Groeiende salade-uien uit zaden - via zaailingen

Groeiende salade-uien uit zaden - via zaailingen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Hoe zoete uien groeien in ons klimaat

We vervolgen het gesprek over de uienfamilie, het geslacht - ui. En laten we het hebben over zijn vorm - boluien​De ui is onderverdeeld in meerlagig (var. Viviparum) en meervoudig genest (var. Solaninum).

Over het algemeen is er zoveel geschreven en gezegd over de voordelen van uien dat het niet nodig is onze tuinders te overtuigen om dit gewas in hun tuin te laten groeien.

Het spreekt van de boog in het Oude Testament en de Koran; Uitgebreide informatie over de historische aspecten van deze cultuur is te vinden in tal van artikelen en boeken. Maar ik zal alleen stilstaan ​​bij de eigenaardigheden van de landbouwtechnologie van deze cultuur. En zelfs dan zal ik het probleem nog enger formuleren: raapuien kweken uit zaden. Dit zorgde er eigenlijk voor dat ik een artikel over boog schreef. Het lijkt erop dat tuinders geen problemen hebben met dit gewas: koop een set, plant het - en koop een raapui. Waarom moeite doen met nigella-zaden? Of je kunt het nog eenvoudiger doen: ga naar de winkel en koop twee of drie kilo uien.

Maar ik herinner me hoe mijn grootmoeder me als kind naar de winkel stuurde om uien te halen. Ik bracht wat "ui" heette in het prijskaartje. Mijn grootmoeder dacht na over mijn aankoop, zuchtte en zei: "Ja, in onze tijd was er een ui - Spaans is een echte ui, hij is zoet." Op dat moment kon ik nog steeds niet begrijpen hoe deze ui zoet kan zijn.Salade ui

Misschien waren het de nostalgische herinneringen die mij precies bij dit onderwerp van het artikel hebben geïnspireerd. En dat is waarom. Van sevka je kunt geen variëteiten van zoete uien kweken, er kan niet zo'n variëteit aan sets zijn. Echte salade-uien kun je alleen uit zaden halen. De verdeling van variëteiten naar smaak - pittig, half scherp, zoet - is enigszins willekeurig, omdat de smaak kan variëren afhankelijk van de groeiplaats.

Pittige uien zijn langer houdbaar, dikkere bollen en een hoger drogestofgehalte dan zoete uien. Ze rijpen goed in centrale en noordelijke regio's van Rusland.

Zoete bollen hebben een gemiddelde dichtheid en bevatten meer water, waardoor hun binnenste schalen sappiger worden. Deze rassen worden voornamelijk in het zuiden geteeld. Nu kun je natuurlijk zoete soorten raapuien kopen in een goede supermarkt, maar de prijzen daarvoor zijn bijtend. En zelfs op de Krim, waar zoete uien al lang als een van de attracties van dit gebied worden beschouwd, doen zich problemen voor.

Feit is dat zo'n ui pas echt lekker en zoet groeit in verschillende dorpen aan de zuidkust van de Krim: aardverschuiving, ten westen van Jalta, Zaprudny - tussen Jalta en Alushta, in de dorpen Poesjkino en Maly Mayak bij Alushta. Op andere plaatsen zullen de gegroeide uien een andere smaak hebben. De pittigheid die kenmerkend is voor gewone gele uien wordt aan de zoetheid toegevoegd. Daarom wordt aangenomen dat echte Krim-uien alleen op bepaalde plaatsen kunnen worden geteeld.

Het is natuurlijk best moeilijk om zulke heerlijke uien in onze non-chernozem-zone te krijgen. Uien zijn veeleisende planten in relatie tot licht. De noordelijke en middelste rijstroken hebben 15-17 uur daglengte nodig, de zuidelijke - 13-14 uur. Zuidelijke variëteiten in het noorden verlengen het groeiseizoen, dus ze moeten met zaailingen worden geplant. Uien hebben ook een hoge lichtintensiteit nodig, vooral als ze uit zaad worden gekweekt.


Gebrek aan licht vertraagt ​​niet alleen de ontwikkeling, maar vertraagt ​​ook de vorming van lampen. Dit gewas geeft de voorkeur aan rood licht en verlichting aan de zijkant van de plant. Het is deze biologische eigenschap die de hoge eisen verklaart die aan uien worden gesteld om gewassen van onkruid te ontdoen - in het zonnespectrum heerst rood licht 's ochtends en' s avonds als de zon laag staat, en onkruid in zo'n zon sluit de aanplant en verstoort de fotosynthese . Op het gebied van grote landbouwbedrijven is de zaailingsmethode om uien te telen natuurlijk nog steeds onaanvaardbaar. Maar het is heel goed mogelijk om gastronomische uien op uw site te laten groeien.

Het blijkt dat we de taak voor onszelf hebben beperkt: proberen heerlijke soorten uien te laten groeien van zaden tot zaailingen. Wat bedoel je met heerlijke variëteiten? De scherpe smaak en geur van uien wordt bepaald door de aanwezigheid van etherische oliën erin. Uienkoolhydraten worden weergegeven door suikers - sucrose, manose, raffinose, xylose, arabinose, ribose; pentosanen (tot 0,5%): hemicellulose (tot 0,6%) en pectinestoffen (tot 0,6%). Ui-eiwitten zijn 50% en bevatten 18 aminozuren. Er zijn vitamine A, B, B in kleine hoeveelheden2, BIJ6, PP, E, H, foliumzuur en pantotheenzuur; het aandeel mineralen bedraagt ​​maximaal 1,5%.

Waarom zijn zaailingen nodig?

Zoete uien bevatten meer water, aanzienlijk minder glycosiden, dus het gevoel van zoetheid is meer uitgesproken, zelfs met een kleine hoeveelheid suikers. Wat precies de verhouding van alle samenstellende stoffen de gewenste smaak bepaalt, ik vind het moeilijk om te zeggen, zoals ze zeggen, er is geen discussie over smaken.

