Gedetailleerde beschrijving en kenmerken van de tomatenvariëteit Lyubasha

Gedetailleerde beschrijving en kenmerken van de tomatenvariëteit Lyubasha

Onstabiele weersomstandigheden, ziekten en een groot aantal plantenplagen vormen een obstakel voor tuinders op weg naar een overvloedige tomatenoogst. Veredelaars werken aan nieuwe plantensoorten die onder deze moeilijke omstandigheden uitstekend fruit kunnen produceren. Een van deze variëteiten is de Lyubasha-tomaat, waarvan de beschrijving en kenmerken in het artikel te vinden zijn.

Beschrijving en kenmerken van het ras

Tomato Lyubasha is een f1-hybride variëteit van ultra-vroege rijping. Dit is de eerste generatie planten die wordt verkregen door twee soorten tomaten te kruisen. Er gaan 2,5 maanden voorbij vanaf het verschijnen van de eerste spruiten tot de eerste tomaten. Ontworpen om te landen in:

 • broeikas;
 • open terrein;
 • balkon.

Hoogte 0,6-1 meter. Tomaten zijn rond van vorm, enigszins afgeplat. Ze hebben een gladde, glanzende, dichte huid. De kleur van de vrucht is rood. Gewicht - 120 - 150 g De smaak is zoet, delicaat. Het vruchtvlees is vlezig.

Lyubasha is een bepalende soort. Beperkt in hoogte. Aan de bovenkant van de scheut wordt een eierstok met fruit gevormd. Daarom hoeft u het niet te knijpen.

Geschikt voor verse consumptie of voor conservering.

Voor- en nadelen van Lyubasha

De voordelen van tomaat Lyubasha:

 1. dit is een vroege variëteit.
 2. Het vereist geen speciale zorg;
 3. geeft een goede oogst;
 4. resistent tegen ziekten;
 5. gemakkelijk vervoerd, opgeslagen.

Nadelen:

 1. plantenzaden kunnen niet alleen worden bereid;
 2. de prijs van hybride zaadvariëteiten is hoger.

Deze variëteit is resistent tegen ziekten, plagen:

 • tabaksmozaïekvirus - TMV;
 • Phytophthora;
 • grijze rot, etc.

Hij bezwijkt zelden aan ziekten die andere tomaten vernietigen. Zelfs als de ziekte de plant aantast, heeft dit niet veel invloed op de opbrengst.

De plant is niet wispelturig, heeft geen speciale zorg nodig. Droogte tolerant. Draagt ​​overvloedig. Pretentieloos voor aarde, voeding, verlichting.

Kan in elke regio van Rusland worden gekweekt.

Hybride plantensoorten zijn thuis niet verkrijgbaar. Dit wordt in het laboratorium gedaan door speciaal opgeleide mensen. Het verkrijgen van nieuwe soorten met de nodige kwaliteiten is een lang, moeilijk en nauwgezet werk, wat tot uiting komt in hun prijs.

Het is beter om dergelijke zaden te kopen in gespecialiseerde winkels, beproefde plaatsen. Zaden verkregen uit hybride tomaten kunnen niet worden gezaaid! Ze moeten elke keer opnieuw worden gekocht. Omdat hybride zaden niet goed vrucht dragen.

Zaairegels voor zaailingen

Zaden worden 50 dagen voordat ze in de volle grond worden geplant in zaailingen geplant. In de centrale zone van Rusland - half februari, begin maart. De timing is afhankelijk van de klimatologische omstandigheden.

Het wordt aanbevolen om de zaailingengrond te behandelen, omdat deze kan worden verontreinigd. Dit gebeurt met:

 • kokend water;
 • een sterke oplossing van kaliumpermanganaat.

De grond wordt 10-12 dagen op kamertemperatuur gehouden. Je kunt graszodengrond gebruiken, humus.

De zaden van hybride tomaten zijn al verwerkt door de producent. Maar voor meer vertrouwen kunt u ze in een oplossing van kaliumpermanganaat plaatsen. Spoel daarna af met stromend water.

