassen insecten te onderscheiden. Tripsen voeden zich met het hele oppervlak van de plant, maar hun bulk is geconcentreerd in de onderste laag. En afhankelijk van de omgevingsomstandigheden kunnen zich 5 tot 8 generaties van de plaag per seizoen ontwikkelen.
Wat betreft beschermende maatregelen, het belangrijkste hier is strikte naleving van landbouwtechnologie, zodat planten de voeding van trips kunnen verdragen met de minste schade voor zichzelf. Consistent en voldoende water geven is essentieel. Omdat een van de favoriete gewassen van trips ui is, moet deze zo ver mogelijk van tomaten worden geplant.
Een eenvoudige en effectieve manier om trips te bestrijden is het plaatsen van lijmvallen voor vliegen in de directe omgeving van planten. Met een dergelijke maatregel kan niet alleen het begin van de trip van tripsen tijdig worden geregistreerd, maar ook het aantal ervan worden beperkt.
Er zijn ook chemische gewasbeschermingsmiddelen, en de meest effectieve zijn biologische insecticiden met darmwerking. Ze worden op planten en aarde gespoten.

Afgelopen voorjaar zijn de nieuwe, ogenschijnlijk gezonde freesiabollen niet verwerkt, maar direct in een pot geplant en in de warmte laten ontkiemen. Al snel verscheen er een trippe op veel kamerplanten. Selectief gemorste aarde in potten en de bladeren besproeid met Tanrekom. Maar de plaag is niet verdwenen. De collectie is groot, sommige planten zijn "niet verplaatsbaar", de kamer leeft. Hoe om te gaan met trips?

Deze insecten zijn moeilijk te vinden: ze zijn klein, mobiel, verstoppen zich in de oksels en aan de onderkant van het blad, in bolvormige - tussen de schubben. Tripslarven kunnen ook in de bovenste bodemlaag leven. Het ongedierte is resistent tegen behandelingen, dus het is raadzaam om systemische pesticiden te gebruiken. Alle planten moeten zorgvuldig worden onderzocht. De zwaar getroffenen hebben (als ze naar een niet-residentiële ruimte kunnen worden gebracht) een complexe behandeling nodig: sproeien en morsen van het bodemsubstraat. De bladeren worden behandeld met een contactbestrijdingsmiddel, bijvoorbeeld "Akarin" of "Fito-verm". Als systemisch medicijn raad ik Aktara, Confidor, Biotlin, Komandor, Iskra Zolotaya (ook verkrijgbaar in de vorm van stokken voor aarde), Tanrek aan. Ze worden volgens de instructies in water gekweekt en de planten worden bij de wortel bewaterd.
De hele collectie wordt gemorst met OPLOSSING, behalve planten waarvan het fruit wordt gegeten (bijvoorbeeld citroenen).
Het systemische medicijn wordt één keer gebruikt, maar indien nodig kan de behandeling na 3 weken worden herhaald door het pesticide te vervangen.


Bekijk de video: Prayer Plant Care Tips Maranta Propagation