Uien kweken voor een raap uit zaden heeft en heeft nog steeds goede voordelen ten opzichte van het kweken uit zaailingen. Uiteraard moet in beide gevallen zaadmateriaal van hoge kwaliteit zijn. Maar wanneer uien door een set worden gekweekt, wordt het probleem van het bestrijden van ziekten en plagen ingewikkelder, omdat de verspreiding van valse meeldauw hier wordt vergemakkelijkt, witte rot, virussen, pathogene nematoden. Als het opslagregime wordt geschonden, kan een groot aantal dartplanten verschijnen.

En tegelijkertijd geeft het planten van uien met sets een hoge kiemkracht, gewasresistentie tegen onkruid, vroege vorming van een krachtiger assimilatie-apparaat en vervolgens grote bollen. Dit is wat tuiniers aantrekt. Maar als je geen honderden hectares plantoppervlak hebt, maar slechts een paar bedden, dan behoudt de zaailing-uienteelt alle voordelen ten opzichte van het kweken van zaailingen.

Hoe wordt het gedaan in Israël

Als we in Rusland gewend zijn om raapuien uit sets te telen, dan is de technologie van het telen van uien in Israël bijvoorbeeld heel anders dan die van ons. Ze verbouwen uien alleen via zaailingen. Voor het telen van uien worden hybride zaden van zeer hoge kwaliteit gebruikt, wat een standaard opbrengst oplevert. Vanuit economisch oogpunt bleek het telen met zaailingen in Israël winstgevender te zijn, en wat betreft de kwaliteit van de producten krijgen ze een uitzonderlijk gelijkmatige en standaardoogst.

Hiervan kunt u overtuigd worden door een bezoek te brengen aan onze supermarkten, waar al lang geen binnenlandse producten meer zijn, maar wortelen en uien uit Israël worden gehaald. Waarschijnlijk is hun technologie anders. Zo wordt daar bijvoorbeeld niet direct in de grond gezaaid vanwege de instabiliteit van het verwachte resultaat en een zeer hoge zaadopname. Verdikte zaailingen van uien die direct in de grond worden gezaaid, leiden ook tot bollen van verschillende groottes en niet-standaardmaten.

Maar door zaailingen te kweken, kunt u maximaal twee oogsten uien voor groenten per seizoen krijgen en zorgt u voor een constante aanvoer van verse groene uien op de markt. Het gebruik van verschillende soorten en soorten uien helpt om dit probleem op te lossen. Uien telen voor rapen via zaailingen is echter ook mogelijk op onze percelen, niet alleen in Israël. Hoe uienzaailingen te laten groeien?

Groeiende zaailingen

Je kunt het op een vensterbank en in een kas laten groeien. De beste leeftijd voor zaailingen is 50-60 dagen. In een stadsappartement is een zonnige vensterbank geschikt. Uienzaden worden gezaaid van 15-25 maart. Capaciteit voor het kweken van uienzaailingen is een plastic fles van twee liter uit mineraalwater. Het moet worden voorbereid - snijd "bij de schouders" en maak een gat in de bodem, zoals in bloempotten.

Giet dan de zaailingengrond daar met een laag van 15 cm, dit is ongeveer de helft van de fles. De grond moet worden voorverwarmd tot 80 ° C - gedesinfecteerd. Het mag niet zuur zijn. Je kunt gewone veengrond gebruiken voor zaailingen, maar alleen zonder de "levende aarde". Op de bodem van de fles kun je eerst meerdere balletjes geëxpandeerde klei gooien.

Dan moet je de zaden op de voorbereide grond verspreiden, er worden ongeveer 50-70 stukjes van geplaatst. Bedek de zaden met een laag aarde van 0,5 cm en doe daarna een plastic zak op de fles met zaden. Zet de bak op de vensterbank, plaats een schotel of kom onder de fles, waardoor we de planten water geven en bemesten als dat nodig is.

De optimale temperatuur op dit moment is 20 ... 25 ° С. Zodra de scheutenlussen verschijnen, wordt de plastic zak verwijderd en wordt de temperatuur overdag verlaagd tot 16 ... 20 ° C. Hogere temperaturen hebben de neiging de zaailingen uit te rekken en verzwakken. De optimale nachttemperatuur is ongeveer 12 ° C. Wanneer het zaadje ontkiemt, groeit de primaire wortel verticaal in de grond, en pas 25-30 dagen na het verschijnen van zaailingen, wanneer de plant twee echte bladeren heeft, worden drie tot vijf secundaire wortels gevormd.

In dezelfde periode begint de zwakke vertakking van de primaire en secundaire wortels. Het grootste deel van de uienwortels, zelfs tijdens de periode van de grootste plantengroei, bevindt zich alleen binnen de akkerbouwlaag. Verzadiging van de bodem met vocht en een lage concentratie bodemoplossing zijn bijzonder gunstig voor de normale groei en ontwikkeling van uienplanten. Samen met water komt een bepaalde hoeveelheid opgeloste zouten de plant binnen.

Ongeveer een keer per week moeten zaailingen worden gevoerd met oplosbaar complexe meststof - 0,5 g per 1 liter water. Het gemak van zaaien in een fles zit hem in het feit dat uienplanten kunnen worden overgezet, tussen frames geplaatst, etc. Tegelijkertijd breken de uienblaadjes niet - ze rusten op de wanden van de fles. Zaailingen kunnen worden vervoerd, in een kas in de datsja worden geplaatst, een kas voordat ze worden geplant, bij mooi weer kunnen ze buiten worden gelaten, 2-3 dagen worden uitgehard voordat ze worden geplant.

Zaailingen in de grond planten

Zaailingen planten is vrij eenvoudig: knip de fles af en plant de planten op dezelfde manier als we gewoonlijk doen bij het planten van zaailingen. Houd er rekening mee dat vezelige, zwak vertakkende uienwortels bedekt zijn met een groot aantal van de meest delicate wortelharen, die bij het uitgraven van de wortels snel turgor verliezen, naar de oppervlakte van de wortels vallen en snel uitdrogen. Bestrooi daarom de wortels met aarde en vertraag het ontschepingsproces niet.