Zaden worden als volgt geplant: zaden worden in groeven van 1 cm diep op een afstand van 1 - 2 cm van elkaar geplaatst, besprenkeld met aarde. De afstand tussen de groeven is 3 - 4 cm. Van bovenaf is het noodzakelijk om te bedekken met folie, glas. Onder gunstige omstandigheden verschijnen de eerste scheuten binnen een paar dagen.

Om de zaden te laten ontkiemen, moet de temperatuur in de bak met de aarde 25 - 30 0 C zijn. Zet het op een warme plaats.

Een keuze, dat wil zeggen een transplantatie, moet worden gedaan na het verschijnen van het eerste echte blad. Knijp tegelijkertijd in de punt van de hoofdwortel. Dit wordt gedaan om de adventieve wortels te versterken. Het verdient de voorkeur om te verplanten met een klomp aarde rond de wortel. Zaailingen worden om de 2 weken gevoerd, 2 keer na transplantatie. Hiervoor worden complexe meststoffen gebruikt.

Tomaten overplanten in de volle grond

Tegen de tijd van verplanten in de volle grond, zou de plant moeten hebben:

 1. 7-9 bladeren;
 2. dikke steel;
 3. gevormde bloemenborstel;
 4. hoogte 20-25 cm.

Als de zaailingen deze eigenschappen hebben, kunnen ze worden geplant. Hiervoor is het raadzaam om een ​​goed verlichte ruimte te kiezen.

U kunt bij warm weer transplanteren zonder nachtvorst. Gemiddeld na 25 mei. Bij het planten in elk gat verdient het de voorkeur om kunstmest, houtas, toe te voegen.

Lyubasha is niet kieskeurig over de grond.

Het is optimaal om niet meer dan 4-5 struiken op 1 m2 te planten. De afstand tussen de struiken moet 30-40 cm zijn. Speciale zorg is niet vereist, maar wel:

 1. onkruid verwijderen;
 2. water geven;
 3. preventieve maatregelen nemen om parasieten te bestrijden;
 4. voer met complexe meststoffen;
 5. vastknopen;
 6. snuifje
 7. maak de grond los;
 8. schoffel.

Het is belangrijk om 2 - 3 en liefst 1 - 2 stelen te laten staan, de rest te verwijderen. In dit geval zal de opbrengst groter zijn. Topdressing - 3 keer per maand. Voor een betere voeding moet je 2 - 3 keer per maand spudderen. Bewateringsmodus - 1-2 keer per week onder de wortel, op warme dagen vaker (in de kas niet meer dan 1 keer), 5 liter voor elke struik. Het is vereist om op tijd een struik aan een pin te binden. Dit om ervoor te zorgen dat de tomaten niet op de grond komen. In elke stengel kunnen tot 8 tomaten worden gevormd.

Het is niet nodig om de plant te veel water te geven en te bemesten. Dit leidt tot de ontwikkeling van het vegetatieve deel, wat de vruchtzetting zal beïnvloeden.

Ziektepreventie

Om ziekten te voorkomen, moeten enkele regels worden gevolgd:

 1. maak de grond niet te nat;
 2. vruchtwisseling observeren;
 3. tomaten isoleren van aardappelen, aubergines;
 4. kies ziekteresistente rassen;
 5. let op de vereiste afstand tussen de struiken;
 6. verwijder op tijd gedroogde planten van de site;

Als ziekten en plagen zich op de site hebben kunnen vestigen, zullen insecticiden en fungiciden te hulp schieten.

Tomaten bewaren en oogsten

Ontvang gemiddeld 5 kg uit één struik. Alle vruchten rijpen ongeveer tegelijkertijd. Om de opbrengst 20 dagen voordat je tomaten gaat plukken te verhogen, moet je stoppen met water geven.

Het is gemakkelijk op te bergen. Ze barsten niet en verdragen goed transport over lange afstanden. Hierdoor kun je ze niet alleen voor thuisgebruik kweken, maar ook voor de verkoop.

De Lyubasha-tomaat is een uitstekende plantensoort, zowel voor op een balkon als voor een tuinperceel. Het heeft een aantal voordelen: vroege rijping, niet veeleisend, hoge opbrengst. Het is geen probleem om het op te slaan en te vervoeren. De vruchten kunnen voor elk doel worden gebruikt.


