Angelica: geneeskrachtige eigenschappen, gebruiksmethode en voordelen

Angelica: geneeskrachtige eigenschappen, gebruiksmethode en voordelen

ANGELICA

Angelica archangelica

(familie

Apiaceae

)

ALGEMENE KARAKTERISTIEKEN

Angelica, wetenschappelijke naam Angelica archangelica L., behoort tot de familie van ApiaceaeHet is een meerjarige of tweejarige kruidachtige plant die tot twee meter hoog kan worden met een rechtopstaande houding, stevige stengel, meestal roodachtig, doorkruist door talrijke groeven en sterk vertakt met penwortel, groot, vlezig, bruin van buiten en wit van binnen.

De bladeren zijn afwisselend gevormd door talrijke gekartelde blaadjes, groot, groen van kleur, lichter aan de onderzijde en gedragen door lange bladstelen en voorzien van een brede lichtgroene schede die de stengel omgeeft. de bovenkant van de stengels met 20-30 stralen, fluweelzacht aan de uiteinden De vruchten zijn bruinachtige vruchtjes voorzien van twee zaden met drie duidelijk zichtbare rugribben.

De geur van deze plant is kenmerkend omdat hij zeer aromatisch is en een scherpe en licht kruidige smaak heeft en wordt gekweekt en veel gebruikt om vooral in de banketbakkerij en in de drankindustrie te worden gebruikt, terwijl het in het verleden meer als medicinale plant werd beschouwd een wondermiddel, dat wil zeggen een remedie tegen alle kwalen.

EIGENDOM'

In het verleden werd deze plant op grote schaal gebruikt voor therapeutische doeleinden, maar tegenwoordig heeft hij veel van zijn belang verloren, ook al zijn de eigenschappen ervan onmiskenbaar.

Angelica bevat coumarinederivaten, tannine, harsen, aromatische zuren, bittere en suikerachtige stoffen. Het aroma is te danken aan een derivaat van pentadeceenzuur.

De eigenschappen kunnen als volgt worden samengevat: afgezwakt, krampstillend, spijsvertering is rustgevend​Het is ook eigenaar van de warm het lichaam op het is daarom nuttig bij alle aandoeningen van de verkoudheid.

Het heeft effect kalmeringsmiddel, verzachtend voor hoofdpijn en menstruatiepijn.

In kleine doses heeft de engelwortel een opwindend effect op de hersenen in hoge doses oefent het echter een depressieve werking uit en veroorzaakt het een verdoving zoals vergeleken met een medicijn.

GEBRUIKTE ONDERDELEN VAN DE INSTALLATIE

Alle delen van de plant worden gebruikt van de engelwortel.

De wortel, geoogst in het vroege najaar en gedroogd in de zon en vervolgens opgeslagen in stoffen zakken.

De zaden die uit de parasols worden gehaald, bloeien in volle zomer en worden in de zon gedroogd.

De stengel wordt in de zomer geoogst en de bladeren worden aan het einde van de lente, voor de bloei, geplukt.

De bladeren moeten aan het einde van de lente voor de bloei worden geoogst en op een koele en luchtige plaats worden gedroogd en in stoffen zakken worden bewaard.

HOE TE GEBRUIKEN

De infusie van engelwortel heeft een uitstekend rustgevend effect, kalmeert menstruatiepijn en hoofdpijn en een kopje gedronken voor de maaltijd stimuleert de eetlust en bevordert de spijsvertering na de maaltijd.

Zaadinfusie is een uitstekend ontspannend kompres voor vermoeide ogen

Toegevoegd aan badwater helpt het bij spier-, reumatische en neuralgische pijnen.

De aftreksel van zaden of wortels kan vers worden gebruikt als huidreiniger.

Angelica wordt gebruikt bij de bereiding van snoep en vooral likeuren (bittertjes op basis van kruiden) vanwege zijn spijsverteringseigenschappen. De verse bladeren kunnen worden gebruikt om gekookt fruit of vis op smaak te brengen. kleine hoeveelheden ruikt het naar jam en marmelade. De jonge takjes engelwortel, verstoken van het bittere donkere buitenste deel, verzameld aan het begin van de zomer kunnen worden gekonfijt en gebruikt als decoratie voor desserts. De bladeren zijn geschikt om zachte kazen op smaak te brengen.

Na jeneverbessen is engelwortel het belangrijkste ingrediënt in gin. Het wordt ook gebruikt om Cointreau en Vermout op smaak te brengen. Beroemd is de benedictijnse likeur Chartreuse (groen of geel, afhankelijk van of je het meer of minder sterk wilt).

NIEUWSGIERIGHEID'

Volgens de kruidendokters van de 16e eeuw was engelwortel de meest effectieve remedie tegen de pest en het werd aanbevolen om de in azijn gedrenkte wortel te ruiken om jezelf te beschermen tegen besmetting en de traditie als deze remedie door een engel aan een monnik was voorgesteld.

Het werd ook veel gebruikt tegen gifstoffen.

Angelica is de belangrijkste essentie van het beroemde "Karmelietwater", ooit bekend in de kruidengeneeskunde, zo genoemd omdat het begon te worden geproduceerd in 1500 in een klooster van Franse Karmelieten en een distillaat was, in oranjebloesemwater en alcohol, van talrijke kruiden , voornamelijk engelwortel gecombineerd met citroenmelisse, koriander en citroenschil.

WAARSCHUWINGEN

Vers engelwortelsap kan de huid en slijmvliezen irriteren en de etherische olie in grote hoeveelheden kan giftig zijn, dus het moet met grote voorzichtigheid worden gebruikt.


Video: Beste natuurlijke remedies voor migraine