Klaar zaailingen kunnen worden geplant wanneer de bodemtemperatuur 10 ° C bereikt. Ze planten het schuin op dezelfde diepte waarop het eerder groeide, daarvoor moet je de wortels goed rechttrekken. Zaailingen worden geplaatst met een rijafstand van 30 cm en tussen de planten in een rij van 15 cm Na het planten worden de planten bewaterd, na 7-10 dagen wordt het bewateren herhaald. In de toekomst is de zorg hetzelfde als bij direct zaaien in de grond. Na het planten wordt het grondoppervlak mulch met turf of humus met een laag van 2-3 cm.

Bij het verzorgen van uien moet er rekening mee worden gehouden dat het wortelsysteem van uien slecht ontwikkeld is en erg gevoelig voor een hoge concentratie bodemoplossing. Daarom worden meststoffen onder de uien aangebracht op een zodanige manier dat in de wortelzone gedurende het hele groeiseizoen meststoffen in voldoende hoeveelheden en in een licht verteerbare vorm, maar niet in overmaat aanwezig zijn. De wijze van bemesten en irrigeren is hetzelfde als bij het kweken van planten uit zaailingen. Zoete rassen verbruiken relatief meer kalium en minder stikstof: per 100 kg bollen verbruiken planten 3 kg stikstof, 1,1 kg fosfor en 3,2 kg kalium.

Meststoffen

De geschatte bemestingssnelheden zijn afhankelijk van het type bodem en de weersomstandigheden. Het is onpraktisch om mest direct onder de ui aan te brengen, aangezien de normale rijping van de bollen wordt vertraagd. Daarnaast worden veel levensvatbare wietzaden opgebracht met verse organische meststoffen, die later moeilijk te verwijderen zijn. Beter in te brengen vanaf de herfst, het hele jaar door gerijpt compost 50-70 kg / 10 m³ elk, fosfor- en kalimeststoffen - met een snelheid van 150-200 g / 10 m³, en stikstofmeststoffen - in de lente voordat ze in dezelfde dosis worden gezaaid of geplant. Dit is hoe de grond moet worden bijgevuld.

Topdressing

Houd er bij het voeren rekening mee dat de plant in het eerste groeiseizoen niet veel voedingsstoffen binnenkrijgt, de dressing is voldoende. Vanaf juni tot het begin van de rijping van de bollen halen de planten 3/4 van de totale voedingsbehoefte uit de bodem. Daarom wordt gefractioneerde toediening van minerale meststoffen aanbevolen. Als de vegetatieve massa langzaam groeit, wordt deze dan gevoed met een volledige minerale meststof vóór de irrigatie of gelijktijdig met irrigatiewater met een snelheid van 10-20 g / 10 m? werkzame stof van elk element.

Aan het begin van de vorming worden de bollen alleen gevoed met fosfor-kaliummeststoffen van 20 g / 10 m2. Wie heeft houtas, 0,5-1 kg / 10m toepassen ?. Het planten heeft irrigatie nodig, vooral tijdens droge periodes en na topdressing. Overmatig vocht voor dit gewas is ook schadelijk. Uien worden in de tweede helft van augustus geoogst. Tegen die tijd drogen de toppen van de bladeren op en gaan ze liggen.

Door middel van zaailingen telen we variëteiten en hybriden op onze boerderij:

Tentoonstelling - slavariëteit, met goede landbouwtechnologie, het gewicht van de bol bereikt 1 kg of meer.

Crystal F1 - vroegrijpe hybride van witte uien gemiddelde dag voor verse consumptie en korte (3-4 maanden) opslag. Het oogsten begint al 85-90 dagen na ontkieming. De bollen zijn uniform, rond, perfect wit van kleur. De binnenste schalen zijn dik, sappig, knapperig met voldoende scherpte. De hybride is resistent tegen roze rot en fusarium.

Mazilla F1 - vroege rijpe rode ui hybride voor verse consumptie en korte opslag (3-4 maanden). Oogsten is mogelijk vanaf 85-90 dagen na ontkieming. De bollen zijn rond, zeer uniform van grootte, barsten niet en hebben een mooie dieprode kleur op de buitenschubben. De binnenschubben zijn sappig met voldoende scherpte. De ui is resistent tegen roze rot en fusarium.

F1-muziek is een vroege productieve hybride, de bol is rond, lief. In de regel wordt deze boog eerst verwijderd. Ideaal voor het bereiden van verse salades en diverse vleesgerechten.

Het is handiger om via sevok gewone pittige variëteiten in onze klimaatzone te laten groeien. In het volgende artikel zal ik het hebben over uienteelt.

Vladimir Stepanov, doctor in de biologische wetenschappen, hoofd van de boerderij "Elita", regio Pskov


Veel mensen denken dat het kweken van uienzaailingen uit zaden een heel moeilijk en lastig proces is. Maar in feite hoeft u alleen maar de basisregels te kennen en te volgen, en u zult slagen.

Uien kweken in zaailingen wordt als een van de beste beschouwd, omdat u met deze methode een uitstekende oogst kunt laten groeien. U kunt zelfs uienzaailingen thuis krijgen. Je hebt alleen de volgende componenten nodig:

 • geselecteerde uienzaden
 • voorbereide grond
 • capaciteit. Het is het beste om bloempotten of dozen mee te nemen
 • polyethyleen film.

Om een ​​goede oogst te krijgen, moet u verschillende aanbevelingen volgen die geschikt zijn voor het kweken van elk type uienzaailingen.

Algemene regels voor het telen van uien door zaailingen:

 • voor deze doeleinden zijn semi-scherpe en zoete uiensoorten het meest geschikt
 • het zaaien van zaden voor zaailingen wordt meestal eind februari uitgevoerd. Hoewel u informatie kunt vinden dat dit proces in het vroege voorjaar wordt uitgevoerd
 • voor het zaaien moeten de zaden 8-10 uur in warm water worden geweekt (de temperatuur moet tussen de 30-35 ° C liggen)
 • dan moet het zaad worden gedroogd
 • onthoud dat de plantsnelheid 20 g per m2 is. De geplante zaden kunnen worden afgedekt met plastic folie om een ​​gunstiger kiemklimaat te creëren. Deze film moet periodiek worden verwijderd om de zaden van frisse lucht te voorzien.
 • nadat de zaden zijn geplant, moeten ze worden bewaterd en gewied
 • wanneer de zaailingen klaar zijn (ongeveer twee maanden na het planten), worden ze in de grond geplant op een permanente groeiplaats
 • voordat ze in de grond worden geplant, worden het wortelsysteem en de bovenkant van de stengel van jonge zaailingen licht gesnoeid.