Tomaat "Lyubasha F1": ultravroeg met grote populariteit

Deze ultra-vroege hybride is vrij recentelijk gefokt door Russische fokkers, maar heeft al aan populariteit gewonnen. Na het zaaien van de zaden vindt rijping plaats binnen 78-80 dagen.

De plant draagt ​​goed vrucht in kassen en tuinbedden. Het is resistent tegen veel tomatenziekten. De opbrengst voor vroege variëteiten is hoog - 11-15 m².


Functie en beschrijving

Hybride tomaten Lyubasha in de beschrijving op de verpakking worden gekenmerkt als bepalend. De standaard structuur van de struiken beperkt de groei van planten zonder menselijke tussenkomst, wat een eerdere rijpingsperiode van de eerste vruchten garandeert.

Typische kenmerken van de struiken van Lyubasha F1:

 • planthoogte is niet meer dan 1 m
 • middelgroot blad
 • bladeren met een rijke donkergroene tint
 • sterke stengels en scheuten
 • de struik vormt tot 5 clusters met tomaten.

De foto beschrijft het uiterlijk van de vrucht van een tomaat Lyubasha op de beste manier, maar het is de moeite waard om een ​​aantal gemeenschappelijke kenmerken te benadrukken:

 • de gemiddelde grootte
 • ronde gladde vorm
 • dicht glanzend oppervlak
 • gewicht 0,10-0,12 kg
 • rode schil als ze rijp zijn
 • verhoogde pulpdichtheid
 • brede zaadkamers
 • de smaak is rijk, met een uitgesproken zuurheid.


Kenmerken van planten en verzorgen

Het is het beste om de tomatenvariëteit Lyubasha met zaailingen te laten groeien. Er moet aan worden herinnerd dat de tomaat een hybride is. Je moet zaden kopen. Het zal niet mogelijk zijn om een ​​tomaat te kweken uit zelf verzamelde granen. Plantenzaden worden meestal verwerkt en klaar om te planten verkocht. Als een dergelijke markering niet op de verpakking staat, worden de tomatengranen eerst 20 minuten gedesinfecteerd in een oplossing van kaliumpermanganaat of Fitosporin. Na desinfectie worden de zaden gedurende 6 uur verzonden in een groeistimulator.

De grond voor zaailingen wordt in de winkel gebruikt of uit de tuin verzameld, gemengd met turf, humus en as. Alle dozen, bekers, bloempotten zullen dienen als een container om te planten. Voor het zaaien worden containers gedesinfecteerd met mangaan of in de winkel gekochte preparaten.

De voorbereide zaden van de Lyubasha-tomaat worden in stappen van 2-3 cm langs de groeven op de grond gelegd en bovenop de korrels bedekt met een losse laag aarde tot 7 mm dik. De grond wordt licht verdicht met de handpalm, bewaterd met een sproeier. De containers zijn bedekt met folie, achtergelaten om te ontkiemen in een warme kamer.

Als tomatenzaden zijn geweekt voordat ze worden gezaaid, verschijnen zaailingen binnen een week. Zaailingen worden blootgesteld aan licht, de hoes wordt van de film verwijderd. Met het verschijnen van het derde blad worden de tomaten geplukt. Planten worden in aparte cups geplant. Voordat ze in de grond worden geplant, worden Lyubasha-tomatenzaailingen de straat op gebracht om te verharden. De procedure duurt 1 tot 2 weken.

Voordat tomaten in de tuin worden geplant, wordt eerst de tuin voorbereid. De aarde wordt opgegraven, gedesinfecteerd, bemest met organisch materiaal. Een tomatenbed bevindt zich waar nachtschadegewassen gedurende ten minste 3 jaar niet hebben geteeld. Komkommers, wortelen, peulvruchten en pompoengewassen worden beschouwd als uitstekende voorgangers.

