Is maïs nuttig of schadelijk, wat zijn de nuttige eigenschappen ervan

 Is maïs nuttig of schadelijk, wat zijn de nuttige eigenschappen ervan

Als onder Chroesjtsjov overal maïs werd verbouwd en het respectvol "Russisch goud" en "de koningin van de velden" noemde, is de interesse van tuinders voor deze groenteplant nu afgenomen. Het is veel gebruikelijker om maïs in de winkelrekken te zien in de vorm van granen, meel, boter of ingeblikte granen dan om het in iemands tuin te zien groeien. Maar maïs wordt niet alleen gewaardeerd om zijn smaak - zijn nuttige eigenschappen zijn niet onderdoen voor bonen, wortels, tomaten en andere groentegewassen!

Wat is nuttig in maïs, welke vitamines en mineralen bevat het

Op industriële schaal wordt nu maïs verbouwd in de regio's Rostov en Volgograd, in het Krasnodar-gebied en andere zuidelijke regio's. Maar zelfs in de klimatologische omstandigheden van Siberië kun je een goede oogst van maïskolven krijgen als je de planten voldoende vocht geeft en ze beschermt tegen vorst. Maïskolven rijpen in augustus, ze kunnen worden geoogst tot eind september, onmiddellijk worden gegeten of geoogst voor toekomstig gebruik.

Het nut van maïs schuilt ook in het feit dat het ons lichaam voorziet van onverzadigde vetzuren

Maïs heeft een uitgebalanceerde samenstelling van eiwitten, vetten en koolhydraten, en qua eiwitgehalte lopen maïskorrels niet ver achter op vlees - vegetariërs en degenen die de hoeveelheid vlees in hun dieet willen verminderen, moeten speciale aandacht besteden aan deze groenteplant.

Video over de gunstige eigenschappen van maïs

Het nut van maïs ligt ook in het feit dat het ons lichaam voorziet van onverzadigde vetzuren (arachidonzuur, linolzuur, linoleenzuur) en essentiële aminozuren (tryptofaan en lysine).

Vitaminen en sporenelementen in maïskorrels:

 • vitamine B1, B2, PP, E, C, D, K;
 • minerale zouten van kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, natrium;
 • sporenelementen nikkel en koper.

Opgemerkt moet worden dat tijdens het kookproces sommige vitamines en sporenelementen verloren gaan, maar dit is geen reden om te twijfelen: is maïs nuttig na een warmtebehandeling? Minstens 20% van de vitamines en mineralen in de gekookte maïs blijven.

Maïs - schade en voordeel voor ons lichaam?

Als waardevol voedingsmiddel dat rijk is aan vitamines en voedingsstoffen, kan maïs een nuttige aanvulling zijn op de dagelijkse voeding, vooral voor kinderen en mensen die op zoek zijn naar een gezond voedingspatroon. De onverzadigde zuren in maïs helpen om schadelijk cholesterol uit het lichaam te verwijderen, wat betekent dat je door maïs aan vet voedsel toe te voegen, de schade ervan op zijn minst enigszins kunt neutraliseren. Samen met bonen en bonen kunnen maïskorrels de steunpilaar zijn van een vegetarisch dieet.

Het eten van maïs heeft een gunstig effect op de werking van het maagdarmkanaal en verlicht constipatie

Waarom maïs nuttig is:

 • het gebruik van maïs heeft een gunstig effect op het werk van het maagdarmkanaal en verlicht constipatie;
 • maïszetmeel bevordert de vorming van spiervezels en voedt zenuwcellen;
 • pectines in granen vertonen antitumoractiviteit;
 • glutaminezuur verbetert het geheugen en heeft ook een gunstig effect op metabolische processen in de hersenen;
 • jonge maïs reinigt het lichaam goed van schadelijke stoffen en opgehoopte gifstoffen;
 • de choleretische eigenschappen van maïs worden gebruikt bij de behandeling van hepatitis, cholecystitis;
 • maïsschotels worden aanbevolen voor mensen die lijden aan obesitas, diabetes, allergieën;
 • nuttige maïs als dieetvoeding voor nefritis, epilepsie, jicht en leveraandoeningen.

Maïs video

Zoals u kunt zien, zijn de voordelen van maïs enorm, en zelfs als deze gezondheidsproblemen ontbreken, moet het zo vaak mogelijk worden geconsumeerd. Beperk jezelf niet alleen tot kolven van gekookte maïs - de granen kunnen gebakken en gebakken worden gegeten, toegevoegd aan salades, soepen, ovenschotels, stoofschotels, ontbijtgranen. Kleine oortjes worden rauw gegeten (melkmaïs) en gebakken op de grill.

