Wortelbodemprofiel: hoe u uw bodem kunt herstellen om gezondere wortelen te laten groeien

Wortelbodemprofiel: hoe u uw bodem kunt herstellen om gezondere wortelen te laten groeien

Door: Bonnie L. Grant, Certified Urban Agriculturist

Je hebt ze misschien gezien - de kromme, gevorkte wortels van wortels die gemuteerd en misvormd zijn. Hoewel ze eetbaar zijn, missen ze de aantrekkingskracht van goed gekweekte wortels en zien ze er een beetje vreemd uit. Dit is het resultaat van een onjuiste grond voor wortelen.

Voordat je erover nadenkt om de minuscule zaadjes te zaaien, moet je weten hoe je je grond kunt fixeren en onvolgroeide en vervormde wortels kunt vermijden. Het telen van gezonde wortelen vereist losse grond en een flinke toevoeging van biologische aanpassingen.

Een kort wortelbodemprofiel geeft u de kennis om een ​​geweldige oogst van perfecte, rechte groenten te produceren, perfect voor een verse snack, en tal van andere recepttoepassingen.

Beste grond voor wortelen

Wortelgewassen, zoals wortelen, kunnen het beste buiten in een voorbereid zaaibed worden gezaaid. De temperaturen die kieming bevorderen, liggen tussen 60 en 65 F. (16-18 C.). De optimale grond voor wortelen is los, vrij van puin en kluiten, en leemachtig of zanderig.

Plant de zaden vroeg in het voorjaar om zomerse hitte te vermijden, waardoor de wortels hard en bitter worden. Bereid uw zaaibed voor zodra de grond zacht genoeg is om te werken, door te bewerken en organische wijzigingen toe te voegen.

Je moet ook de afvoer controleren. Wortelen die groeien op een te vochtige grond, zullen harige kleine wortels uitstoten die de algehele groentetextuur vernietigen.

Een gematigde grond die niet te zuur of alkalisch is en een pH tussen 5,8 en 6,5 heeft, biedt de beste omstandigheden voor het kweken van gezonde wortelen.

Hoe u uw bodem kunt herstellen

Controleer de pH van uw grond om een ​​goed wortelbodemprofiel op te bouwen. Wortelen produceren niet goed als de grond zuur is. Als je de grond moet verzoeten, doe dit dan in de herfst voordat je gaat planten. Tuinkalk is de gebruikelijke methode om de pH naar een meer basisch niveau te veranderen. Volg nauwkeurig de gebruikshoeveelheden op de zak.

Gebruik een helmstok of tuinvork en maak de grond los tot een diepte van minstens 20,5 cm. Verwijder vuil, stenen en kluiten zodat de grond gelijkmatig en zacht is. Hark het bed soepel uit nadat alle grotere brokken zijn verwijderd.

Terwijl u de grond bewerkt, voegt u 5 tot 10 cm bladafval of compost toe om de grond los te maken en voedingsstoffen toe te voegen. Voeg 2 tot 4 kopjes (480 tot 960 ml.) Universele meststof per 100 voet (30,5 m.) Toe en werk dat naar de bodem van het bed.

Gezonde wortelen kweken

Als het zaaibed eenmaal is verbeterd, is het tijd om te planten. Plaats de zaden 5 tot 10 cm uit elkaar en plant onder 0,5 tot 1,5 cm aarde. Wortelzaden zijn klein, dus afstand kan worden bereikt met een zaadinjector of ze kunnen gewoon worden verdund nadat de zaden zijn ontkiemd.

Houd het oppervlak van de grond licht vochtig, zodat er geen korstvorming optreedt. Wortelzaailingen komen moeilijk tevoorschijn als de grond knapperig is.

Bekleed de rijen met ammoniumnitraat met een snelheid van 1 pond per 100 voet (454 g per 30,5 m) rij zodra de planten 4 inch (10 cm) lang zijn.

