National Bean Day: leer meer over de geschiedenis van sperziebonen

National Bean Day: leer meer over de geschiedenis van sperziebonen

“Bonen, bonen, de muzikale vrucht”… zo begint een nogal beruchte jingle gezongen door Bart Simpson. De geschiedenis van groene bonen is inderdaad lang en een lied of twee waardig. Er is zelfs een Nationale Bonendag om bonen te vieren!

Volgens de geschiedenis van sperziebonen maken ze al duizenden jaren deel uit van ons dieet, hoewel hun uiterlijk enigszins is veranderd. Laten we eens kijken naar de evolutie van sperziebonen in de geschiedenis.

Groene bonen in de geschiedenis

Er zijn eigenlijk meer dan 500 soorten sperziebonen beschikbaar voor de teelt. Niet elke cultivar is groen, sommige zijn paars, rood of zelfs gestreept, hoewel de boon van binnen altijd groen zal zijn.

Sperziebonen ontstonden duizenden jaren geleden in de Andes, hun teelt verspreidde zich naar de Nieuwe Wereld waar Columbus ze tegenkwam en bracht ze terug naar Europa van zijn tweede ontdekkingsreis in 1493.

De eerste botanische tekening van bosbonen werd gemaakt door een Duitse arts genaamd Leonhart Fuchs in 1542. Zijn werk in de plantkunde werd later geëerd door de naam van de Fuchsia geslacht afterhim.

Aanvullende geschiedenis van groene bonen

Tot dit punt in de geschiedenis van de sperziebonen was het type sperziebonen die vóór de 17e werden geteeldth eeuw zou nogal taai en vezelig zijn geweest, vaak meer als siergewas dan als voedselgewas geteeld. Maar uiteindelijk begonnen de dingen te veranderen. Mensen begonnen te experimenteren met kruisen op zoek naar een smakelijkere sperzieboon.

Het resultaat was snijbonen en snijbonen. In 1889 ontwikkelde Calvin Keeney bonen voor Burpee. Deze werden een van de meest populaire soorten sperziebonen tot 1925 toen Tendergreen bonen werden ontwikkeld.

Zelfs met de nieuwe, verbeterde cultivars van sperziebonen, verminderde de populariteit van bonen, gedeeltelijk vanwege hun korte oogstseizoen. Dat is tot de introductie van conservenfabrieken en thuisvriezers in de 19th en 20theeuwen, waarna sperziebonen de overhand hadden in de voeding van velen.

Er kwamen nog steeds meer bonencultivars op de markt. De Kentucky Wonder polebean werd in 1877 ontwikkeld uit Old Homestead, een variëteit die in 1864 werd geproduceerd. Hoewel deze cultivar naar verluidt een snapboon was, gaf hij nog steeds een onaangename stringentie als hij niet op zijn hoogtepunt werd geplukt.

De grootste ontwikkeling van bonen vond plaats in 1962 met de vondst van Bush Blue Lake, die begon als een inmaakboon en werd beschouwd als het beste voorbeeld van beschikbare sperziebonen. Sindsdien zijn er vele tientallen andere cultivars op de markt geïntroduceerd, maar voor velen blijft Bush Blue Lake duidelijk de favoriet.

Over Nationale Bonendag

Voor het geval je je ooit hebt afgevraagd, ja, er is echt een nationale bonendag, die elk jaar op 6 januari wordt gevierd. Het was het geesteskind van Paula Bowen, die de dag zag als een manier om haar vader, een pintobe-boer, te eren.

Deze dag is echter onpartijdig en discrimineert niet, wat betekent dat het een dag is waarop zowel bonen uit de dop als sperziebonen worden gevierd.Niet alleen is de nationale bonendag een tijd om bonen te vieren, maar het valt ook op de dag van Gregor Mendel's dood in 1884. Wie is Gregor Mendel en wat heeft hij te maken met de geschiedenis van sperziebonen?

Gregor Mendel was een gewaardeerde wetenschapper en een broeder van Augustinus die erwten- en bonenplanten kweekte. Zijn experimenten vormden de basis voor moderne genetica, waarvan de resultaten de sperziebonen die regelmatig aan de eettafel worden gegeten aanzienlijk hebben verbeterd. Bedankt, Gregor.


