Informatie over Curry

Informatie over Curry

Curry Leaf Care - Groeiende Curry Leaf Tree in uw tuin

Door Bonnie L. Grant, Certified Urban Agriculturist

Curry-bladplanten zijn een onderdeel van de Indiase smaakmaker genaamd curry. Curry is een compilatie van veel kruiden, waarvan de smaak soms afkomstig kan zijn van currybladplanten. Lees dit artikel voor meer informatie.


Citroentijm, een naar citrus ruikende specerij

Citroen tijm is zowel een schattige kleine vaste plant als een fantastisch kruid.

Belangrijke feiten over citroentijm

NaamThymus x citriodorus
FamilieLamiaceae
Type - kruiderij

Hoogte -8 tot 16 inch (20 tot 40 cm)
Blootstelling - volle zon
Bodem - licht, goed gedraineerd

Gebladerte - groenblijvend
Bloeiend - voorjaar

Oogst - het hele jaar door

Zijn lila-kleurige bloesems en groenblijvende bladeren maken het een zeer sierplant het hele jaar door.


De Sichuan-peperboom planten

Het is het beste om Sichuan-peperbomen te planten in de lente of In de herfst.

Indien gekocht in een pot of in een container, Sichuan-peperboom kan ook worden geplant op elk moment van het jaar waarbij vorst en hoge temperaturen worden vermeden.

Hoewel Zanthoxylum piperitum of Sichuan-peperboom is zeer tolerant wat betreft het type grond dat het wordt gegeven, probeer drassige grond te vermijden.

Geef direct na het planten overvloedig en regelmatig water zonder de wortels van de struik te laten overstromen.

 • Het toevoegen van kunstmest bij het planten op de bodem van het gat helpt de beworteling, hergroei en ontwikkeling van de Sichuan-peperboom te bevorderen.
 • Volg onze richtlijnen voor het planten van struiken.

Ingemaakte Sichuan-peperboom

Dit is een struik die perfect geschikt is om in potten of tuinbakken te kweken, zolang je hem maar om de 2 of 3 jaar wilt verpotten.

 • Controleer nogmaals of er een gat in de bodem van de pot zit.
 • Leg een beetje grind of kleikorrels onderaan om de afvoer te vergroten.
 • Vul de pot of tuinkist met citrusspecifieke grondmix.
 • Bewaar de pan niet in een diepe pannenlap die zich met water kan vullen.

Sichuan peperboomgaard

In China, Japan en het Indiase schiereiland worden verschillende soorten Sichuan-peper in boomgaarden aangeplant.

 • Krachtiger Zanthoxylum piperitum en Zanthoxylum simulans kan worden geplant in rijen met een tussenruimte van 18 voet, met 18 voet tussen bomen (6 x 6 meter).
 • Kleiner Z. armatum en Z. schinifolium kan worden geplant in rijen en lijnen met een tussenruimte van 12 voet (4 x 4 meter).
 • Dit kan enigszins worden aangepast afhankelijk van onderstam, klimaat en snoeipraktijken.

Bij het kweken in een boomgaard is het doel om het oogsten gemakkelijker te maken. Wat betreft olijfbomen en citrusbomen, snoei ze om ze kort te houden. Dit maakt het gemakkelijk om met de hand te kiezen.

Een ruitpatroon zorgt ervoor dat de bomen zich iets meer verspreiden dan het vierkante basispatroon.


7 tips voor het nemen van kurkuma

Maak kennis met kurkuma - de mildere, gelere neef van curry. Het is wat mosterd en curry hun levendige kleuren geeft.

Cleveland Clinic is een academisch medisch centrum zonder winstoogmerk. Adverteren op onze site helpt onze missie te ondersteunen. We onderschrijven geen producten of diensten die niet van Cleveland Clinic zijn. Het beleid

Hoewel kurkuma een geweldige aanvulling is op voedingsmiddelen die die gouden tint nodig hebben, heeft het ook ontstekingsremmende eigenschappen die uw gezondheid ten goede komen. De geregistreerde diëtiste Nicole Hopsecger, RD, deelt advies over hoe u kurkuma veilig in uw dagelijks leven kunt opnemen.

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een specerij die afkomstig is van de kurkuma-plant. Het belangrijkste actieve ingrediënt is curcumine. "Curcumine geeft kurkuma die gelige kleur", zegt Hopsecger. “Maar pas op: het geeft gemakkelijk vlekken. Probeer het niet op uw kleding te krijgen! "

De schat van kurkuma ligt in de voordelen van curcumine. Curcumine heeft antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen. Onderzoekers onderzoeken of het kan helpen bij ziekten waarbij ontsteking een rol speelt - van artritis tot colitis ulcerosa.

In een onderzoek onder patiënten met colitis ulcerosa, bijvoorbeeld, hadden degenen die 2 gram curcumine per dag slikten samen met voorgeschreven medicatie meer kans om in remissie te blijven dan degenen die het geneesmiddel alleen gebruikten. "Het zal niet per se helpen tijdens een actieve opflakkering, maar het kan de remissie helpen verlengen", legt Hopsecger uit.