Uw mooie, losse grond voor wortelen is ook gunstig voor veel onkruid. Trek er zoveel mogelijk uit en vermijd diepe teelt in de buurt van je planten, omdat de wortels dan beschadigd kunnen raken.

Oogst wortelen 65 tot 75 dagen na het planten of wanneer ze de gewenste grootte hebben bereikt.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op


Wortelen en pastinaak kweken in huistuinen

Wortels (Daucus carota var. sativa) en pastinaak (Pastinaca sativa) zijn wortelgroenten die nietjes zijn in de huistuinen van Minnesota.

Tuinders kiezen wortelvariëteiten op basis van hun verschillende kenmerken. Er zijn wortelen die het beste lang bewaard kunnen worden, wortelen met een geweldige verse knapperigheid en wortelen die beter gekookt kunnen worden. Sommige zijn lang en dun. Sommige zijn kort en gedrongen.

De meeste pastinaakvariëteiten worden vrij lang en lopen taps toe van een dikke bovenkant naar een smal uiteinde. Ondiepe, zware of rotsachtige bodems zijn niet geschikt voor het kweken van pastinaak. Als uw tuin diepe, zanderige leemgrond heeft, zou u een bevredigende pastinaak moeten kunnen kweken.

Bodem pH en vruchtbaarheid

Bodemonderzoek en kunstmest

Planten selecteren

Wortelen en pastinaak groeien beide uit klein, smal zaad dat moeilijk te hanteren kan zijn. Sommige zaadhuizen verkopen gepelleteerd wortel- en pastinaakzaad, wat betekent dat inert materiaal het zaad bedekt. Dit inerte materiaal is meestal op klei gebaseerd en vergroot de grootte van het individuele zaadje. Ze zijn gemakkelijker spaarzaam en nauwkeurig te planten.

Wortelzaad is ook verkrijgbaar als 'zaadband', een papieren lint met gelijkmatig verdeelde zaden.

Hoewel de prijs van gepelleteerd zaad of zaadtape hoger is dan het gemodificeerde zaad, krijgen veel tuinders betere resultaten met minder moeite wanneer ze deze geprepareerde zaden gebruiken. Als je het wortelzaad gelijkmatig om de vijf tot tien centimeter kunt plaatsen met geprepareerd zaad, bespaar je jezelf de taak om te verdunnen nadat de planten opkomen.

Als u niet-gemodificeerd zaad gebruikt, probeer dan licht en gelijkmatig over de rij te zaaien, hoewel het moeilijk kan zijn om de zaden tegen het grondoppervlak te zien.

Planten

Zaai deze wortelgewassen altijd in uw tuin. Begin ze nooit in potten. Hun lange penwortels beginnen zich vroeg te ontwikkelen. Overplanten beschadigt en leidt hun wortelgroei verkeerd.

Begin in Minnesota vanaf 15 april met het planten van wortelen en vanaf 1 mei met pastinaak. Voor een continue aanvoer van jonge wortelen moet je twee of drie aanplantingen maken met een tussenpoos van drie weken. Het kan wel drie weken duren voordat de zaden ontkiemen.

 • Pas opgekomen wortel- en pastinaakplanten zijn erg klein, met twee dunne grasachtige bladeren. De volgende bladeren die tevoorschijn komen, zullen met stroken of varenachtig lijken.
 • Wortelwortels kunnen hun volledige lengte bereiken binnen drie weken na het opkomen van de zaailingen.
 • De kleine plantjes kunnen moeite hebben om te voorschijn te komen als er een korstig bodemoppervlak is, zoals kan gebeuren na zware regenval of overmatig water geven. Door het oppervlak van de grond te bevochtigen met een lichte straal water, kunnen de zaailingen gemakkelijker omhoog komen.
 • Sommige tuinders planten radijs in dezelfde rij als hun wortels of pastinaak. De radijszaden ontkiemen snel en hun kenmerkende bladeren markeren de rij. Je kunt de radijs trekken en eten als de wortels uit de grond komen, waardoor de wortels meer ruimte krijgen.

