Kenmerken en beschrijving van Betta-tomaat

Kenmerken en beschrijving van Betta-tomaat

Als je een tomatenoogst wilt krijgen met minimale arbeidskosten, plant dan laagblijvende Betta- of Beta Lux-tomaten. Van juni tot augustus heb je tomaten voor alle doeleinden op tafel.

Tomaat Betta ultra vroeg, ondermaats en zeer productief rang. De variëteit is ideaal voor zomerbewoners die zelden hun buitenwijk bezoeken. De Betta-variëteit vereist geen kousenband en knijpen, waardoor de verzorgingstijd aanzienlijk wordt verkort.

Beschrijving en kenmerken van tomatenbetta

De struiken zijn klein, compact. Er zijn weinig bladeren aan de struiken. Betta behoort tot de categorie van bepalende tomatensoorten van het standaardtype. De hoogte van de struiken is klein. In volwassen toestand is de maximale hoogte van een tomatenstruik, volgens de beschrijving, niet groter dan 0,5 m.

Voor een korte plant geeft Betta een behoorlijke opbrengst aan klein fruit. Gemiddelde grootte van tomaten - 50 g​Individuele exemplaren kunnen meer wegen - 80-100 g​De kleur van het vruchtvlees en de schil van de tomaat is helderrood.

Het vruchtvlees is sappig, heeft een goede smaak en kan worden gebruikt bij de verwerking van sappen, ketchups en smoothies. Betta presteerde goed in gewone plakjes en verse salades, evenals in het inblikken van hele vruchten.

De vruchten, hoewel niet groot, zijn redelijk verhandelbaar. Hun vorm is rond, aan de boven- en onderkant enigszins afgeplat. Kleine tomaten zien er goed uit in blikjes voor het inblikken van hele vruchten. Vruchten worden verzameld in trossen van 4-6 stuks.

Het ras Betta is ontwikkeld voor de volle grond. Door de compactheid van de struik kan deze als potcultuur worden gekweekt. In bloempotten kunnen tomaten binnenshuis, op een balkon of loggia worden gekweekt.

Toenemen in een kas is dit ras niet rendabel​De struiken zijn ondermaats, waardoor de kasruimte niet rationeel wordt benut. Hoewel de opbrengst van deze kleine plant hoog is - 2 kg / struik.

Als u 6 planten per 1 m2 plant, kunt u tot 12 kg tomaten per oppervlakte-eenheid krijgen. Een belangrijk kenmerk van tomaten is de rijpingssnelheid. Bij Tomato Betta is deze waarde hoog. De eerste tomaten rijpen na 85 dagen.

Voor-en nadelen

Elke variëteit wordt gekozen op basis van zijn verdiensten. Elke moderne variëteit heeft zijn waardigheid. We zullen proberen ze allemaal op te sommen:

 1. De vruchten rijpen vroeg.
 2. De schil van de vrucht is sterk, dus Betta-tomaten verdragen transport goed, ze verliezen absoluut hun presentatie niet tijdens transport naar een andere plaats.
 3. Voor het telen van Betta-tomaten zorg van de tuinman vereist minimaal​Dit is goed nieuws. In de zomer zijn er altijd veel andere tuinierklussen.

Bodemvereisten voor aanplant

Tomato Betta heeft aarde nodig los, vruchtbaar​In zware leemgronden, in de herfst, humus 10 kg / m², 0,5 emmer zand, minerale mest en as toevoegen.

Regels voor zaaien

Betta-tomaat wordt op twee manieren vermeerderd:

 1. De eerste optie is het zaaien van zaden recht in de grond.
 2. De tweede optie is het zaaien van zaden in dozen voor zaailingen gevolgd door picking in aparte containers.

De eerste optie is alleen voor regio's met een warm zuidelijk klimaat. In gematigde klimaten wordt Betta-tomaat alleen vermeerderd door zaailingen. Zaai tomatenzaadjes voor zaailingen die je nodig hebt in vroeg april.

Zaden ontkiemen bij een temperatuur (bodem, lucht) van 18 tot 28 graden. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de zaden zullen ontkiemen. Voordat de zaden naar de grond worden gestuurd, moeten ze worden gepekeld.

Neem voor de zaadbehandeling een groeistimulerend middel en laat de zaden er een nacht in weken. In de ochtend kunnen ze na grondig spoelen worden gezaaid. Gebruik losse grond voor zaailingen, bestaande uit:

 • tuin land;
 • laaggelegen veen;
 • zand indien nodig.

Dek de zaailingenboxen af ​​met folie om de opkomst te versnellen. Je hebt zaailingenbekers nodig en duikt zaailingen met 2 echte bladeren erin.