In dit gedeelte worden alleen de basisregels gegeven, van toepassing waarmee u elk type en elke variëteit aan uien kunt telen.Maar er moet aan worden herinnerd dat elke plantenvariëteit zijn eigen agrotechnische kenmerken heeft, waarmee rekening moet worden gehouden bij het telen van uien via zaailingen.​Deze vereisten zijn meestal te vinden op de achterkant van een gekocht zaadpakket. Bovendien kunt u hierover een meer ervaren tuinman raadplegen.


Uien kweken Exibel van zaailingen: wanneer planten op zaailingen en in de volle grond, hoe te verzorgen

Hoogstwaarschijnlijk hebben de gigantische bollen die je van je buren of op internet zag (bijvoorbeeld op de foto's van de oogst of in dezelfde video's op YouTube) je ertoe aangezet om tentoonstellingsuien te telen.

Je gelooft je ogen in eerste instantie misschien niet als je denkt dat het "Photoshop" is, maar met de juiste zorg kunnen ze echt uitgroeien tot zo'n formaat.

Laten we het dan hebben over wat er moet worden gedaan om dezelfde enorme oogst te krijgen, namelijk: hoe u op de juiste manier uienzaden voor zaailingen zaait en er vervolgens voor zorgt wanneer het in de volle grond wordt geplant.

Beschrijving van de Exibishen-boog: kenmerken en kenmerken

Deze ui is in Nederland veredeld door het zaadbedrijf Bejo Zaden.

De belangrijkste kwantitatieve en kwalitatieve kenmerken van Exibishen-uien:

 • Middellate rijping (van ontkieming tot rijping - 110-130 dagen).
 • De smaak is geannuleerd - de ui is sappig, zacht en zoet. Ideaal voor verse consumptie, oftewel voor salades. Natuurlijk is het ook geschikt voor conservering (blanco's voor de winter).
 • De vorm van de bollen is rond langwerpig (ze kunnen zowel perfect rond als langwerpig zijn).
 • Bolgewicht - gemiddeld 170-550 gram, individueel - tot 0,8-1 kg (maximaal - tot 1,2 kg). Het hangt allemaal af van de groeiomstandigheden en verzorging.

Echt grote bollen zijn alleen te verkrijgen uit zaailingen.

 • Aangenomen wordt dat dit ras niet geschikt is voor langdurige opslag. Tegelijkertijd wordt aangegeven dat de maximale houdbaarheid maximaal 3-4 maanden is (d.w.z. tot het nieuwe jaar)).

Sommige tuinders slagen er echter in om het tot maart in de kelder of kelder op te slaan.

Wanneer moet u Exibishen-uien planten: voor zaailingen en in de volle grond

We leven allemaal in verschillende klimaatzones, wat betekent dat de zaaitijd voor elke regio anders zal zijn.

U kunt de timing van het zaaien van Exhibichen uien voor zaailingen zelf berekenen.

 • De optimale leeftijd van zaailingen voor planten in de volle grond is dus ongeveer 2 maanden (50-60 dagen),
 • hoewel het in het zuiden van Rusland mogelijk is om te planten op de leeftijd van 35-40 dagen.

Houd er ook rekening mee dat het 2-4 dagen duurt voor het pikken en ontkiemen van zaden, en 3-7 dagen voor zaailingen (gekiemd, ontkiemt natuurlijk sneller).

 • Dus als u in het zuiden woont, kunt u zaailingen zaaien in de tweede helft van februari om in april te planten.
 • In de Central Lane (regio Moskou) - niet eerder dan maart, om in de eerste helft van mei te landen.
 • Iets later in de regio Leningrad, namelijk: zaaien moet in de tweede helft van maart gebeuren, om in de tweede helft van mei te planten.
 • In de Oeral en Siberië - in de tweede helft van maart-begin april, om te landen in de tweede helft van mei-begin juni.

Opmerking! Het moet duidelijk zijn dat in de omstandigheden van de Middle Belt, de Leningrad-regio, of nog meer de Oeral, het om voor de hand liggende redenen nauwelijks mogelijk zal zijn om een ​​kilo ui te telen, maar een ui van 500 gram is redelijk realistisch.

Trouwens! De site heeft een artikel:

Hoe u uien voor zaailingen correct zaait

Om een ​​echt rijke oogst van exibele uien te krijgen, moet je eerst goede en gezonde zaailingen kweken. En allereerst, bereid de zaden, aarde, zaaibakken voor en zaai de zaden zelf correct.

Zaad voorbereiding

In de regel worden Exhibitive uienzaden verkocht al verwerkt, met andere woorden, gedrapeerd.

Voor het planten kunnen ze echter desgewenst nog worden ontkiemd, want de kiemkracht van zelfs dergelijke geglazuurde (behandelde) zaden is soms minder dan 80%.

U kunt uienzaden als volgt ontkiemen:

Opmerking! Je moet op de juiste manier ontkiemen: als je de zaden gewoon in water dompelt, zal er geen effect volgen, omdat er zuurstof nodig is om ze wakker te maken.

 • Giet de korrels eruit in vochtig meerlaags gaas (hoewel het beter is om een stoffen doek, want ze kunnen uitgroeien tot kaasdoek met wortels) of op wattenschijfjes: leg de korrels op de onderste schijf, sluit met de bovenste. De schijven zelf zijn natuurlijk vooraf bevochtigd! In plaats van schijven kunt u servetten.

Belangrijk! Het water dat u gebruikt om te bevochtigen, moet worden bezinkt of gefilterd, naar keuze regen of smelt.

 • Zet vervolgens op een schotel (of in een andere container) en bedek de bovenkant met een plastic zak (huishoudfolie) om kasomstandigheden te creëren zodat het vocht niet langer verdampt

Belangrijk! Een doek, wattenschijfjes of zaaddoekjes moeten constant vochtig zijn, maar niet in een plas water.