Hoe u uw wortelen en pastinaak gezond en productief houdt

 • Voor de beste kwaliteit en maat hebben zowel wortels als pastinaak goed bodemvocht nodig.
 • Als ze elke week geen centimeter regen krijgen, gebruik dan irrigatie.
 • Wortels kunnen bitter, taai, vezelig, misvormd en ondermaats zijn, maar ze krijgen niet genoeg water.
 • Geef eens per week diep water op zwaardere gronden, tweemaal per week op zandigere gronden. Een centimeter water bevochtigt een zware kleigrond tot vijftien centimeter en zandgrond tot een diepte van tien centimeter.
 • Gebruik een troffel om te zien hoever de grond nat is. Als het maar een paar centimeter is, laat het water dan lopen.
 • Frequente, ondiepe teelt met een schoffel zal onkruid doden voordat het een probleem wordt.
 • Cultiveer net diep genoeg om het onkruid onder het oppervlak van de grond weg te snijden. Pas op dat u de planten niet beschadigt tijdens het kweken.
 • Mulchen met herbicidevrij grasmaaisel, onkruidvrij stro of ander organisch materiaal tot een diepte van 10 tot 10 cm kan de groei van onkruid helpen voorkomen, waardoor de behoefte aan frequente teelt afneemt.

Gevoeligheid van de huid voor pastinaakblaadjes kan een probleem zijn. Sommige mensen krijgen uitslag door contact met pastinaakblaadjes, vooral op zonnige dagen. Draag een lange broek, lange mouwen en handschoenen bij het wieden of oogsten van pastinaak.

Gevorkte of gespleten wortels kunnen het gevolg zijn van rotsachtige, zware of verdichte grond. Een droogte kan ook leiden tot gespleten wortels.

Als de planten gezonde groene toppen krijgen, maar een beperkte wortelgroei, komt dat meestal doordat de planten overvol zijn. Overmatige stikstofbemesting kan ook bijdragen aan veel bladgroei ten koste van wortelgroei.

Ga voor hulp bij het diagnosticeren van onbekende problemen naar de diagnostische site van de University of Minnesota Extension "Wat is er mis met mijn plant?"

Wortelmaden voeden zich met en vernietigen de wortels van veel gewassen.

Astergeel is een ziekte van veel tuinplanten die wordt verspreid door sprinkhanen, kleine insecten die zich voeden met plantensappen. Symptomen zijn harige, bittere wortels en gele toppen.

Gebruik goede culturele controlepraktijken om ziekteproblemen tot een goed niveau terug te brengen en een succesvolle oogst mogelijk te maken.

Wortels

U kunt wortelen oogsten wanneer ze een bruikbare grootte hebben bereikt.

Irrigeer de dag voor de oogst of graaf ze na een regenbui om de wortels te hydrateren.

Duw een tuinvork in de grond bij de plant, duw de wortel opzij om de grond los te maken en trek hem uit de grond. Gewoon trekken zonder de wortel eerst uit de grond te halen, kan resulteren in een wortelbreuk.

 • Verwijder de greens en maak de wortels schoon voor consumptie of opslag.
 • Bewaar geoogste wortelen in de koelkast voor onmiddellijk gebruik.
 • Moderne koelkasten hebben een relatief lage luchtvochtigheid, waardoor de wortels vocht verliezen. De normale temperatuur van een thuiskoelkast is meestal hoger dan 32 ° F. Wortelen die boven het vriespunt worden gehouden, beginnen te ontkiemen.
 • Voor langdurige opslag kan een wortelkelder ideaal zijn, hoewel maar weinig tuinders er een hebben.
 • U moet wortelen in blik verwerken met een drukvat.
 • U kunt ook wortelen inmaken, verwerken in een kokend waterbad, blancheren of invriezen.