Tomaten overplanten in de volle grond

Geschikt om in de grond te verplanten 30 dagen zaailingen​Twee weken voor het verplanten moet u de zaailingen afharden. Overdag kan het de straat op (in een kas, kas), 's nachts kan het naar huis worden gebracht.

Transplantatie in de grond wordt uitgevoerd eind mei - begin juni​U kunt geen specifieke datum noemen. Elke regio heeft zijn eigen klimaat en het bepaalt de timing van transplantatie. Voorspellers mogen vorst op de grond niet afschrikken en de grond zelf moet worden opgewarmd tot 15-18 ° C.

Struiken zijn klein, dus je hoeft geen paaltjes te plaatsen. Op 1 m2 kunnen maximaal 6 wortels worden geplaatst. Frequentere (zeldzame) aanplant wordt niet aanbevolen.

Na het verplanten is het noodzakelijk om de planten water te geven met warm water.

Afwisselingzorg na verplanten

De Betta-tomaat vereist eenvoudig onderhoud:

 1. Water geven.
 2. Topdressing.
 3. Losmaken van rijafstanden.
 4. Verwijderen van onkruid.
 5. Preventieve maatregelen nemen tegen ziekten en plagen.
 6. Behandeling van tomatenstruiken in geval van ziekte.

Je moet de struiken water geven een keer per week​Bij hitte en droogte kan de watergift iets worden verhoogd. Het land onder de lage struiken moet bedekt zijn met gras. Het gras zal het contact van rijpend fruit met de grond uitsluiten en de verdamping van vocht verminderen.

Het is niet nodig om de stiefzonen te verwijderen; het is ook niet nodig om de struiken aan de steun te binden. Slecht weer heeft geen enkele invloed op de opbrengst. Zoals zomerbewoners zeggen, zijn de oogsten van Betta van jaar tot jaar stabiel.

Ziekten en hun preventie

Ze gebruiken moderne insecticiden om plaaglarven en volwassen insecten te doden. Na het verschijnen van de vrucht mogen geen giftige stoffen worden gebruikt. Schakel op dit moment over op traditionele strijdmethoden.

Bereid insectenwerende afkooksels van kruiden en spuit tomatenstruiken vroeg in de morgen​Een aftreksel van uienschil of stinkende gouwe redt verschillende insecten. Rode peper of as, verspreid over de grond rond de struiken, beschermt de struiken tegen slakken en andere insecten.

Soms wordt de tomatenplant bezocht door de coloradokever. Het moet met de hand worden verzameld en in een pot met water worden gegooid. Alleen moderne insecticiden redden bladluizen en trips.

Regels voor oogsten en opslag

Kruid tomaten Betta van juni tot augustus​Je kunt het in het groen verzamelen, ze zullen nog steeds volwassen worden en rood worden, zelfs als ze in een doos liggen. Grotere tomaten kunnen verwijderd worden tijdens de melkachtige rijpheidsfase. De kleinere tomaten die aan de struik blijven, zullen sneller groeien en zingen, omdat de plant er meer kracht op heeft.

Je hebt weinig tijd - kweek ondermaatse variëteiten. Als u F1-hybride kiest om te zaaien, zult u geen teleurstelling hebben in de variëteit. Zorg voor een behoorlijke oogst en besteed er zo min mogelijk tijd en moeite aan.


De koninklijke tomaat is niet voor niets zo genoemd. De hoogte van de struik onder goede groeiomstandigheden bereikt twee meter, in het open veld - 180 centimeter. De reus behoort tot de soort in het middenseizoen, aangezien hij 110-115 dagen na ontkieming rijpt.

Groenteliefhebbers zijn vooral geïnteresseerd in hoe tomaten eruit zien. De vruchten hebben een aantal voordelen:

 • fel rood
 • rondheid met lichte afvlakking
 • gewicht van vijfhonderd gram tot een kilogram
 • dichte, glanzende huid, niet barstend
 • vlezig, sappig vruchtvlees
 • dessert smaak
 • lange bewaring, geschiktheid voor transport.

Het ras wordt gewaardeerd om zijn hoge opbrengst - van acht tot tien kilo tomaten wordt geoogst op een vierkante meter.


We raden aan om de zaden van deze tomatenvariëteit voor zaailingen 55-60 dagen voor de geplande aanplant in de grond te zaaien. Duik - in het stadium van twee echte bladeren. Bij het verplanten van zaailingen naar een vaste plaats van 1 m2. Het wordt aanbevolen om maximaal 8 planten per meter perceel te plaatsen.