Maïs kan alleen schadelijk zijn als u problemen heeft met de maag, darmen of een verhoogde bloedstolling. En ongetwijfeld zal de schade van maïs niet vertragen als u grote hoeveelheden cornflakes, chips of popcorn eet, aangezien veel schadelijke additieven en kunstmatige vervangers worden gebruikt bij de vervaardiging van deze producten. De gunstige eigenschappen van maïs in dergelijke producten ontbreken volledig.


Is het mogelijk om gekookte maïs te eten terwijl je afvalt: calorieën, voordelen en nadelen in de strijd tegen extra kilo's

Maïs (ook bekend als maïs) heeft de titel "koningin van de velden" verdiend vanwege zijn hoge opbrengst en bescheidenheid. Het wordt gebruikt voor het maken van meel, granen, granen, inblikken en gekookt met hele kolven. Maïskorrels, zoet en hartig, zijn geliefd bij velen.

De vraag of maïs als dieetproduct moet worden beschouwd, wordt vrij actief besproken. Ze heeft aanhangers die geloven dat het vanwege het lage caloriegehalte perfect is voor degenen die willen afvallen. Tegenstanders van dit product beweren dat gele kolven te veel calorieën bevatten en zelfs niet geschikt zijn voor een licht dieet. In het artikel zullen we bespreken of maïs al dan niet mogelijk is om af te vallen en welke specifieke eigenschappen dit product heeft.


Samenstelling, voedingswaarde en caloriegehalte

De voordelen van elk voedingsproduct worden bepaald door de samenstelling. Spinazie is geen uitzondering. Allereerst is het lage caloriegehalte indrukwekkend. Met slechts 23 kcal per 100 g van het product kan het worden gebruikt in de voeding van degenen die extra kilo's willen verliezen. Ondanks het lage caloriegehalte bevat de groente alle stoffen die een mens nodig heeft, maar hun hoeveelheid is klein.

Voor elke 100 g product zijn er:

 • 2,9 g eiwit, vertegenwoordigd door zowel niet-essentiële als essentiële aminozuren, is alleen hoger in peulvruchten
 • 0,3 g vet, bestaande uit verzadigde en onverzadigde vetzuren
 • 2 g koolhydraten, inclusief mono- en disachariden, en een kleine hoeveelheid zetmeel
 • 1,3 g voedingsvezels.

De belangrijkste waarde van spinazie zijn mineralen en vitamines. Dit groene kruid kan een persoon voorzien van een bijna volledige dagelijkse inname van vitamine A en bètacaroteen, vier keer de hoeveelheid vitamine K. Het bevat ook ascorbinezuur - meer dan overzeese citroenen. En ook vitamines van groep B, PP, E en H, maar niet in zulke significante hoeveelheden. De minerale samenstelling is ook rijk. Allereerst is het ijzer. Het is voldoende om 150 g spinazie te eten om de volledige dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen. Er is kalium, dat zo nodig is voor het hart - 1/3 van de dagelijkse behoefte, en calcium, dat 0,1 van de dagelijkse waarde in een groente is, helpt het skelet in stand te houden. Deze groente bevat selenium, koper, mangaan en andere sporenelementen.


Shiitake-paddenstoelen: wat zijn dat?

Shiitake-paddenstoelen (andere namen - "Chinese paddenstoelen", "keizerlijke paddenstoelen", "levenselixer") zijn 's werelds meest gekweekte eetbare boompaddestoelen van het geslacht Lentinula, die inheems zijn in China. In Japan, China en enkele Aziatische landen komen ze in het wild voor. In andere landen worden deze paddenstoelen onder kunstmatige omstandigheden gekweekt. Er zijn verschillende manieren om shiitake te kweken, de meest populaire is het kweken met geperst zaagsel vermengd met mycelium. Deze teeltmethode werd actief gebruikt sinds de jaren 70 van de vorige eeuw, toen de vraag naar shiitake omhoogschoot.

Champignons die onder kunstmatige omstandigheden worden gekweekt en die in onze supermarkten kunnen worden gekocht, hebben een uitstekende smaak, maar bevatten zeer weinig voedingsstoffen. Alleen shiitake die van nature of op houten dekken wordt gekweekt, heeft geneeskrachtige eigenschappen. Extracten van precies zulke paddenstoelen zijn geschikt voor de vervaardiging van voedingssupplementen (biologisch actieve toevoegingen) of medicijnen.