De optimale temperatuur voor het ontkiemen van zaden is + 24 .. + 28 graden.

 • Wanneer de zaden uitkomen en ontkiemen, en dit duurt meestal 2-4 dagen, moeten ze onmiddellijk in de grond worden geplant.

Voorbereiding van grond- en zaadcontainers

De zaailingengrond moet los (vocht- en luchtdoorlatend) en matig vruchtbaar zijn, maar ook niet zuur (neutraal zuur).

Bodemmengsel voor uienzaailingen Exposeren kan worden bereid volgens een van de volgende recepten:

 • humus of compost en zand in een verhouding van 1 op 1
 • gras, humus of compost en zand in een verhouding van 2: 2: 1.
 • turf, humus kokossubstraat en zand.

Of koop kant-en-klare universele grond voor het kweken van zaailingen. Als het te dicht is, moet het worden losgemaakt met zand, perliet of vergelijkbaar bakpoeder.

Belangrijk! Zorg ervoor dat u de procedure uitvoert bodemontsmetting (inclusief gekocht). Dit kan worden gedaan door te calcineren (stomen) in de oven of magnetron, of door een oplossing van het medicijn te morsen "Fitosporin" (volgens de instructies)​Beter nog, doe beide (eerst ontsteken, dan afkoelen en dan morsen).

Met betrekking tot landing tanksdan is het het beste om te nemen niet breed en hoog genoeg (diepe) individuele cups. Idealiter - met een volume van 0,2-0,3 liter.

Advies! Het is raadzaam om te zaaien direct in aparte bekers, om later niet te duiken en de zaailingen niet te verwonden, waardoor je uiteindelijk misschien geen grote bollen krijgt. Overzetten van individuele containers is veel eenvoudiger en pijnloos.

Als alternatief kunt u zaaien in turftabletten.

Hoewel als je neemt diep (10 cm) totale capaciteitbijvoorbeeld een houten en plastic bak en plant op voldoende afstand (1,5-2 cm), dan is het later mogelijk om er direct uit te planten.

Belangrijk! Daar moet volgens de ervaring van ervaren tuiniers rekening mee worden gehouden grotere bollen zijn verkregen bij het kweken van zaailingen in individuele kopjes.

Direct zaaien

Stapsgewijze instructies voor het zaaien Exposishen uienzaden voor zaailingen:

 • Van tevoren de grond en containers voorbereid. Gedesinfecteerd.
 • Direct voor het zaaien werden de bekers voor 3/4 gevuld (zodat het handig was om water te geven).
 • We hebben inkepingen gemaakt.
 • Zaaide de zaden. Als het is ontkiemd, dan 1 - in elke afzonderlijke container, als het droog is, is het beter - 2.

Uienkorrels die tentoongesteld worden, moeten worden geplant tot een diepte van 1-1,5 centimeter.

 • Bestrooid met grondmengsel.
 • Gemorst water.
 • Bedekt met plasticfolie om een ​​broeikaseffect te creëren.
 • We zetten de zaailingen op een donkere en warme plaats.

Verzorging van zaailingen na het zaaien en voor het planten in de volle grond

Zodra u merkt dat er groene spruiten zijn verschenen, dient u de zaailingen direct op een lichte vensterbank (bij aanplant eind maart - begin april) of onder fytolampen te zetten (als de daglichturen nog kort zijn, heeft u bijvoorbeeld gezaaid in de tweede helft februari of begin maart) ...

Trouwens! Na het ontkiemen moet u ook de temperatuur gedurende enkele dagen aanzienlijk verlagen. Over het algemeen moet dit worden gedaan met zaailingen van alle gewassen.

Daglichturen zouden minstens 10 uur moeten zijn, en nog beter - 12.

Als de jonge zaailingen niet genoeg licht hebben, zullen ze beginnen uit te rekken en uiteindelijk instorten.

Water geven tijdens de zaailingperiode moet matig zijn. Het belangrijkste is om te voorkomen dat de grond uitdroogt. Bij kamertemperatuur (+20 .. + 23 graden) is het voldoende om eens in de 5-7 dagen water te geven.

In dit stadium is in de regel geen extra voeding nodig.

Een erg handige manier om te kweken in zelfgemaakte plastic bakjes

Veel tuinders stellen zichzelf de vraag: "Moet ik uienzaailingen afknijpen (snijden)?"

Het trimmen van de toppen van de groene veren heeft inderdaad een gunstig effect op de groei van zaailingen (de veer wordt bijgesneden om de bovengrondse massa en wortels in evenwicht te brengen). De frequentie van kapsels kan echter verschillen:

 • Sommigen raden aan om meerdere knipbeurten uit te voeren tijdens het kweken van zaailingen en onmiddellijk voor het planten op een vaste plaats.
 • Anderen snijden alleen vlak voor of direct na het van boord gaan in de volle grond.

Interessant! Sommige zomerbewoners snoeien hun veren een paar dagen voor het planten, zodat de toppen uitdrogen en geen uienvliegen aantrekken.

Als het weer echter relatief koel en winderig is, bevindt de uienvlieg zich niet in de actieve fase.

Tegelijkertijd moeten veren worden ingekort tot 10-12 cm.

Zaailingen planten in de volle grond

Uienzaailingen die klaar zijn om in de grond te planten, moeten een goed ontwikkeld wortelstelsel hebben (als ze in kopjes worden gezaaid, zijn de wortels duidelijk zichtbaar) en 3-4 voldoende hoge veren, om zo te zeggen, de grootte van een "ganzenveer" (15-20 cm).

Het is niet nodig om te wachten tot de terugkerende vorst voorbij is. Uien zijn een redelijk koudebestendige cultuur die bestand is tegen kleine temperatuurdalingen.

Locatie en grond

Er zijn geen speciale bodemvereisten voor een succesvolle teelt van tentoonstellingsuien. Natuurlijk, net als veel andere culturen, uien houdt van vruchtbare en niet-zure grond.

En de plek zelf (bed) zou moeten zijn in een open en goed verlichte ruimte.