6 geweldige tips voor het kweken van wortelen

1. Geef planten vaak water. Wortelen moeten goed bewaterd blijven, vooral als het pas geplante zaden zijn. In feite zijn de eerste weken voordat de zaden zijn ontkiemd een kritiek moment waarop ze vochtig moeten worden gehouden. Nadat ze zijn ontkiemd, hebben ze ongeveer 2,5 cm water per week nodig. Als je niet genoeg regen krijgt, zorg er dan voor dat je naar buiten gaat en ze zelf water geeft om ervoor te zorgen dat je gezonde wortels gaat kweken.

2. Maak de grond los. Wortelen zijn wortelgroenten. Hoe ze groeien, hangt sterk af van wat er in de grond onder het groene deel van de plant zit. Als hun grond verdicht of rotsachtig is, kunnen ze kort worden of in tweeën splitsen. Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de grond waarin u uw wortels plant, los is en goed kan worden afgevoerd.

3. Zaai licht en zorg voor ruimte. Bij veel planten plant je een zaadje precies daar waar je een plant wilt laten groeien. Vanwege de kleine zaden van wortelen en de mogelijkheid dat sommige zaden niet ontkiemen, is dat niet echt het beste idee. In plaats daarvan moet je de zaadjes in de rijen strooien waarin je ze wilt hebben en ze later wat uitdunnen. Giet niet een hele hoop zaden op één plek. Als u dit doet, duurt het alleen maar langer om uit te dunnen. Zaai de zaden ongeveer 1/2 inch diep met minstens 1 voet tussen de rijen.

4. Dun je wortelen. Het kan verkeerd zijn om iets weg te doen waarvoor je hard hebt gewerkt om te groeien, maar als je hoopt geweldige wortels te kweken, moet je ze verdunnen. Anders zullen de wortels overvol raken en waarschijnlijk niet zo groot worden als ze zouden kunnen hebben. Sommige groeien misschien zelfs samen! Hoewel deze grappige vormen kunnen creëren, is het ideaal voor elke wortel om zichzelf te ontwikkelen. Dit helpt ze om groot en lekker te worden! Wortelen verdunnen is eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is door je wortels te gaan als ze ongeveer 10 cm lang zijn en alle wortels te verwijderen die te dicht bij de anderen staan, of die mager lijken. Uiteindelijk moeten je wortels ongeveer 2,5 cm uit elkaar staan. Over een andere maand, verdun ze opnieuw, deze keer zodat ze met 1 1/2 tot 2 inch tussen elkaar eindigen. Als je wilt, kun je verdunde wortelen overplanten naar een ander deel van je tuin.

5. Houd je wortelen afgedekt. Als je tijdens het bewateren of wieden vuil van de wortels van de wortel losmaakt, zorg er dan voor dat je het terugplaatst. Als de wortel van een wortel te lang aan de zon wordt blootgesteld, zal de wortel verkleuren. Wees altijd voorzichtig om uw wortelwortels bedekt te houden.

6. Bemest uw planten. Ongeveer anderhalve maand tot twee maanden nadat je je wortelzaden hebt geplant, moet je bemesten. Wortelen zoals meststoffen op basis van fosfaat, zoals 4-5-4 of 6-6-6. Je kunt ook proberen een vloeibare meststof met vis- of zeewieremulsie te gebruiken. Je kunt tijdens het groeiseizoen van je wortels een paar keer vloeibare meststoffen toedienen om je te helpen geweldige wortels met een heerlijke smaak te kweken!

Welke wortelvariëteit zou je willen kweken?


Wortelen doen het niet goed in een droog zaaibed. Het zaaibed moet tijdens de kiemperiode vochtig worden gehouden, daarom kan het nodig zijn om het elke dag licht met water te besprenkelen. De kiemperiode is ongeveer twee weken. Sommige tuinders plaatsen een doorzichtig plastic vel over de rij nadat ze de zaden hebben geplant en ze een eerste keer water geven, dit verwarmt de grond en behoudt het vocht. Het blad moet worden verwijderd zodra de zaailingen tevoorschijn komen.