Leuke weetjes van groene bonen

Misschien heb je tijdens Thanksgiving genoten van een bord met sperziebonen, geroosterde kalkoen, cranberrysaus en aardappelpuree, maar heb je nagedacht over hoe sperziebonen in je maaltijd terechtkwamen? Net als Thanksgiving hebben sperziebonen een Amerikaans erfgoed. De plant is inheems in het Midden-Amerikaanse land Peru en door migrerende indianen werd hij geïntroduceerd bij de inwoners van Noord- en Midden-Amerika. Voordat de Europese kolonisten arriveerden, werden er al op grote schaal sperziebonen verbouwd over het hele continent.

De sperzieboon heeft inderdaad een lange weg afgelegd. Waar slechts een handvol indianenstammen van genoten, is het nu een belangrijk ingrediënt in tal van gerechten, niet alleen in Amerika maar in veel delen van de wereld. Er zijn veel redenen waarom sperziebonen zo populair zijn geworden, zoals deze leuke feiten zouden onthullen:

 1. De sperzieboon wordt ook wel snijboon genoemd, vanwege het touwtje dat langs de zijkant van de peul liep. Omdat het touwtje niet smakelijk was, moest het vóór het koken worden verwijderd. Gelukkig is er een ‘draadloos’ ras ontwikkeld.
 2. Het gebruik van bonen is zo geworteld in de Amerikaanse cultuur dat een paar uitdrukkingen in de Engelse taal het woord 'bonen' bevatten. Zo verwijst 'morsen van de bonen' naar het onthullen van een geheim en 'vol bonen' is een uitdrukking die wordt gebruikt om iemand te beschrijven die energiek en actief is.
 3. Groene bonen groeien erg snel. De tijd tussen planten en oogsten is slechts 45 tot 60 dagen. Idealiter zouden ze tijdens de lente- en zomermaanden moeten worden gekweekt, omdat de planten geen koude temperaturen kunnen verdragen.
 4. Sperziebonen behoren tot de meest populaire tuinplanten ter wereld.
 5. De sperziebonenpeul bevat 4 tot 6 zaden, die bleekgroen van kleur, zacht en niervormig zijn.
 6. De meest populaire manieren om sperziebonen te bereiden, zijn stomen, sauteren of roerbakken en ze in stoofschotels bakken. Je kunt bonen koken met kruiden zoals peterselie, tijm en bieslook om hun smaak op te fleuren.
 7. Groene bonen zijn, als ze rauw worden gegeten, licht giftig. Desalniettemin kun je nog steeds rauwe bonen in je salade gooien of ze vers uit de tuin eten, zolang je dat maar in beperkte hoeveelheden doet. Omdat deze gifstoffen meer geconcentreerd zijn in de zaden dan in de peul, is het raadzaam om jonge peulen met kleine zaden te kiezen. Door te koken worden de gifstoffen afgebroken en zijn de bonen veilig om te eten.
 8. Nutritioneel voorzien sperziebonen het lichaam van veel vezels en eiwitten. Ze bevatten ook heel weinig vet, terwijl ze antioxidanten, vitamine A en C, foliumzuur, magnesium en kalium bevatten. De combinatie van deze voedingsstoffen helpt diabetes, hart- en vaatziekten en kanker te voorkomen.
 9. Elke laatste zaterdag van juli eert de stad Blairsville, Georgia, de sperzieboon met het Green Bean Festival. De viering omvat kookwedstrijden, rondleidingen door conservenfabrieken, schoonheidswedstrijden en andere activiteiten die de groente onder de aandacht brengen.


Inhoud

Groene bonen worden over de hele wereld gegeten en worden vers, ingeblikt en ingevroren verkocht. Ze kunnen rauw of gestoomd worden gegeten, gekookt, gewokt of gebakken. Ze worden vaak gekookt in andere gerechten, zoals soepen, stoofschotels en ovenschotels. Sperziebonen kunnen ook worden gepekeld, net als komkommers.

Een gerecht met sperziebonen dat populair is in het noorden van de VS, vooral tijdens Thanksgiving, is een ovenschotel met sperziebonen, een gerecht met sperziebonen, champignonroomsoep en gefrituurde uien. [10] Sommige Amerikaanse restaurants serveren sperziebonen die gehavend en gebakken zijn, zoals sperziebonen tempura. Een ander populair gerecht, coo, bestaat uitsluitend uit bonenzaden die uit hun omhullende peulen zijn verwijderd. Sperziebonen worden ook verkocht gedroogd of gebakken met groenten zoals wortelen, maïs en erwten, als groenteschilfers.