Een ander klinisch onderzoek toonde aan dat 90 milligram curcumine, tweemaal daags gedurende 18 maanden ingenomen, de geheugenprestaties bij volwassenen zonder dementie hielp verbeteren. "Onderzoekers dachten dat de vermindering van hersenontsteking en de antioxiderende eigenschappen van curcumine leidden tot minder afname van neurocognitie", zegt Hopsecger. "Curcumine kan ook een rol spelen bij het voorkomen van de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer, maar dat is een gebied waarop we meer onderzoek nodig hebben."

Kurkuma is ook in verband gebracht met minder artritispijn en een lager cholesterolgehalte. "Maar ik zou niet alleen op een curcuminesupplement vertrouwen", merkt Hopsecger op. "Medisch management en veranderingen in het voedingspatroon moeten op de eerste plaats komen."

Hoe moet je kurkuma consumeren?

Je kunt kurkuma als supplement nemen of als specerij gebruiken. "Curcumine is krachtiger in een supplement omdat ze het uit de kurkuma hebben gehaald", zegt Hopsecger. “Als je kurkuma in de winkel koopt, heeft het een aantal antioxiderende eigenschappen. Hoewel het gebruik ervan als specerij misschien geen noemenswaardige impact heeft, is het een geweldige manier om voedsel op smaak te brengen zonder zout. "

Praat altijd met uw arts voordat u met een voedingssupplement begint, omdat deze mogelijk een wisselwerking kan hebben met andere medicijnen die u gebruikt, raadt Hopsecger aan.

Als u en uw arts het eens zijn, volgt u deze zeven tips:

1. Zoek naar 'fytosoomtechnologie'

Controleer het etiket voor een product dat is vervaardigd met "fytosoomtechnologie" (of Meriva®-kurkuma). Dit type curcumine heeft een 29 keer grotere opname in het lichaam in vergelijking met standaard curcumine-extracten.

2. Controleer uw dosis

Hoewel artsen gewoonlijk aanbevelen om tweemaal daags 500 milligram met voedsel in te nemen, hangt de dosis die bij u past af van uw algehele gezondheid. Meer is niet altijd beter, dus praat met uw arts.

"Het is veilig om tot 8 gram per dag in te nemen, maar mijn aanbeveling zou ergens aan de lichtere kant zijn: 500 tot 1.000 milligram per dag voor de algemene bevolking", zegt Hopsecger.

Probeer voor een optimale opname gezonde vetten zoals oliën, avocado, noten en zaden in te nemen met het hart, voegt ze eraan toe.

3. Begin laag en bouw op

Hoewel de meeste mensen kurkuma heel goed verdragen, is allergie of intolerantie mogelijk, evenals een beetje maagklachten. Als u een streefdosis in gedachten heeft, begin dan met de laagste dosis en werk omhoog.

4. Kieskeurig zijn loont

De kwaliteit van de grondstoffen maakt een verschil. Zoek naar authentieke Indiase kurkuma om te koken. Zoek voor supplementen een product met zo min mogelijk inactieve ingrediënten en vulstoffen.

"Zorg ervoor dat het is gemarkeerd als USP-geverifieerd. Je ziet een klein zilveren stempel op het label, wat betekent dat het grondig is getest om de kwaliteit en zuiverheid te garanderen, ”zegt Hopsecger.

5. Sla geen voorraad in

Koop net genoeg met zowel supplementen als kruiden en vul dan je voorraad aan. Hun kwaliteit gaat achteruit door herhaaldelijk aan lucht te worden blootgesteld. Bewaar ze op een koele, donkere plaats.

6. Stop niet met uw medicijnen

Kurkuma kan uw conventionele zorg aanvullen, maar het is geen vervanging voor medicijnen.

"Geen enkel voedingssupplement kan medicijnen of zelfs maar een goed afgerond dieet vervangen", waarschuwt Hopsecger. "Als uw dieet slecht is, zal het nemen van een curcuminesupplement niets wonderbaarlijks doen."

7. Luister naar je lichaam

Hoewel het risico op bijwerkingen laag is en interacties tussen geneesmiddelen onwaarschijnlijk zijn, moet u stoppen met het gebruik van kurkuma als u nadelige effecten opmerkt. Kurkuma kan een opgeblazen gevoel veroorzaken en er is een theoretische bezorgdheid dat het kan interageren met bloedstollingsmedicijnen. Vermijd het ook als u een galblaasaandoening heeft.

Hoe te koken met kurkuma

Ben je niet klaar om je aan een supplement te binden? Hoewel koken met kurkuma je niet zo'n grote gezondheidsboost geeft, kun je er toch van profiteren door het toe te voegen aan:

 • Smoothies.
 • Soepen.
 • Roerei.
 • Muffins.
 • Rijst.
 • Geroosterde groenten.

"Het is een van de hoofdingrediënten in een currysaus - het is krachtig, scherp, bitter en erg aards", zegt Hopsecger. “Ik denk altijd aan die currygeur zoals kurkuma smaakt. Als je het hele, gedroogde kurkuma-zaad koopt en het tot poeder vermaalt, bewaar het dan in een luchtdichte verpakking in de koelkast. "

Cleveland Clinic is een academisch medisch centrum zonder winstoogmerk. Adverteren op onze site helpt onze missie te ondersteunen. We onderschrijven geen producten of diensten die niet van Cleveland Clinic zijn. Het beleid


Bekijk de video: 20+ No Carb Foods With No Sugar 80+ Low Carb Foods Your Ultimate Keto Food Guide