Het is ook heel belangrijk dat de grond was los en goed gedraineerd​Daarom moet, voordat zaailingen worden geplant, deze (aarde) op zijn minst zorgvuldig op een schopbajonet (25-30 cm) worden gegraven en losgemaakt met een schoffel en een hark, of nog beter, losgemaakt met een achterlooptrekker.

Advies! Naar de vruchtbaarheid van de bodem verhogen voor het planten (tijdens het graven), is het raadzaam om 1 m2 te maken. bedden 1 emmer humus of compost (8-10 kg) en 1-2 kopjes houtas (100-200 gram). Als je het gebruik van minerale meststoffen toestaat, dan zal dat trouwens ook zo zijn nitroammophoska (25-35 g / m2).

Overplanten

Stapsgewijze instructies voor het planten van uienzaailingen in de volle grond:

 • Mors het tuinbed een beetje met warm water, of nog beter met Fitosporin-oplossing (bereid de oplossing voor volgens de instructies).
 • Maak gaten of groeven in overeenstemming met de grootte van de plantcontainers.

De Exibition-boog is een gigantische boog, wat betekent dat hij veel ruimte en voedsel nodig heeft. Daarom moeten planten op een afstand van ongeveer 30-40 cm van elkaar worden geplant. Als u veel zaailingen heeft, kunt u deze natuurlijk dichterbij planten - 10 cm tussen planten op een rij en 20 cm tussen rijen (optimaal nog steeds 20 bij 30 cm), maar de bollen worden ook merkbaar kleiner.

 • Haal de zaailingen eruit samen met een kluit aarde en plant ze in de gaten.

Als je uienzaailingen in een gewone bak hebt gekweekt, moet je deze samen met een aarden kluit eruit halen en in een bak met water plaatsen om de wortels van de grond te verwijderen en één plant tegelijk scheiden voor verdere aanplant.

Trouwens! Je kunt niet alleen de bovenkant afsnijden op 10-12 cm, maar ook de wortels afsnijden (per 1 cm) zodat ze gemakkelijk in het gat kunnen worden verwijderd en niet buigen.

Alleen de bol (het witte deel van de zaailing) moet ondergronds staan.

 • Goed morsen met warm water (ongeveer 1 liter per 1 plant).

De grond moet volledig bezinken en het wortelstelsel moet maximaal contact met de grond krijgen.

 • Indien nodig (als u in een droge regio woont) mulchen, bijvoorbeeld met stro of verrot zaagsel.

Over het algemeen houdt mulch vocht beter vast, voorkomt het dat de grond oververhit raakt en er onkruid groeit.

Teelt van Exhibishen-uien zonder zaailingen - direct zaaien in de volle grond

Exhibiting kan natuurlijk worden gekweekt zonder zaailingen voor te zaaien.

Belangrijk! In dit geval kunt u echter geen kilogram bollen krijgen.

Het zaaien van uienkorrels van Exhibichen rechtstreeks in de volle grond wordt uitgevoerd in een eerder voorbereide en goed losgemaakte grond, evenals voor zaailingen, tot een diepte van 1-1,5 centimeter.

Vervolgens moet je het planten of uitdunnen. De laatste, de eerste heeft de voorkeur.

Uienverzorging buiten

Voor een goede groei hebben uien de juiste zorg nodig: tijdig water geven, losmaken en onkruid wieden, evenals topdressing (indien nodig).

Voor het rooten (wanneer de zaailingen wortel schieten en gaan groeien), is het raadzaam om vaker water te geven. Later water gevenmoet zo snel als nodig en afhankelijk van de weersomstandigheden worden uitgevoerd.

Als het bijvoorbeeld vaak regent, is het helemaal niet nodig. Maar als het warm weer is, ongeveer + 30 graden, wordt aanbevolen om de ui elke 5-7 dagen water te geven.

Opmerking! Bij onvoldoende water worden de uien bitterder.

Trouwens! De site heeft al een algemeen artikel over de regels voor het water geven van uien.

2-3 weken voor het oogsten is het noodzakelijk stop volledig met water geven.

Als je de tuin mulcht, hoef je niet alleen de uien niet vaak water te geven, maar zul je ook praktisch afkomen van zo'n onbemind proces als losmaken en wieden.

Als je groeit zonder mulchen, dan is het na elke bewatering wenselijk maak de grond los en wiet periodiek, en het onkruidgras kan direct in de tuin worden achtergelaten.

Met betrekking tot topdressing, dan mogen ze niet worden uitgevoerd als u aanvankelijk humus naar de tuin bracht om te graven en houtas.

Over het algemeen moet u zich voeden met natte grond. Met andere woorden, na besproeiing of regen.

Als u echter twijfelt aan de vruchtbaarheid van uw grond (en grote uien groeien niet in arme gronden), dan kunt u de volgende topdressing maken:

 • 2 weken na het planten van zaailingen in de volle grond, is het raadzaam om te presteren stikstof voeding, bijvoorbeeld een oplossing van kippenmest of toorts (voor biologische liefhebbers) of ureum (als u het gebruik van minerale meststoffen toestaat). Bereid alle oplossingen voor volgens de instructies op de verpakking.

Het is heel goed om uien met kunstmest te voeren. op basis van humuszuren, zoals Gumat Kaliya, Gumat + 7, Gumi Kuznetsova, Gumi-Omi.

 • Vervolgens kun je voeden potas meststof (kalium draagt ​​bij aan de groei van de bol, zijn massatoename). Maak bijvoorbeeld een asinfusie of gebruik kaliumsulfaat (kaliumsulfaat). 2 verbanden met een frequentie van 10-14 dagen zijn voldoende.

Belangrijk! Als je een grote ui wilt, dan je moet zijn veer niet op greens snijden, anders vertraagt ​​de ontwikkeling van de raap gewoon.

Ziekten en plagen

Het belangrijkste ongedierte van uien, zoals u weet, is uienvlieg. Eigenlijk is Exibishen ook geen uitzondering.

Hoe kun je haar weerstaan?

 • Zaai bijvoorbeeld wortelen naast uien, die met hun geur ongedierte afschrikken.