De sperzieboon (Phaseolus vulgaris) komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en er zijn aanwijzingen dat hij al duizenden jaren in Mexico en Peru wordt verbouwd. [14]

De eerste "draadloze" boon werd in 1894 gekweekt door Calvin Keeney, de "vader van de draadloze boon", terwijl hij werkte in Le Roy, New York. [15] De meeste moderne sperzieboonvariëteiten hebben geen touwtjes. [3]

Plant bewerken

Sperziebonen worden ingedeeld naar groeiwijze in twee hoofdgroepen, "struik" (of "dwerg") bonen en "pool" (of "klim") bonen. [16] [17] [18]

 • Struikbonen zijn korte planten die niet meer dan 61 cm hoog worden, vaak zonder dat er ondersteuning nodig is. Ze bereiken over het algemeen volwassenheid en produceren al hun fruit in een relatief korte tijdspanne, waarna ze stoppen met produceren. Vanwege deze geconcentreerde productie en het gemak van gemechaniseerd oogsten, worden bush-achtige bonen het meest geteeld op commerciële boerderijen. Bush-sperziebonen zijn meestal cultivars van de gewone boon (Phaseolus vulgaris).
 • Pole bonen hebben een klimgewoonte en produceren een kronkelende wijnstok, die moet worden ondersteund door "palen", hekjes of andere middelen. Poolbonen kunnen gewone bonen zijn (Phaseolus vulgaris), snijbonen (Phaseolus coccineus) of kousenband (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis). [19][20]

Halfloper bonen hebben zowel struik- als paalkenmerken en worden soms afzonderlijk geclassificeerd van struik- en paalvariëteiten. [21] [22] [23] [24] Hun lopers kunnen ongeveer 3 tot 3 meter lang zijn. [25]

Rassen Bewerken

Er zijn meer dan 130 soorten (cultivars) eetbare peulbonen bekend. [26] Rassen die gespecialiseerd zijn voor gebruik als sperziebonen, geselecteerd op de sappigheid en smaak van hun groene peulen, worden gewoonlijk in de eigen moestuin gekweekt, en er bestaan ​​veel variëteiten. Bonen met verschillende peulkleuren (groen, paars, rood of gestreept. [27]) staan ​​gezamenlijk bekend als bonen, terwijl sperziebonen uitsluitend groen zijn. Vormen variëren van dunne "filet" -types tot brede "romano" -types en meer gangbare types daartussenin.​ verdere uitleg nodig ] Geel-peul sperziebonen zijn ook bekend als was bonen. [3]

Alle volgende soorten hebben groene peulen en zijn dat ook Phaseolus vulgaris, tenzij anders vermeld:

Bush (dwerg) typen Bewerken

 • Blue Lake 274 [2]
 • Strijdster [28]
 • Derby (1990 AAS-winnaar) [2]
 • Golden Wax Improved (geel / wax), 60 dagen
 • Greencrop, 53 dagen
 • Zwaargewicht II, 53 dagen
 • Verbeterde Tendergreen [29]
 • Aanbieder [28]
 • Rocquencourt (geel / was), 50 dagen, erfstuk [30]
 • Royal Burgundy (paarse peul), 55 dagen
 • Stringless Green Pod, erfstuk [31]
 • Triomphe de Farcy, 48 dagen, erfstuk

Paal (klimmen) typen Bewerken

 • Algarve [18]
 • Blue Lake [2]
 • Golden Gate (geel / was) [18]
 • Gold Marie, 75 dagen, resistent tegen Common Mosaic-virus (BCMV)
 • Kentucky Blue (AAS-winnaar) [2]
 • Kentucky Wonder [2], 65 dagen, erfstuk
 • Ratelslangboon, 65 dagen, erfstuk
 • Scarlet Runner (Phaseolus coccineus) [32]
 • Trionfo Violetto (paarse pod), 60 dagen

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAOSTAT), de grootste producenten van sperziebonen (in ton) in 2018. [33]


Wisconsin leidt de natie in de productie van groene bonen

MADISON, Wis. (SPECTRUM NIEUWS) - Wisconsin leidt het land in een handomdraai, of de productie van sperziebonen met een ruime marge.