Als het planten van tomaten van de Lyubasha f1-variëteit in een kas moet plaatsvinden, worden alle structurele elementen in de herfst behandeld met een desinfecterende oplossing. De grond wordt bewaterd met water met kaliumpermanganaat of het opgeloste preparaat Fitosporin. Kalk wordt aan de grond toegevoegd. Voor de winter kunnen gezonde gewassen worden geplant. In het voorjaar begint het planten van tomaten in een onverwarmde kas met de komst van warmte.

Het plantschema voor zaailingen voorziet in de plaatsing van 3-4 planten per 1 m 2 van het perceel. Als tomaten gelijktijdig op een gesloten en open manier moeten worden gekweekt, kunnen ze aanvankelijk dichter in een kas worden geplant en vervolgens, wanneer de hitte begint, kunnen sommige van de gekweekte planten op straat worden overgeplant.

De eerste dagen na het planten krijgen tomaten alleen schaduw van de zon en worden ze bewaterd. Water wordt warm gebruikt en direct onder de wortel gegoten. In de toekomst is het optimaal om druppelirrigatie te organiseren. Om uitdroging van de korst te voorkomen, wordt de grond losgemaakt, onkruid verwijderd. Mulch verspreid over de tuin helpt de verzorging van het gewas te vereenvoudigen.

Het is raadzaam om de eerste voeding 10 dagen na het planten van de zaailingen uit te voeren. Ras Lyubasha f1 reageert goed op gefermenteerde infusie van groen gras. Het concentraat wordt 1:10 verdund met water en onder de wortel bewaterd. Wanneer de eierstok gaat, worden minerale complexen die fosfor en kalium bevatten in het dieet geïntroduceerd. De frequentie van voeren is 1 keer in 2-3 weken.

De steelbus hoeft niet te worden afgekneld. Om de opbrengst te verhogen, proberen groentetelers echter Lyubasha f1-struiken te vormen in 2, 3 en zelfs 4 stelen. Er groeien meer vruchten, maar ze zijn iets kleiner.

Bij gesloten teelt is het belangrijk om hoge concentraties vocht in de lucht in de kas te vermijden. Op tomaten kan schimmel verschijnen. Het probleem wordt opgelost door eenvoudige ventilatie, maar zonder tocht.


Beschrijving van de hybride

Tomaat "Lyubasha" F1 dankt zijn uiterlijk aan de specialisten van TC "Leader" (agrofirm "Partner"). Vinder - Oleg Dmitrievich Kiramov.

Er zijn ook pakketten met zaden van het bedrijf Siberian Garden te koop (zie foto's).

De toelatingsaanvraag werd in 2016 afgegeven en in 2017 werd de hybride geregistreerd in de catalogus van het staatsregister van de Russische Federatie. Aanbevolen voor aanplant in bloembedden, maar ook in filmschuilplaatsen. Afgaande op de beoordelingen van zomerbewoners, groeit het goed in kassen van polycarbonaat, maar ook in kleine compacte tunnels onder het afdekmateriaal.

Categorie Eerste generatie F1-hybride
Doel Universeel. Geschikt voor salades, beitsen, conserveren, invriezen, drogen
Rijpingsperiode Ultra vroeg
Type plant Bepalend
Teeltomstandigheden Kassen, open grondruggen
Plant hoogte 70-80 cm (in kassen bereikt het ongeveer 1 meter)

De bladmessen zijn donkergroen, klein van formaat. Gemiddelde bladgroei. Vormt eenvoudige bloeiwijzen, de eerste verschijnt boven ongeveer 5-6 bladeren. Gemiddeld zitten er 6-8 mooi uitgelijnde vruchten in een bos. Op één plant worden maximaal vijf borstels gevormd.

De fabrikant wijst op de speciale resistentie van de hybride tegen de belangrijkste ziekten van de cultuur (zie de videobeoordeling van het partnerbedrijf).

Tomaat vertoont tolerantie voor Phytophthora, Alternaria, tabakmozaïekvirus. Vertexrot wordt niet waargenomen. Tuinders benadrukken ook dat de vruchten niet barsten, snel en vriendelijk rijpen.