De geur van teer, gehakte knoflook en alsem is ook een goed afschrikmiddel voor uienvliegen. Als alternatief kan tabak worden bespoten terwijl de vlieg actief is.

 • Mulch de bedden met gras of zaagsel.

Het komt vaak voor dat de ui midden in de tuin begint te rotten. Meestal rot ontstaan ​​door te verdikte aanplant of hoge luchtvochtigheid (te vaak water geven).

Het is vooral belangrijk dat de uien zich niet in vochtige grond bevinden voordat ze worden opgegraven.

Daarom wordt het water 2-3 weken voor het oogsten gestopt. En als het regenachtig weer is, veel neerslag, dan is het raadzaam om een ​​overkapping over het tuinbed te maken zodat overtollig vocht niet op de ui terechtkomt. In dit geval is het belangrijk dat er een goede luchtuitwisseling onder zit.

Wanneer en hoe te oogsten

Het oogsten van uien begint wanneer de groene veren geel worden, uitdrogen en gaan liggen.

Belangrijk! Als er in de nabije toekomst hevige regenval wordt verwacht en de ui bijna oogstrijp is, is het beter om het gewas vroegtijdig te oogsten, aangezien zo'n grote ui als Exhibichen zeer vatbaar is voor rot. Daarom is het beter om het te laten drogen in een geventileerde en halfdonkere ruimte.

Wat betreft de geschatte data, het is meestal de tweede helft van augustus.

Opmerking! Stel de oogst niet uit, anders beginnen de uien weer te groeien en worden de bollen zelfs voor korte bewaring onbruikbaar.

Laat de bollen na het uitgraven 2-3 dagen goed drogen, natuurlijk niet in de hitte, onder de zon, maar in de halfschaduw (bijvoorbeeld in een schuur of een schaduwrijke hoek van de tuin) .

Advies! De site heeft al een algemeen artikel over wanneer uien moeten oogsten en hoe u ze in de winter moet bewaren.

Vervolgens moet je de wortels afsnijden en de gedroogde bovenkant afsnijden.

Bewaar vervolgens op een droge en koele plaats (4-5 graden).

Zo kan zelfs een beginnende tuinman natuurlijk een heerlijke Exibishen-salade-ui op zijn site kweken, als hij de basisregels en aanbevelingen voor het zaaien en verzorgen van zaailingen volgt.


Raapuien kweken uit zaden in één seizoen

Voor degenen die niet lang willen rommelen en dromen van het kweken van een volwaardige ui uit zaden in één seizoen, is er een zeer reële, zij het nogal lastige, technologie. Niet alle rassen zijn geschikt voor de uitvoering van een dergelijk plan, maar alleen de vroege, zoals Borodkovsky, Zolotnichok, Carmen, Odintsovets, Early pink, Red Baron, Siberian enz.

Groeiende uienzaailingen uit zaden op een vensterbank

Uienzaden voor zaailingen worden gezaaid in dozen van 10 cm diep tot 5-12 maart. Gebruik voor kieming veengrond met micro-elementen of verrijk het onafhankelijk met houtas met een snelheid van 0,5 kopjes per 5 kg. Ontkiemde zaden worden gezaaid tot een diepte van 1 cm en de containers worden op kamertemperatuur gelaten, licht bevochtigd. Na het opkomen van zaailingen wordt de temperatuur verlaagd tot 14-16 ° C en worden de zaailingen uitgedund zodat er 2-3 cm tussen blijft.

Geef de zaailingen om de dag water met warm water, voer ze twee keer met complexe minerale meststof volgens de instructies. Tegen de tijd van planten zou elke plant 3-4 echte bladeren moeten hebben.

Uien in de grond planten

Half mei zijn de zaailingen meestal klaar om naar een vaste plek te verhuizen. Uien worden als volgt voorbereid om te verplanten:

 • overvloedig gedrenkt
 • uit de doos gehaald
 • bladeren en wortels worden met een derde afgesneden
 • dompel de wortels in een kleipuree.

De bollen worden, niet diep verdiepend, geplant op een afstand van 8 cm op een rij en 20 cm tussen rijen. Verdere zorg wordt besteed, net als bij gewone uien, maar ze worden niet eerder dan half augustus geoogst en ze proberen niet lang te bewaren.

Zoals je kunt zien, is het planten van uien met zaden in de grond en het laten groeien door zaailingen een heel eenvoudige taak. Probeer deze "grootmoeders" -techniek onder de knie te krijgen, en de uien zullen u elk jaar verrassen met overvloedige oogsten en hoge kwaliteit.


Uien kweken uit sets

Uien zijn misschien wel het meest voorkomende gewas op onze huishoudelijke boerderijen, dus we zullen niet stilstaan ​​bij de teelt van raapuien uit sets, we zullen alleen de belangrijkste punten herhalen.

Dus als u besluit om te experimenteren met het planten van uien in de winter op een veer of op een kop, bereidt u de rand begin september voor en brengt u dezelfde meststoffen op de grond aan als bij het zaaien van zaden. Aan het einde van de eerste herfstmaand of het begin van de tweede kunt u beginnen met planten.

Desinfecteer de afgekeurde (te kleine) bollen in een roze oplossing van kaliumpermanganaat gedurende 30 minuten, droog ze en verdeel ze over groeven van 4 cm diep op een afstand van 10-12 cm van elkaar. De ongesneden nek van de ui moet zich verbergen onder een laag aarde op een diepte van 3-5 cm, besprenkeld met een laag aarde of turf. De ruggen worden niet bewaterd, mulch, bedekt met vuren takken en wanneer er sneeuw verschijnt, gooien ze deze actief op de top.

In het voorjaar wordt de schuilplaats verwijderd en wanneer 2 echte bladeren verschijnen, worden de uien gevoerd met ureum (2 theelepels per 10 l water). Vervolgens wordt de zorg op dezelfde manier uitgevoerd als voor het planten van uien in de lente.

Als u plantuien koopt, kies dan hiervoor voor kwekerijen, tuincentra, speciaalzaken, aangezien de kans groot is dat u besmet zaad op de markt koopt.