Shiitake-paddenstoel heeft een dichte, vlezige textuur en lijkt qua uiterlijk op een gewone champignon, maar een rijkere bruine kleur. De lamellaire kap is bedekt met scheuren en kleine schubben. De gemiddelde diameter van de hoed is 13-18 cm. Sommige shiitake-paddenstoelen hebben een pony, een beschermend membraan dat scheurt nadat de poriën zijn gerijpt. Het gemiddelde gewicht van een paddenstoel is 85-105 g.

Deze paddenstoelen worden in blik, vers, gedroogd of in poedervorm verkocht.


Aanbevelingen

 1. Om zo min mogelijk schade van het product te krijgen, is het raadzaam om popcorn te eten zonder enige smaak​Het caloriegehalte van een dergelijke delicatesse zal aanzienlijk lager zijn, evenals het gehalte aan stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.
 2. De meeste gezonde popcorn die erin wordt gekookt thuis​Je hebt maïskorrels, plantaardige olie en suiker (of zout, afhankelijk van de voorkeur) nodig om de snack te bereiden. Meng vervolgens de ingrediënten en stuur ze naar de pan of naar de magnetron. Zoals je kunt zien, zitten er geen chemische toevoegingen of conserveermiddelen in zo'n delicatesse, wat betekent dat de snack geen enorme schade aanricht.


Interessante feiten

Originele maïsvariëteiten

Maïs is niet alleen interessant vanwege zijn voedingswaarde, maar ook vanwege zijn geschiedenis.

 • Maïs wordt zo alleen in ons land genoemd, in andere landen is de naam maïs.
 • Deze plant zat nog 10 duizend jaar in het dieet van de Indianen vóór de komst van onze jaartelling. Maïs werd pas in de 17e eeuw naar Rusland gebracht.
 • Deze cultuur kan tot 7 meter groeien, wat vergelijkbaar is met de hoogte van een huis met twee verdiepingen.
 • Deze plant komt niet in het wild voor.
 • Het oor van deze cultuur bevat altijd even aantallen bloemen, en het aantal zaden is ook altijd even.
 • Maïskorrels zijn niet alleen geel, maar ook paars, wit, rood, zwart. Er zijn zelfs variëteiten met veelkleurige zaden.

Maïssoort "Glass Gem"

 • Een interessante variant is "Glass Gem", waarbij de korrels eruit zien als veelkleurige kralen, en verschillende kleurencombinaties op dezelfde kolf kunnen zitten. Ze worden gebruikt om sieraden en decoratieve artikelen van te maken.
 • Mensen hebben geleerd om alle delen van maïs te gebruiken: granen, stengels, bladeren, kolven, vezels, stempels. Ze worden gebruikt om diervoeder, alcohol, plastic, gips, pasta en nog veel meer te produceren.
 • Deze plant wordt op alle continenten gekweekt. Het is vooral populair in de VS en Mexico. Brazilië, Argentinië, India. In Rusland wordt het belangrijkste maïsgewas verbouwd in de gebieden Krasnodar en Stavropol.
 • Maïs wordt vooral door Mexicanen geconsumeerd. Een Mexicaan eet tot 90 kg van deze plant per jaar. Iedereen kent Mexicaanse tortilla's gemaakt van maïsmeeltortilla.
 • Maïs is erg zoet, maar binnen 6 uur na het oogsten van de aren verliezen ze de helft van de suiker. De zoetste kolven van jonge maïs.
 • Tijdens opgravingen concludeerden archeologen dat de Amerikaanse Indianen popcorn aten. De korrels werden vermengd met zand en naast het vuur gelegd, de korrels barstten open en de Indianen aten ze met plezier op.
 • De meest bruikbare hele korrels van de kolf om te eten. Popcorn en maïssticks hebben geen zin.
 • Aangenomen wordt dat het meest waardevolle product voor medische doeleinden het ‘haar’ van maïs is, een speciale vezel die bovenop het oor zit, ‘stigma’ genaamd. Ze hebben een rijke vitaminesamenstelling.
 • De oren moeten in ongezouten water worden gekookt, anders worden de korrels taai. Jonge maïs wordt slechts 15 minuten gekookt. Het product wordt voor gebruik gezouten.


Bekijk de video: Studio Beton Digitaal 25 september 2020: Alternatieve bindmiddelen