Verdere zorg voor tomaten bestaat uit tijdig water geven, onkruid verwijderen, voeren en preventieve maatregelen om het gewas te beschermen tegen ziekten en plagen.

Als je betta-tomaten hebt gekweekt, schrijf dan of je ze lekker vindt of niet. Wat was de opbrengst en smaak van het fruit in uw klimatologische omstandigheden? Hoe beoordeelt u de resistentie van dit ras tegen ziekten? Beschrijf kort de voor- en nadelen van dit ras, geef een oordeel over de smaak. Voeg indien mogelijk een foto toe van de hele struik of individuele vruchten die door u zijn gekweekt bij het commentaar. Bedankt!

Uw beoordelingen van de Betta-tomaat en toevoegingen aan de beschrijving zullen veel tuinders helpen deze variëteit objectiever te beoordelen en te beslissen of ze hem willen kweken of niet.


Kort over de plant en zijn vruchten

Het kenmerk en de beschrijving van het ras is als volgt:

 1. De eerste oogst van hybride vruchten wordt in juni verkregen. Dit gebeurt 84-95 dagen na het planten van de zaden in de grond.
 2. Betta-tomaten hebben een struik tot 0,5 m hoog; aan de stengel ontwikkelt zich gemiddeld een aantal groene bladeren.
 3. Op één cluster van een hybride kunnen 4 tot 6 tomaten worden gevormd.
 4. De vruchten hebben de vorm van een ietwat afgeplatte bol. Een lichte ribbel is te zien aan de steel van de hybride. De schil van de bessen is glad, dicht en barst niet. Hierdoor kan het gewas over grote afstanden worden vervoerd.
 5. De vruchten zijn gekleurd in felrode tinten. Het gewicht van de bessen varieert van 40 tot 50 g.

Recensies van boeren die de beschreven variëteit hebben geplant, laten zien dat de opbrengst 1,5-2 kg van elke struik is. Een volledige beschrijving van de hybride is te vinden in de landbouwcatalogi.

Op het grondgebied van Rusland kan het telen van tomaten in open gebieden worden gedaan door tuinders die in de zuidelijke regio's van het land wonen. In de uitgestrektheid van de middelste rijstrook van de noordelijke regio's zijn kassen of kassen nodig om een ​​hybride te planten en te laten groeien.


Kenmerken van groeiende variëteiten

Thuis worden Marmande tomatenzaailingen precies 2 maanden bewaard. Tegelijkertijd is overplanten in de grond of in de kas toegestaan ​​als de grond is opgewarmd tot 20 graden Celsius, dat wil zeggen tegen het einde van mei of begin juni. Daarom moeten zaden eind maart of begin april worden geplant.

 1. Bereid dozen of containers voor - giet er kokend water overheen of laat ze weken in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat.
 2. Maak een mengsel van graszoden, humus en compost (2: 1: 1) of koop een universele grond voor zaailingen. Desinfecteer het in kaliumpermanganaat of waterstofperoxide.
 3. Dompel de zaden onder in een zoutoplossing van 5% en gooi de drijvende zaden weg.

Marmande tomatenzaden worden op een ondiepe diepte van 1 cm geplant, vervolgens overvloedig bewaterd en afgedekt met plasticfolie, de dozen worden op een warme plaats (23-25 ​​graden) geplaatst. Licht indien nodig op tot een totale daglengte van 14-15 uur.

Marmande-tomatenzaailingen kunnen het beste worden gekweekt in het oost- of zuidraam

Nadat de spruiten verschijnen, wordt de film verwijderd en wanneer 2-3 bladeren worden gevormd, duiken de zaailingen in kopjes of turfpotten. Vervolgens gekweekt op kamertemperatuur. Een paar weken na de transplantatie wordt het aanbevolen om Marmande-tomatenzaailingen te voeden met complexe meststof. 2 weken voor de procedure worden de zaailingen gehard, naar het balkon of naar buiten gebracht.

De zaailingen worden eind mei of begin juni overgebracht naar de kas of de grond in. Bij het planten tussen planten en tussen de rijen blijft ongeveer dezelfde afstand over - van 40 tot 50 cm De optimale opstelling is versprongen. Verdere zorg omvat verschillende handelingen:

 1. 1-2 keer per week water geven met warm, bezonken water.
 2. Topdressing met vloeibaar organisch materiaal (humate, toorts, uitwerpselen) 2 keer per maand.
 3. Mulchen van de grond met turf, humus, zaagsel.
 4. De struik aan de steun binden.
 5. Periodiek knijpen en vormen in 2, 3-4 stengels.
 6. Wieden en losmaken als dat nodig is.


Bekijk de video: Best Betta Fish Tank Size? How to Figure it Out!