Voor het planten worden de zaailingen gesorteerd, verrotte of gekiemde exemplaren afgewezen, 3-4 dagen op een raam gedroogd, gedurende 30 minuten gedesinfecteerd in een roze oplossing van kaliumpermanganaat en pas daarna geplant. De grond voor het planten van uien wordt op dezelfde manier voorbereid als voor het zaaien van zaden. Maar de sets worden op een afstand van 15 cm van elkaar en tot een diepte van 4 cm gelegd, vervolgens worden ze besprenkeld met een laag aarde van 2 cm dik, licht geperst en overvloedig bewaterd.

Water geven wordt eerst elke week uitgevoerd, dan iets minder vaak, met de nadruk op het weer, en 2 weken voor het oogsten wordt het water geven helemaal gestopt. Een maand na het verschijnen van de bladeren worden de uien gevoed met ureum (1,5 eetlepels per 10 liter water) - deze oplossing is voldoende voor 2 vierkante meter, na 2 weken wordt het voeren herhaald en na nog eens twee worden de uien bevrucht met een oplossing van kaliumsulfaat (1,5 el) en superfosfaat (1 el) in een emmer water.

Het is belangrijk om het losmaken niet te vergeten, wat vaak droge irrigatie wordt genoemd. Er mag geen bodemkorst op de uienrug zitten. En vergeet niet de pijlen die verschijnen uit te breken, anders stoppen de bollen met ontwikkelen en worden ze niet opgeslagen.


Zorg voor uienzaailingen

Zaden ontkiemen na het planten in ongeveer 14 dagen. Zaailingen groeien langzaam. Daglichturen zouden 12 uur moeten zijn, daarom is extra verlichting vereist op korte daglichturen.

Om de zaailingen sterk en gezond te laten worden, moet het worden bewaterd met een asoplossing.

Bereid het als volgt voor:

 • 5 liter heet water neemt 0,5 kopjes as op.
 • Dring aan op de nacht.
 • Elke 10 dagen water geven.

De boeg is niet gedoken.

Verdere verzorging van Exibition-zaailingen bestaat uit het handhaven van een constant temperatuurregime (tot 22 ° C) en het luchten met geleidelijke verharding.

Water geven wordt uitgevoerd met warm water. Totdat de zaailingen sterker worden, moet het water worden opgewarmd tot 20-22 ° C, terwijl de bladeren wachten, kan de temperatuur worden verlaagd tot 17 ° C.

De verharding begint twee maanden na het verschijnen van scheuten en 2-3 weken voordat de ui in de volle grond wordt getransplanteerd​Tijdens de verhardingsperiode worden zaailingen gevoed met kaliumnitraat. Na het verschijnen van het derde blad, kunt u de greens knijpen. Als de bladeren begonnen te vallen, worden ze afgesneden en laten ze 10 cm over.


Verzorging van planten buiten

Er zijn slechts 4 belangrijke nuances in de teelt van Exibishen op de site: losmaken, voorkomen van plaagaanvallen, onkruidbestrijding en water geven. Maar voordat u voor ze zorgt, moet u de boog goed planten. De grootte van de bedden is willekeurig gemaakt, maar de parameters van de gaten voor zaailingen zijn vast: een schema van 20 * 30 cm wordt gebruikt.Als zaden in de volle grond worden geplant, en geen zaailingen, worden de voren met voldoende diepte getekend. De eerder gemaakte tapes zullen erin worden opgemaakt.

Aangezien bescherming tegen ongedierte werd genoemd, kan men niet anders dan het advies van ervaren tuiniers aanhalen: zij raden aan om naast Exhibishen een bedje wortelen te plaatsen. Deze 2 gewassen zullen uitstekend werk leveren tegen alle parasieten die hen zouden kunnen beschadigen. En als u ook het proces van het verwijderen van onkruid wilt vergemakkelijken en u minder zorgen wilt maken over water geven, kunt u een bed met uien mulchen. Hiervoor is elk materiaal geschikt voor dit proces: van papier tot stro.

Bij het planten worden de zaailingen niet begraven, het bovenste deel van de bol wordt alleen met de vingers samengedrukt en blijft een beetje op het oppervlak. Bovendien worden hiervoor de gaten of groeven (afhankelijk van de plantmethode) voorzichtig met water gemorst. Zaden en zaailingen moeten in het vuil achterblijven. Dan is het langs dit witte deel van het hoofd dat uit de grond kijkt, losmaken en licht laten vallen zal worden uitgevoerd. Zorg ervoor dat u in juni de Nederlandse selectie morst met een toortsinfusie.

De herfstoogst wordt uitgevoerd met behulp van een hooivork en veroorzaakt geen problemen: vanwege de eigenaardigheden van de Exibishen-variëteit verdiept het zijn bollen niet, maar laat hij ze bijna op het oppervlak achter. Dit maakt het gemakkelijker om ze uit de grond te halen. U hoeft de veer niet af te knippen voordat u deze droogt en opbergt.

Lees ook:

Er zijn geen speciale trucs om tentoonstellingsuien te telen. In veel opzichten is de technologie om ermee te werken vergelijkbaar met die voor prei, en alleen de nuances van het planten zijn iets anders. Het is belangrijk dat u de basisregels voor het kweken van deze cultuur onthoudt, en u kunt veilig zaden kopen.

Lees andere interessante rubrieken


Bekijk de video: Mediwiet buiten telen deel 2: zaaien


Opmerkingen:

 1. Adal

  Hoi! Iedereen die deze blog leest - Happy Approach and Agreement!

 2. Magnus

  wauw ...

 3. Yozshugor

  Ik geloof dat je het mis had. Ik ben er zeker van. Ik ben in staat om het te bewijzen. Schrijf me in PB.

 4. Brazahn

  Ik ben hier casual, maar was speciaal geregistreerd op een forum om deel te nemen aan de discussie over deze vraag.

 5. Axton

  Welke woorden ... super, prachtige zin

 6. Omari

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik vind dit een goed idee. Ik ben het met je eens.

 7. Reda

  Ik denk dat je een fout begaat. Schrijf me in PM, we zullen communiceren.Schrijf een bericht