Het vormen gebeurt in 2-3 stammen, wat meestal het geval is voor planten van dit type. Installatie van steunen en een kousenband is vereist. De hybride is pretentieloos, draagt ​​onder alle omstandigheden goed vruchten, maar onderworpen aan de regels van de landbouwtechnologie en volwaardige regelmatige bemesting, nemen de opbrengstindicatoren sterk toe.

Recensie: Zinaida, Kostroma

Ik kweek Lyubasha voor het tweede jaar. Het belangrijkste is opbrengst! Een stel mooie tomaten, sterk en gelijkmatig. Ze is nergens ziek van, ze staat als een kerstboom, allemaal in speelgoedtomaatjes. Ik fotografeer in het groen, dan komen ze in dozen aan.

Ze rijpen natuurlijk lang, maar geleidelijk. Het blijkt dat we tot november verse tomaten eten. Smaakt goed in naden. Dit jaar heb ik het zowel gezouten als gemarineerd gemaakt. Ze zeggen dat ze smakeloos zijn, maar hoogstwaarschijnlijk is de verkeerde tomaat gevangen (opnieuw sorteren). Ik vond alles aan deze hybride leuk.


Planten en kweken

Tomatenoogst "Lyubasha"

Als plant van een nieuwe generatie heeft het ras niet het vermogen om onafhankelijk te reproduceren. Ervaren tuinders raden aan om geprepareerde zaden in gespecialiseerde winkels te kopen. De consument hoeft alleen de instructies voor het zaaien op te volgen. Als er geen voorbehandeling is, moeten de zaden worden weggegooid, gepekeld en ontkiemd.

Belangrijk! Om tomatenzaden te weigeren, lost u 1 theelepel zout op in een glas water en giet u de zaden erin. Roer na 10 minuten infusie, de zwevende worden verwijderd. De rest wordt gewassen en geëtst in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat.

Bij het kweken van zaailingen is het noodzakelijk om voorbereide dozen met aarde te gebruiken. De zaden worden ondergedompeld tot een diepte van niet meer dan 1 cm, terwijl de afstand tussen de punten niet minder dan 3 cm mag zijn.

Een tomatenduik wordt uitgevoerd wanneer twee bladeren op de stengel verschijnen; om de zaailingen te versterken, wordt aanbevolen om deze operatie minstens 2-3 keer uit te voeren. Elke keer vindt verdieping plaats naar de eerste bladeren, hetzelfde wordt uitgevoerd bij het planten in de volle grond of in kassen.

Zaailingen worden niet eerder dan juni in de middelste rijstrook in de grond geplant, volgens het schema niet meer dan 5-6 struiken per 1 m 2. Met dit resultaat wordt een hoog rendement behaald. Voor het eerst wordt een framekas gemaakt, die is bedekt met een film. In het proces van actieve groei is het noodzakelijk om de stengels aan de gevestigde haringen of uitgerekte touwen te binden.

Na het planten in de volle grond moet je de plant blijven verzorgen. Het ras vereist echter geen speciale aandacht voor zichzelf, het is bestand tegen kortstondige veranderingen in de dagelijkse temperatuur.

Water geven

Bevochtiging van de grond wordt regelmatig en overvloedig uitgevoerd, vooral vaak worden tomatenstruiken bij droog weer bewaterd. Dergelijke manipulaties helpen de plant te behouden en eindigen met een overvloedige oogst. Water geven wordt 's avonds uitgevoerd na een afname van de activiteit van de zon onder de wortel van de struik, terwijl' s nachts het vocht wordt opgenomen en de grond verzadigd is.

Enten en enten

Tomatenzorg

Alle struiken van bepalende tomaten kunnen in twee stengels worden gevormd of helemaal niet worden geknepen. Als het nodig is om overtollige scheuten te verwijderen, moeten er meerdere stiefzonen overblijven, de eerste bevindt zich onder de bloemenborstel en de tweede, de sterkste van de andere. Alle andere stiefzonen worden verwijderd wanneer ze een lengte van 7 cm hebben bereikt.

Bemesting en voeding

Bij het planten in de grond is het noodzakelijk om het voorbemesting met organische en anorganische stoffen. Wanneer de grond is uitgeput, wordt topdressing 1 keer in 3 maanden uitgevoerd.