Een ondiepe teelt (één tot vijf centimeter diep) als het onkruid klein is, is het beste. Trek onkruid als ze klein zijn, omdat ze concurreren met de wortels om water en minerale voeding.


Planten

Zaai wortelzaden rechtstreeks in uw tuinbed - ze kunnen niet goed worden verplant. Bereid uw tuinbed goed voor - wortels gedijen goed in diepe, goed doorlatende, lichte grond. Als uw grond te ondiep is om een ​​goede wortelontwikkeling mogelijk te maken, zullen uw wortels misvormd zijn. Verhoogde bedden zijn ideaal als u zware grond heeft, of probeer er een paar in een bak.

Zaai wortelzaden tot een diepte van ongeveer 1 cm in vochtige, licht aangedrukte grond. Omdat de zaden erg fijn zijn, neem ik meestal een snufje zaden per keer en laat ze op de grond vallen met een tussenruimte van ongeveer 2-3 cm.

Of je kunt de zaden in kleine blokjes gooien. Het is het beste om dun te zaaien om later te veel uitdunnen te voorkomen.

De wortels verschijnen in 8-16 dagen en moeten tussen de planten worden verdund tot 3-5 cm. Verdunnen kan in twee fasen: vroeg verdunnen om overbevolking te voorkomen en een tweede verdunning wanneer de wortels eetbare grootte bereiken. De tweede verdunning is geweldig voor salades of roerbakken.

Het is belangrijk om wortels tijdens het groeiseizoen te allen tijde gelijkmatig vochtig te houden. Ze houden niet van droogte - het zorgt ervoor dat ze een sterke smaak ontwikkelen. Maar ze houden er ook niet van om te veel water te geven, wat houtachtigheid veroorzaakt. Uitdrogen gevolgd door water geven naar volwassenheid zal splijten veroorzaken.


Een kleinere schaal met grote resultaten

Telen in potten opent een hele nieuwe wereld van moestuinieren voor mensen met kleine buitenruimtes. En het kan leuk zijn voor het hele gezin, omdat het zo is gemakkelijk om de kinderen mee te laten doen.

In tegenstelling tot een groot tuinperceel met veel graaf- en onkruidverdelgers, zijn de gereedschappen en de omvang van de werkzaamheden voor het tuinieren in containers perfect geschikt voor kleinere handen. Waarom laat je ze niet de verantwoordelijkheid nemen voor een enkele pot of groentesoort?

Of je nu in een stedelijke omgeving met een balkonof in een buitenwijk met een veranda aan de voorkant, kunt u genieten van gezonde producten en de voldoening dat u deze zelf hebt verzorgd.

Met kwaliteitszaad, goede grond, voldoende drainage en toegewijd water geven, zult u zeker succes hebben met uw eigen kweek wortels.

Hoe groeit jouw tuin? Potten op een vensterbank of een perceel erachter? Deel foto's met ons en laat hieronder uw vragen en opmerkingen achter.

© Vraag het aan de experts, LLC. ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN. Zie onze Servicevoorwaarden voor meer details. Oorspronkelijk gepubliceerd op 4 januari 2015. Laatste update 16 januari 2020. Productfoto's via Eden Brothers en True Leaf Market. Niet-gecrediteerde foto's: Shutterstock. Aanzienlijk herzien en uitgebreid met aanvullend schrijven en redigeren door Nan Schiller, Clare Groom en Allison Sidhu.

Over Nan Schiller

Nan Schiller is een schrijver met diepe wortels in de bodem van Zuidoost-Pennsylvania. Haar achtergrond omvat landschaps- en bloemdessin, een BS in business van Villanova University en een Certificate of Merit in floral design van Longwood Gardens. Als voorstander van biologisch tuinieren met inheemse planten, heeft ze altijd vuil onder haar nagels en sproeten op haar neus. Met humor en hopelijk wat wijsheid deelt ze wat ze heeft geleerd en staat ze altijd klaar om in een nieuw project te graven!


Bekijk de video: Zaailingen uitdunnen! - Grow, Cook, Eat #28