In 2018 werd meer dan 37 procent van alle in de VS geproduceerde sperziebonen in Wisconsin verbouwd. 6,6 miljoen contragewicht (CWT) sperziebonen vorig jaar alleen.

Wisconsin produceerde meer sperziebonen dan de rest van de top-5 staten samen.

Een van de producenten in de staat die aan dat totaal bijdragen, is Hartung Brothers Incorporated. Het bedrijf teelt elk jaar 6000 hectare sperziebonen.

"Goede oogst voor telers, en het is een goede oogst voor ons geweest door de jaren heen en we hopen dat te blijven doen", zei Dan Hartung, een mede-eigenaar van Hartung Brothers Inc.

Hartung zei dat een deel van de reden waarom de staat zo'n succes heeft gehad met het verbouwen van sperziebonen, is vanwege de toegang tot irrigatie in de staat. Hij zei echter dat een grotere reden de infrastructuur en verwerkingsfabrieken voor hen is.

"Toen de planten zich hier vestigden, konden de gewassen daar worden verbouwd", zei Hartung.

Paul Mitchell, directeur van het Renk Agribusiness Institute is het daarmee eens en zegt dat Wisconsin decennia lang groenten heeft geproduceerd en verwerkt.

“Veel ervan is institutionele infrastructuur, dat hebben we, deze bedrijven zijn hier al sinds het begin van de 20e eeuw,” zei Mitchell.

De meeste sperziebonen worden ingeblikt of ingevroren, en veel ervan wordt rond de feestdagen geconsumeerd.

“Er is altijd een vakantiepush, thanksgiving, sperzieboonschotel is altijd een grote.”

Maar Mitchell zei dat het een industrie in verval is. Wisconsin is de tweede grootste staat in het land op het gebied van groenteteelt.

Mensen eten echter elk jaar steeds minder ingeblikte groenten.

Mitchell gelooft dat de groente-industrie een nieuwe manier zal bedenken om hun producten te verkopen, net als hoe zuivel in de staat is verhuisd naar het maken van kazen.

“Er zijn hier veel activa en bedrijven zijn altijd op zoek naar manieren om hun activa ergens winstgevender te investeren, en ik denk dat we hier wat omzet zullen zien in termen van wat we eigenlijk gaan doen,” zei Mitchell.


Thais geïnspireerde sperziebonen met kokosolie

1 pond verse sperziebonen, uiteinden bijgesneden

1 geroosterde rode paprika, vel verwijderd

¼ kopje extra vierge kokosolie *

½ kopje geroosterde amandelschaafsel

1. Halveer de rode paprika in de lengte en rooster op 450 graden in de oven of broodroosteroven tot het vel zwart is. Verwijderen en in een zak doen of in aluminiumfolie wikkelen. Laat afkoelen en trek de schil eraf.

2. Breng een grote pan met water aan de kook. Breng sperziebonen over in water en blancheer gedurende 2 minuten. Verwijder de bonen met een schuimspaan en leg ze in een ijsbad om het koken te stoppen.

3. Smelt de vaste kokosolie in een kleine steelpan op middelhoog vuur of in de magnetron. Klop de vissaus en tamarindepasta erdoor. Verhit in dezelfde pan de sesamolie op middelhoog vuur, strooi er wat rode chili pepervlokken over, voeg de bonen, rode peper en amandelen toe, giet de kokosoliesaus erbij, roer met een tang om de bonen te bedekken en meng alle ingrediënten door elkaar .

* Opmerking: Ooit beschouwd als een slechterik vanwege verzadigd vet, bevat kokosolie geen transvetten en het type verzadigd vet dat het bevat is in de vorm van laurinezuur, nu de lieveling van de gezondheidsvoedingswereld, lees er meer over in dit NY Times-artikel .

Misschien vind je dit ook leuk: Sperziebonen met blauwe kaas en walnoten en later deze week: Marokkaanse kip met sperziebonen!

Verwelkom de zomerzonnewende en maak er een fantastische week van!

Verwant

Dit vind je misschien ook leuk:

Deze veganistische dip was in een handomdraai te maken - vooral met het nieuwe minivoedsel ...

Begroet door een overvloed aan sperziebonen bij onze terugkeer van vakantie, ben ik druk bezig geweest ...

Voor Earth Day deel ik enkele van mijn foto's van een recent bezoek aan de ...


Bekijk de video: National Bean Day January 6 - Activities and Why We Love Bean Day