Als organische meststof wordt aanbevolen om mest te gebruiken die is verdund met water in een verhouding van 1:10 en gedurende een dag wordt toegediend. Maximaal 1 liter van de resulterende oplossing wordt in één gat gegoten, bovendien verdund in een emmer water, terwijl de periode van vorming van een eierstok op een tomaat als een geschikte tijd wordt beschouwd.

Rassen kweken in een kas

Met de methode voor het planten in een kas kunnen tuinders 3 weken eerder oogsten dan wanneer ze in de volle grond planten. Zaailingen worden begin mei binnenshuis geplaatst, terwijl de leeftijd van de zaailingen minimaal 50 dagen moet zijn.

Water geven wordt uitgevoerd nadat de grond is gecontroleerd op droging, omdat er lang vocht in de kas zal blijven. Luchten moet overdag worden uitgevoerd.


Hoe zaailingen groeien?

Als tomatenzaailingen begin mei in een kas worden geplant, wordt het zaaien in 55 dagen uitgevoerd, in het eerste decennium van maart. Op volle grond worden zaailingen half mei - begin juni uitgehaald. Het zaaien vindt in dit geval plaats na 25 maart. Zaailingen worden geplant wanneer de eerste steel erop verschijnt.

Het wordt aanbevolen om het zaad in een antiseptisch middel en in de "Zirkoon" -oplossing te bewaren. De grond wordt bereid uit 20 kg compost, 10 kg turf, 5 kg vermicompost en 500 ml as. Het grondmengsel wordt in een warme kamer achtergelaten.

Het moet opwarmen tot 25 C. Vul de containers met aarde, morst de aarde met kokend water of warm water met "Fitosporin".

Dozen worden gebruikt om te zaaien. De grond wordt aangestampt, besprenkeld met as, groeven worden 1 cm diep gemaakt, zaden worden erin gelegd, besprenkeld met een vochtig grondmengsel, bedekt met folie. Bij het kweken van zaailingen in dozen is een pluk vereist wanneer er 2 echte bladeren aan de struik worden gevormd.

Lyubasha-tomaten worden ook geplant in individuele kopjes met een inhoud van 250 ml. In dit geval worden de zaailingen overgeplant in grotere containers om de ontwikkeling van het wortelsysteem niet te verstoren.

In dit geval is de wortel niet gewond. Tuinders bevelen in hun beoordelingen aan om een ​​bepaald microklimaat te behouden voor zaden en jonge scheuten:

 • zaailingen worden in een warme kas geplaatst, waarin ze op 25 ° C worden gehouden.De film wordt dagelijks opgetild om de grond te ventileren, overtollig vocht te verwijderen
 • wanneer lussen verschijnen, wordt de temperatuur in de kas verlaagd tot 15-17 C. Een lamp met een lamp wordt geïnstalleerd voor de zaailingen, er wordt aanvullende verlichting georganiseerd. Het apparaat staat 24 uur niet uit, er is niet genoeg daglicht voor de zaailingen
 • zaden ontkiemen in 7-10 dagen. Bij gebruik van groeistimulerende middelen verschijnen zaailingen op dag 4-5
 • wanneer het eerste bladknooppunt op de zaailingen verschijnt, wordt de temperatuur gedurende de dag verhoogd tot 19-21 C. Het licht wordt 's nachts 6-8 uur uitgeschakeld
 • op de leeftijd van 5 weken worden de uren met daglicht teruggebracht tot 12 uur De temperatuur wordt in dezelfde modus gehandhaafd.

Zaailingen worden eens in de 3 weken bewaterd. Topdressing wordt alleen gebruikt als dat nodig is, als de zaailingen zich niet goed genoeg ontwikkelen.

Vloeibare vermicompost, mineralencomplex Agricola-3, Malyshok, Sotka-zaailingen worden als meststof gebruikt. Voordat ze in de volle grond worden geplant, worden de zaailingen aangepast. Ze worden naar een kas of naar een open ruimte gebracht.


Bekijk de video: Vlog12 #Moestuin. Tomaten Dieven en snoeien